Pintea: Spitalul Regional Iași se face

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, participă la Iași la o întâlnire cu autoritățile locale și reprezentanții Băncii Europene. Subiectul de discuție este Spitalul Regional de Urgență.

Potrivit ministrului, proiectul de la Iași a intra în linie dreaptă, iar Spitalulul Regional Iași a devenit în sfârșit o certitudine.

„După ani de zile de tergiversări, ani de zile de discuţii şi proiecte nefinalizate, iată că putem să anunţăm – Spitalul Regional de Urgenţe Iaşi se face. Este onorant că vom lansa această aplicaţie astfel încât veţi vedea cum va arăta viitorul spital din oraşul dumneavoastră. (…) Acest lucru este posibil datorită implicării autorităţilor locale. Consiliul Judeţean şi Primăria au fost parteneri de nădejde, fără de care noi nu puteam finaliza acest proiect. Da, Spitalul Regional Iaşi se va face. Există finanţare, există bunăvoinţă, şi cred că e un moment foarte important pentru că suntem în an centenar”, a declarat ministrul Sănătăţii, potrivit AGERPRES.

Din anul 2017, Ministerul Sănătăţii beneficiază de asistenţă tehnică de la BEI pentru elaborarea documentaţiei studiilor de fezabilitate, depunerea aplicaţiilor de finanţare şi lansarea procedurilor de licitaţie pentru finalizarea investiţiilor aferente celor trei spitale regionale.

- Articolul continua mai jos-

De curând (iunie 2018) a fost aprobată în Ministerul Sănătăţii o structură specifică pentru implementarea şi monitorizarea proiectelor spitalelor regionale (UIMP).

Spitalul din Iaşi va fi un spital regional care va funcţiona ca un spital de urgenţă de nivel înalt, oferind servicii de îngrijire a sănătăţii de înaltă complexitate, cu servicii integrate de ambulatoriu, inclusiv tehnologii avansate de diagnostic şi tratament, pentru întreaga regiune.

„Ne aflăm în faza în care consultantul BEI prezintă proiectul Studiului de Fezabilitate pentru Iaşi. Documentul cuprinde analiza cererilor şi opţiunile propuse, planurile funcţionale detaliate, analiza cost beneficiu, modelul operaţional, în conformitate cu solicitările Ministerului Sănătăţii şi cu cele mai bune practici internaţionale pentru proiecte de acest fel”, a mai spus ministrul Sănătăţii.

Spitalul din Iaşi va avea o suprafaţă de aproximativ 120. 000 mp. şi un cost estimativ de 321 milioane de euro (fără TVA). Conform, proiectelor prezentate de consultanţi, spitalul regional din Iaşi va fi finalizat peste 5 ani, în 2023.

Spitalul Regional de Urgenţă Iaşi va prelua rolul Spitalului de Urgenţă Judeţean Iaşi „Sf. Spiridon” si, în conformitate cu Master Planul regional, va include şi servicii noi, în prezent furnizate de către alte spitale (pneumonologie, chirurgie pediatrică, obstretică – ginecologie şi neonatologie, neurologie).

Spitalul Regional va fi organizat, în premieră, pe centre de servicii şi va utiliza tehnologii medicale avansate. Structura optimizată a Spitalului Regional, în general, se bazează pe managementul interdisciplinar al paturilor, pe separarea pacienţilor programaţi de cei de urgenţă şi cei neprogramaţi.

- Articolul continua mai jos-

Avantajul organizării pe centre de servicii va fi:
– utilizarea flexibilă a capacităţilor patului;
– schimbul de cunoştinţe structurat în beneficiul pacientului;
– utilizarea eficientă a resurselor;
– calitate recunoscută pentru partenerii externi şi reputaţie sporită a spitalului;
– management clinic şi cercetare.

Spitalul va fi echipat cu echipamente de înaltă tehnologie, ce va permite efectuarea de proceduri minim invazive, chiar în cazuri dificile, complexe.

Citește și:

Sorina Pintea și reprezentanții Băncii Europene, discuții despre Spitalul Regional de Urgență de la Iași

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari