Vaccinarea copiilor rămâne una dintre prioritățile Ministerului Sănătății, a declarat sâmbătă, 14 iulie, ministrul Sorina Pintea, aflându-se într-o vizită la Centrul Pilot pentru Boli Rare din Zalău.
În condițiile în care statisticile arată că în România au fost confirmate 14.701 cazuri de rujeolă de la începutul anului, iar 59 dintre cazuri s-au soldat cu decesul pacientului, în condițiile în care doar în ultima săptămână au fost confirmate 105 cazuri noi, în 12 județe, este cu atât mai imperios să se inițieze campanii care să fie finalizate cu vaccinarea copiilor.
Vaccinarea copiilor „door to door”
Cu privire la vaccinarea copiilor, scrie Antena Satelor, citând Rador.ro, ministrul Sănătății și-a exprimat clar poziția: „ Avem vaccinurile asigurate pentru toate tipurile de patologii. Şi da, există reticenţe, dar mai ales există o neglijenţă, inclusiv din partea autorităţilor locale, în a se implica în această problemă. Am demarat împreună cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi Unicef un proiect-pilot prin care facem acţiuni de vaccinare „door to door” în comunităţile sărace şi acolo unde pătrund mai greu şi autorităţile locale, şi medicii de familie”.
Ministrul Sorina Pintea a reiterat, cu ocazia vizitei la Centrul Pilot pentru Boli Rare din Zalău, rezultatele notabile obținute în campania de vaccinare „door to door” în această săptămână, când 220 de copii din satele băcăuane au beneficiat de vaccinare gratuită. Ministrul a subliniat că sunt foarte importante acțiunile de conștientizare a populației cu privire la riscurile la care se expun dacă nu se vaccinează și, mai ales, dacă nu își vaccinează copiii pentru bolile specifice copilăriei. „Săptămâna aceasta am avut două zile în judeţul Bacău, vaccinând 220 de copii. Când au mers echipele noastre acolo, rata vaccinării era 3,9%, a devenit 95%. Eu cred că e nevoie de implicare mult mai apăsată a autorităţilor locale, a direcţiilor de sănătate publică, dar, uite, ajutăm şi noi dacă este cazul. Şi nu cred că o lege a vaccinării ar putea schimba ceva din punctul acesta de vedere. Dacă noi nun ne implicăm, putem să avem toate legile din lume”, a mai declarat Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, citată de Antena Satelor.
Citește și:
O asociație dotează saloanele din spitalele de copii bolnavi cronic cu audioteci
Ministrul Sănătăţii speră ca în 2019 să înceapă construirea a cel puţin două spitale regionale