fbpx
Acasă Sănătate şi Prevenţie Manipularea osteo-articulară - leac pentru spondiloză și alte boli ale coloanei

Manipularea osteo-articulară – leac pentru spondiloză și alte boli ale coloanei

Îți „troznești” degetele sau gâtul? Manipularea osteo-articulară e mai mult decât atât

Manipularea osteo-articulară este, poate, una dintre cele mai vechi terapii ale umanității. Atunci când a avut un șold dislocat sau un s-a simțit încordat sau amorțit, omul și-a „trosnit” instinctiv oasele, pentru a le așeza la locul lor. Până să apară și să se statueze medicina osteo-chirurgicală, cei care știau „cum să pună oasele la loc” cu mâna erau căutați de oamenii în necaz „cale de șapte poște”.

Deși pornește de la acestea pe care le-am pomenit, Manipularea osteo-articulară, ca formă de terapie practicată în mileniul al III-lea, nu este practicată de oricine, ci de către profesioniști ai medicinei. Ea are ca scop principal restaurarea echilibrului funcțional al biomecanicii și fiziologiei corpului uman, prin manevre de reașezare a zonelor osteoarticulare.

Sistemul osos este, de fapt, un sistem de pârghii, care ne permite să funcționăm corect. „Oasele, ligamentele, mușchii și organele au un loc bine definit în organism”, spune dr. Codruț Țuțu, de la Centrul de Medicină Tradițională Pirasan din București. „În urma acțiunii unor factori externi, se pot deplasa din poziția inițială, afectând negativ starea generală de sănătate”.

Articolul continua mai jos

Unde greșim? Cum ajungem să „defectăm” acest sistem de pârghii? „Adoptarea unei poziții incorecte a corpului – de cele mai multe ori, la birou – pentru o perioadă lungă de timp, este una dintre cauze. Poate cea mai des recunoscută de pacient, dar aceleași urmări le au acțiunea stresului, supraponderabilitatea sau efectuarea incorectă a unui efort fizic. Toate pot duce la deplasarea oaselor din poziția normală. O deplasare de numai un milimetru a unei vertebre poate schimba totul, pentru că în venitatea ei se află nervi, ligamente și mușchi și atunci, pentru acel milimetru, întreg organismul este dat peste cap. Prin modificarea poziției firești a oaselor, asupra structurilor vecine se va exercita o presiune, care va conduce la inflamație, durere locală sau disfuncții ale organelor”.

În acest context, zice specialistul, manipularea osteo-articulară, care reașează oasele la locul lor, creează premizele vindecării. El ne relatează cazul unui pacient care se prezentase la medic crezând că suferă de un ulcer. De fapt, era o senzație dată de o problemă a sistemului nervos vegetativ, deoarece deplasarea vertebrei T8 poate exercita o presiune asupra nervului spinal care inervează stomacul, provocând o simptomatologie similară ulcerului. „Bolnavul a observat, de exemplu, că în stare de repaos, într-o poziție odihnitoare pentru coloană, simptomele „de ulcer” dispăreau. Era normal, pentru că stomacul era sănătos, doar vertebra era „defectă”. Acționând prin manipulare osteo-articulară, se restabilește poziția optimă a vertebrei, eliminându-se astfel atât cauza, cât și efectul”.

Citește și Ovidiu Bojor – Cum a descoperit Insulina vegetală și câteva rețete de viață lungă

Acupunctura? Sănătate în vârf de ac! Află tot ce trebuie să știi

Manipularea osteo-articulară gât

Manipularea osteo-articulară, în tratarea spondilozei

Deplasarea unei vertebre, dislocarea unui șold… acestea pot avea o motivație mecanică. Dar atunci când deja vorbim despre modificări ale coloanei vertebrale, precum spondiloza, cifoza?

„O afecțiune comună la nivelul coloanei este spondiloza. Prin aplicarea combinată sau separată a tehnicilor de manipulare a sistemului osos, a acupuncturii, a masajului sau a reflexoterapiei se produce o resorbție a osteofitelor (ciocurilor), se restabilește circulația sangvină si metabolismul local, ceea ce va duce la eliminarea toxinelor depuse în zona afectată și a simptomalogiei”, spune dr. Codruț Țuțu.

Helațioterapia – redescoperirea unei terapii din Egiptul Antic

Citeste si

Urmăreşte ultimele ştiri medicale pe Youtube şi Facebook

15,918FaniÎmi place
1,170AbonațiAbonați-vă

SFATUL MEDICULUI Infecția cu virus hepatitic. Riscuri, prevenție, diagnosticare și tratament

Cele mai citite

ULTIMELE ARTICOLE

Recomandări ZM

Comunicarea între medic şi pacient. Ce este expectorația?

În momentul când mergi la medic, mai ales pentru o problemă respiratorie, apar urmatoarele...

Moartea unui animal de companie poate provoca tulburări psiho-somatice severe

Moartea unui animal de companie - un doliu care trebuie luat în serios. Câinii...

Artroplastia totală a cotului (proteza de cot)

Artroplastia totală a cotului este o procedura chirurgicală complexă și , în prezent, efectuată...

Căderea părului: cauze pe care le poți preveni

Păr pe haine, perie, canapea? Căderea părului poate avea multiple cauze, unele surprinzătoare. Care...

Tehnologia 3D printing în cardiologie

În ultimii ani, tehnologia 3D printing a început să pătrundă și în medicină. Unul...

Litiaza renală – definiție, simptomatologie, prevenție

Litiaza renală ( sau pietrele la rinichi ) apare prin precipitarea unor săruri și...