Acasă Realitatea medicală Pintea: Spitalul Regional Iași se face

Pintea: Spitalul Regional Iași se face

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, participă la Iași la o întâlnire cu autoritățile locale și reprezentanții Băncii Europene. Subiectul de discuție este Spitalul Regional de Urgență.

Potrivit ministrului, proiectul de la Iași a intra în linie dreaptă, iar Spitalulul Regional Iași a devenit în sfârșit o certitudine.

“După ani de zile de tergiversări, ani de zile de discuţii şi proiecte nefinalizate, iată că putem să anunţăm – Spitalul Regional de Urgenţe Iaşi se face. Este onorant că vom lansa această aplicaţie astfel încât veţi vedea cum va arăta viitorul spital din oraşul dumneavoastră. (…) Acest lucru este posibil datorită implicării autorităţilor locale. Consiliul Judeţean şi Primăria au fost parteneri de nădejde, fără de care noi nu puteam finaliza acest proiect. Da, Spitalul Regional Iaşi se va face. Există finanţare, există bunăvoinţă, şi cred că e un moment foarte important pentru că suntem în an centenar”, a declarat ministrul Sănătăţii, potrivit AGERPRES.

Din anul 2017, Ministerul Sănătăţii beneficiază de asistenţă tehnică de la BEI pentru elaborarea documentaţiei studiilor de fezabilitate, depunerea aplicaţiilor de finanţare şi lansarea procedurilor de licitaţie pentru finalizarea investiţiilor aferente celor trei spitale regionale.

De curând (iunie 2018) a fost aprobată în Ministerul Sănătăţii o structură specifică pentru implementarea şi monitorizarea proiectelor spitalelor regionale (UIMP).

Spitalul din Iaşi va fi un spital regional care va funcţiona ca un spital de urgenţă de nivel înalt, oferind servicii de îngrijire a sănătăţii de înaltă complexitate, cu servicii integrate de ambulatoriu, inclusiv tehnologii avansate de diagnostic şi tratament, pentru întreaga regiune.

“Ne aflăm în faza în care consultantul BEI prezintă proiectul Studiului de Fezabilitate pentru Iaşi. Documentul cuprinde analiza cererilor şi opţiunile propuse, planurile funcţionale detaliate, analiza cost beneficiu, modelul operaţional, în conformitate cu solicitările Ministerului Sănătăţii şi cu cele mai bune practici internaţionale pentru proiecte de acest fel”, a mai spus ministrul Sănătăţii.

Spitalul din Iaşi va avea o suprafaţă de aproximativ 120. 000 mp. şi un cost estimativ de 321 milioane de euro (fără TVA). Conform, proiectelor prezentate de consultanţi, spitalul regional din Iaşi va fi finalizat peste 5 ani, în 2023.

Spitalul Regional de Urgenţă Iaşi va prelua rolul Spitalului de Urgenţă Judeţean Iaşi “Sf. Spiridon” si, în conformitate cu Master Planul regional, va include şi servicii noi, în prezent furnizate de către alte spitale (pneumonologie, chirurgie pediatrică, obstretică – ginecologie şi neonatologie, neurologie).

Spitalul Regional va fi organizat, în premieră, pe centre de servicii şi va utiliza tehnologii medicale avansate. Structura optimizată a Spitalului Regional, în general, se bazează pe managementul interdisciplinar al paturilor, pe separarea pacienţilor programaţi de cei de urgenţă şi cei neprogramaţi.

Avantajul organizării pe centre de servicii va fi:
– utilizarea flexibilă a capacităţilor patului;
– schimbul de cunoştinţe structurat în beneficiul pacientului;
– utilizarea eficientă a resurselor;
– calitate recunoscută pentru partenerii externi şi reputaţie sporită a spitalului;
– management clinic şi cercetare.

Spitalul va fi echipat cu echipamente de înaltă tehnologie, ce va permite efectuarea de proceduri minim invazive, chiar în cazuri dificile, complexe.

Citește și:

Sorina Pintea și reprezentanții Băncii Europene, discuții despre Spitalul Regional de Urgență de la Iași

SFATUL MEDICULUI - Dr. Carmen Nonn despre hepatoprotectie și hepatoregenerare naturală

Urmăreşte ultimele ştiri medicale pe Youtube şi Facebook

10,677FaniÎmi place
46AbonațiAbonați-vă

ULTIMELE ARTICOLE

locuri de muncă vacante

138 locuri de muncă vacante, pentru medici și asistenți

Agenția Națională de Ocupare a Forței de Muncă anunță 138 de locuri de muncă vacante, în sănătate, pentru mai multe categorii de medici și asistenți. După zona în care se află aceste locuri de muncă vacante, se regăsesc în listă...
misiune umanitară

Misiune umanitară de urgenţă pentru doi pacienţi arși

Doi pacienți cu arsuri grave au fost transportați în Belgia, într-o misiune umanitară de urgență, anunță Ministerul Apărării Naționale. O aeronavă Spartan a Forţelor Aeriene configurată pentru transport medical a efectuat duminică o misiune umanitară de urgenţă pe ruta Târgu...
bugetul alocat sănătății

Bugetul alocat sănătății, pe București, rămâne intact

„Nu se taie” din bugetul alocat sănătății, în Capitală. PMB infirmă datele care circulă în spaţiul public conform cărora în proiectul de rectificare bugetară care va fi supus joi aprobării Consiliului General al Municipiului Bucureşti „s-ar tăia bani de...

Cele mai citite

O treime din cancere pot fi evitate dacă alegem un regim de viaţă sănătos

Am ajuns la cea de-a treia parte a dialogului avut cu Conf. Dr. Achimaş-Cadariu Patriciu, Medic primar Obstetrică – Ginecologie şi Chirurgie la Institutul...