fbpx
Acasă Interviuri Provocările persoanelor cu probleme de sănătate mintală. Kulcsar Evelin: „În continuare există...

Provocările persoanelor cu probleme de sănătate mintală. Kulcsar Evelin: „În continuare există o stigmă în societate”

Provocările cu care se confruntă aceste persoane, se numără lipsa locuințelor protejate, intrarea lor pe piața muncii, și, evident, discriminarea.

Fundația Estuar a venit în sprijinul adulților cu probleme de sănătate mintală în lupta împotriva practicilor discriminatorii și a stigmei prin pregătirea, asistarea beneficiarilor și informarea comunității, că a fi diferit nu este ceva rău, că acele aspecte pe care unii le numesc simptome pot fi controlate, transformate și dezvoltate în abilități și capacități extraordinare. A avea un diagnostic de schizofrenie poate să fie o etichetă care marchează toată viață unei persoane. „Ce bine ar fi să observăm și să apreciem mai degrabă creativitatea, imaginația bogată, inteligență acestor oameni, talentul de a se exprima prin artă, teatru, muzică, poezie”, sunt de părere reprezentanții Estuar.

Kulcsar Evelin, asistent social la centrul din Cluj-Napoca al fundației, este de părere că, printre provocările cu care se confruntă aceste persoane, se numără lipsa locuințelor protejate, intrarea lor pe piața muncii, și, evident, discriminarea.

„Cred că unde mai avem lipsuri, într-adevăr, este pe partea de angajare, dar cu un dublu sens: fie angajatorii sunt reticenți, fie beneficiarii sunt reticenți la schimbare, adică renunțarea la pensia lor care reprezintă un venit sigur și drumul spre angajare. Așadar, trebuie, pe de o parte, încurajați, sensibilizați angajatorii, iar pe de altă parte, încurajați și beneficiarii că pot face anumite lucruri și să fie dispuși să renunțe la ceea ce înseamnă un venit sigur și să meargă să se angajeze, deși riscă să rămână doar pentru o perioadă de probă dacă angajatorul nu este mulțumit.

Citește și Fundația Estuar, „a doua casă” pentru adulții cu probleme de sănătate mintală

Articolul continua mai jos

O altă lipsă o reprezintă locuințele protejate. Multe dintre cazuri sunt fericite deoarece mulți beneficiari locuiesc cu părinții, câțiva dintre ei au propria lor familie și asta este bine. Cu toate acestea, întotdeauna există un semn de întrebare ce se va întâmpla dacă părinții lor nu vor mai fi sau dacă nu au familie, dacă nu au frați… nu știm daca este pregătit Clujul sau România, în general, pentru acest moment în care ei rămân singuri”, a declarat, pentru Ziar Medical, Kulcsar Evelin, asistent social.

Potrivit acesteia, aceste persoane au, de obicei, certificat de handicap de gradul II. Multe dintre acestea nu au însă o locuință și nu își permit o chirie din pensie, însă și-au găsit cazare în cămine, unde prețul este mai accesibil.

„Și pe partea de servicii sociale cred că există nevoi, nu știu serviciile publice cât ar putea acoperi din acestea. Cert este că aici încercăm să mergem pe nevoile lor; atunci când se înscriu beneficiarii avem o fișă de evaluare a așteptărilor cam pe ce direcție ar vrea ei să lucreze, sunt întrebați periodic dacă vin cu propuneri de activități”, a precizat asistentul social.

Persoanele cu probleme de sănătate mintală sunt încă ținta stigmatizării, a discriminării. Educația lasă încă de dorit în multe cazuri, iar ‚victime’ sigure sunt, evident, persoanele cu probleme de sănătate mintală.

„Eu cred că, în continuare, există o stigmă în societate care provine și pe faptul că nu îi cunoaștem acești oameni și din faptul că avem prejudecăți și multora le este frică. În plus, știrile nu sunt menite să prezinte cazurile frumoase, cazurile care sar în evidență, ei prezintă extraordinarul dar extraordinarul negativ, nu cel pozitiv! Ar trebui promovat faptul că unii dintre ei au reușit să își întemeieze familie, au copii, au nepoți… unul dintre beneficiarii noștri este un fel de ajutor al nostru și se pricepe la de toate, la diverse reparații. De exemplu, el este singurul om care se pricepe la mașina de cusut.  Ar mai fi de menționat exemplul unor beneficiari care lucrează și peste cinci ani la același loc de muncă și își acest serviciu. Așadar, ar trebui promovate mai mult exemplele pozitive.

Pentru ei contează să se simtă acceptați. Chiar în interiorul cercului lor există un fel de grup de autosuport și acceptă foarte mult părerea celuilalt. Așadar, sfatul lor ajunge la ceilalți și sunt unele persoane luate ca reper; chiar îmi spunea un beneficiar că mai degrabă acceptă un sfat venind de la o persoană care are aceeași problemă ca și el decât de la cineva din afară. Astfel, este important să le dăm voce acestor oameni în cadrul grupurilor pentru a-i influența în bine și pe ceilalți”, a explicat Kulcsar Evelin.

Fundația Estuar este prima organizație din România care a creat pentru adulții cu probleme de sănătate mintală o rețea de servicii de îngrijiri comunitare de zi și locative acreditate și recunoscute la nivel local, național și internațional.

Fundația Estuar activează de 20 de ani în Cluj-Napoca prin singurul Centru de zi dedicat adulților cu probleme de sănătate mintală

Citeste si

Urmăreşte ultimele ştiri medicale pe Youtube şi Facebook

15,917FaniÎmi place
1,220AbonațiAbonați-vă

SFATUL MEDICULUI Infecția cu virus hepatitic. Riscuri, prevenție, diagnosticare și tratament

Cele mai citite

ULTIMELE ARTICOLE

Recomandări ZM

Infecțiile tractului urinar te pot ucide

Între infecțiile tractului urinar cu cea mai mare rată de diagnostic, la femei, regăsim...

Intoleranță la lactoză – simptome, diganostic, tratament

Rapoartele medicale susțin că, în România aproximativ 5% din copii se nasc cu intoleranță la...

Cancerul pulmonar – Care sunt simptomele acestuia, cum îl putem preveni și trata

Cancerul pulmonar definitie: Cancerul pulmonar (cancerul la plămâni) este un tip de cancer ce...

Vitiligo – Cum se manifestă, complicații, factori de risc, tratament

Pielea este cel mai mare organ din corpul nostru și este și unul cu...

Ciroza hepatică și alte boli avansate ale ficatului – simptome, diagnostic și tratament

Ciroza hepatică este o definiție histologică, în general, dar este bine cunoscută de toată...

Dureri abdominale puternice? Pot fi semnele unei boli grave

Abdomenul acut reprezintă orice tulburare nontraumatică sau traumatică, care apare brusc, în zona abdominală...