Sorina Pintea: În maxim două luni vom avea o nouă lege a transplantului

Sorina Pintea, Ministerul Sănătății, a declarat că se va înființa un grup de lucru pentru a elobora o nouă lege a transplantului.

„Din grupul de lucru vor face parte specialişti, politicieni din tot spectrul politic, pacienţi, transplantaţi, donatori vii. Intenţionăm ca în maxim două luni de zile această lege să fie propusă. Ne-am orientat spre legea spaniolă care nouă ni se pare foarte potrivită României, actualului context”, a spus Sorina Pintea, potrivit AGERPRES.

Ministrul a prezentat o situație statistică a donatorilor, care au scăzut de la an la an.

„În 2014, în România au existat 138 de donatori reali, în 2015 – 115, în 2016 – 123, în 2017 – 65, iar în 2018, până acum 30. Aici avem o problemă, nu ştiu ce s-a întâmplat, aţi văzut, din statistici, activitatea de donare a scăzut foarte mult. Dramatic spun eu, pentru că 60 de rinichi sau 40 de plămâni puteau salva foarte multe vieţi. Ar fi trebuit să avem mai demult o lege a transplantului, care să spună foarte clar ce trebuie să se întâmple”, a menţionat Pintea.

- Articolul continua mai jos-

Potrivit ministrului Pintea, România nu este pregătită să intre în Eurotransplant.

„Ca să putem intra în Eurotransplant trebuie să îndeplinim nişte condiţii. Deci, eu cred că este mai important să respectăm un protocol pe care-l avem şi noi şi ei şi care nu este denunţat de nimeni şi să pregătim paşii de a accede cu adevărat în acea organizaţie, acea fundaţie, pentru că în acest moment nu suntem pregătiţi”, a declarat Pintea.

Citește și:

Dr. Alexandra Anca Mureșan, noul director executiv al Agenţiei Naţionale de Transplant

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari