fbpx
Acasă Interviuri Etapa națională a proiectului educațional “Micii sanitari”, gazduită de UMF Tîrgu Mureș

Etapa națională a proiectului educațional “Micii sanitari”, gazduită de UMF Tîrgu Mureș

Cine nu a rostit sau gândit fraza “vreau să ma fac medic când voi crește mare”? Un ideal la care mulți dintre noi am aspirat în copilărie. Copiii talentați, inteligenți, mereu interesați să descopere lucruri noi și-au arătat permanent interesul față de provocările actuale. Acesta fapt se numără și printre motivele care au dus la crearea proiectului Micii Sanitari.

Fiind un subiect sensibil și mult mediatizat, promovarea sănătății la nivel global, în special în rândul copiilor, este extrem de importantă. În acest sens, s-a pornit un proiect național numit Micii Sanitari pentru a informa și a începe prevenția de la vârste fragede.  Proiectul se desfațoară în cadrul departamentului Standing Committee on Public Helath al Societății Studenților în Medicină din București, fiind adoptat de centre universitare precum București, Craiova, Iași, Sibiu, Cluj Napoca, Timișoara și Tîrgu Mures. Acțiunile care aparțin de proiect se derulează cu ajutorul și susținerea inspectoratelor școlare județene. Copiii de pretutindeni pot participa, indiferent de mediul rural sau urban. Proiectul este deschis pentru toți cei care doresc să îți sporească abilitățile și cunoștințele în domeniul educației medicale.

Acest proiect educațional are două etape, cea locală, apoi cea națională. Fiind însoțiți de voluntarii care i-au ajutat la pregătire, la etapa națională participă câte 6 elevi, câte 2 din fiecare clasă, începând cu clasa II-a până în clasa a IV-a. Prin intermediul acestor cursuri, elevii îți dezvoltă un stil de viață sănătos fiindu-le explicat pe înțelesul lor “termenii și acțiunile necesare funcţionării optime din punct de vedere somatic, fiziologic, mintal și social”. De asemenea se pune accentual și pe dezvoltarea personală a copiilor participanți. Pe lîngă spiritual de competiție, care primează, este atinsă și latura lucrului în echipă prin autocunoaștere si modelarea unei imagini pozitive despre sine.

Săptămâna trecută, în perioada 12-14 iulie, Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) din Tîrgu-Mureș a găzduit  în premieră, etapa națională a programului educațional „Micii sanitari”. La acest eveniment au participat 47 de elevi, claselor II-IV din  localități precum Târgu-Mureș, București, Brașov, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, Oradea și Craiova. Micuții nu au fost singuri pe parcursul evenimentului. Ei au fost  însoțiți, dar și coordonați de peste 30 de studenți voluntari din cele opt centre universitare.

Cum am menționat și mai sus, FASMR (Federația Asociațiilor în Medicină din România) este organizatorul acestui program edicațional la care s-au alăturat inspectoratele școlare județene și centrele universitare. Desfășurarea efectivă constă în lecții prezentate micilor elevi de către voluntari pe parcursul a mai multor săptămâni printr-o abordare interactivă a mai multor domenii în legatură cu educația pentru sănătate. Cursurile prezentate au fost despre anatomie, alimentație sănătoasă, fiziologie măsuri de prim ajutor și igienă. La sfarșitul perioadei de predare, a avut loc si evaluarea, care s-a concretizat prin calificări la faza națonală în urma punctajelor primite.  Cei care s-au calificat pentru etapa națională au fost gazduiți de UMF Tîrgu Mureș. Concursul s-a desfașurat vineri pe 13 iulie începând cu ora 10:00. Pentru a detensiona puțin atmosfera de concurs, cei mici “au avut parte și de activități interactive, jocuri și seri sociale, în campusul UMF Târgu-Mureș” susțin organizatorii de la UMF.

Eforturile micilor sanitari nu au fost în zadar. Ei au fost premiați în urma rezultatelor obținute. Premierea a avut loc în Sala 1 a Universității vineri începând cu ora 18:00. Următorii elevi au fost premiați:

Clasa a II- a

Premiul I – Zagrai Maria Sabina, București  (95,5 puncte)

Premiul II – Vana Vlad, Cluj (94 puncte)

Premiul III – Codrea Sonia, București ( 89,5 puncte) și Ursu Sofia Georgiana, Timișoara ( 89 puncte)

Mențiunile le-au primit Lupu Răzvan și Labăr Petru din Brașov, Jebeleanu Teodora din Timișoara și Andrei Bianca din Craiova.

Clasa a III- a

Premiul I – Tache David, Brașov (97,75 puncte)

Premiul II – Cranciova Andreea, Timișoara ( 96,75 puncte)

Premiul III – Pop Daria Teodora, Timișoara ( 93,5 puncte) și Asan Amina, București (93,5 puncte)

Mențiunile la clasa a III-a au fost obținute de Păpușan Thea, Cluj;  Codarcea Bianca Teodora, Tîrgu Mureș;  Pîrvu Bianca Teodora, București și Chercheș David Darius din Oradea

Clasa a IV- a

Premiul I – Lupu Rareș Alexandru, Brașov (97,75 puncte)

Premiul II – Podar Alexandru Horațiu, Cluj (97,25 puncte) și Sbârcea Thea Maria, București (97 puncte)

Premiul III – Vacariu Natalia,Timișoara (96,75 puncte)

Mențiuni Augustinov Daniel, Timișoara; Hancu Sara Teodora, Brașov; Axente Selma Ana-Maria, Cluj; Blaj Darius Ștefan Tîrgu Mureș

Felicitări micilor sanitari și celor implicați în acest proiect educațional!

Autor: Carmen Pogăcian

Citește și UMF Tîrgu-Mureș va găzdui etapa națională a concursului „Micii sanitari”

Urmăreşte ultimele ştiri medicale pe Youtube şi Facebook

13,909FaniÎmi place
418AbonațiAbonați-vă

SFATUL MEDICULUI Prof.Univ. Dr. Benedek Imre - Cum păstrăm inima sănătoasă?

Primeşte la prima oră a zilei cele mai noi ştiri din domeniul medical direct pe email!

Un serviciu oferit de către Feedburner.
Politica de confidenţialitate - https://policies.google.com/privacy

Cele mai citite

ULTIMELE ARTICOLE

Recomandări ZM

Bolile musculo-scheletice îi afectează pe români

Bolile musculo-scheletice, precum artrita reumatoidă şi afecţiunile lombare, îngrădesc din ce în ce mai...

Cum îngrijim copiii afectați de răceală sau gripă?

Departamentul pentru Situații de Urgență le reamintește părinților și bunicilor că cei mai expuși...

Meningita – de la cauză la tratament

Probabil cu toții am auzit câte ceva despre meningită, întrucât știrile pot ajunge oriunde...

Boala de reflux gastroesofagian, ce este și cum se tratează

Boala de reflux gastroesofagian este, fără îndoială, cea mai frecventă boală întâlnită de gastroenterolog....

Hirsutismul – problema medicala, psihologica si estetica

Hirsutismul reprezintă în primul rând o problemă medicală importantă, care afectează un procent relativ...

Scleroza multiplă – boala cu o mie de fețe

Cea mai bună definiţie pentru scleroza multiplă spune multe despre impactul acestei afecţiuni aspura...