Podiatria o profesie a viitorului și în România?

A merge este un act normal atâta timp cât avem picioarele sănătoase. Uneori nici nu conștientizăm cât de important este să avem picioarele funcționale. Deplasarea și mobilitatea sunt fundamentale pentru calitatea vieții, dar și pentru a preveni instalarea sau evoluția unor afecțiuni.
În România nu există profesia de podiatru
Profesia de podiatriu este reglementată în peste 21 țări, precum SUA, Anglia, Canada, Australia, Noua Zeelandă, Spania, Singapore, Germania, Italia, Olanda, Belgia, Franța, Danemarca, Finlanda, Elveția, Kuwait, estimându-se că la nivel internațional există peste 100.000 de specialiști în podiatrie.

,,În România nu există această profesie, însă primii pași legați de podiatrie s-au făcut începând cu 2015, anul când s-a înființat în România, Asociația de Podiatrie. Medicii români alături de specialiști internaționali și-au unit vocile și competențele pentru a trage un semnal de alarmă asupra cazuisticii problemelor la nivelul picioarelor în general, și al amputațiilor piciorului diabetic, în mod special. Una dintre soluțiile acestei problematici este reglementarea profesiei de podiatru, care la nivel mondial este deosebit de apreciată datorită importanței sale în primul rând în prevenția și reducerea amputațiilor din cauza diabetului zaharat” a declarat conf. dr. Ioan Andrei Vereșiu, Președintele Asociației de Podiatrie.

La fiecare 20 de secunde, un picior este amputat din cauza diabetului

Datele arată că, în lume, la fiecare 20 de secunde, un picior este amputat din cauza diabetului (4320 amputaţii pe zi la nivel mondial!) (1). În România, specialiştii estimează că, aproape la fiecare oră are loc o amputaţie în rândul persoanelor cu diabet, cu o medie de 14 de amputaţii pe zi (aprox. 5040 amputaţii în fiecare an, în România) (2), iar studiile arată că, în urma unei amputaţii majore, 50% dintre pacienţi vor avea o nouă amputaţie la celălalt picior, în următorii 2 ani .

Federaţia Internaţională de Diabet estimează că, prin includerea podiatrilor în echipa multidisciplinară care îngrijeşte atât piciorul diabetic, cât şi piciorul cu alte afecţiuni, numărul amputaţiilor la nivelul membrelor inferioare ar putea fi redus cu până la 85% .

Mai multe detalii despre Asociația de Podiatrie pe: www.podiatrie.ro

- Articolul continua mai jos-

Citește și:

Complicațiile piciorului diabetic care pot conduce la amputație

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari