200 de copii din comuna Coțofănești au fost vaccinați

200 de copii  din comuna Coţofăneşti, judeţul Bacău au fost vaccinați în cadrul unei campanii de informare şi vaccinare.

Ministerul Sănătăţii, împreună cu OMS si UNICEF, a organizat o campanie de informare şi recuperare a vaccinării, în perioada 10-12 iulie 2018, în comuna Coţofăneşti, judeţul Bacău.

În urma acestei campanii au fost vaccinați 190 de copii, cărora li s-au administrat 220 de doze de vaccin: 176 de copii vaccinaţi ROR, 28 copii vaccinaţi cu hexavalent, 6 copii vaccinaţi cu pneumococic, 10 copii vaccinaţi cu tetravalent.

Procentul de vaccinare în comuna Coţofăneşti a crescut de la 3,9 în luna mai la 95%.

- Articolul continua mai jos-

Părinții nu au refuzat să își vaccineze copiii, singurele cazuri de copii care nu au primit vaccin au fost cei care aveau contraindicații.

Proiect-pilot pentru vaccinare

Acţiunea de la Coţofăneşti a reprezentat proiectul-pilot în cadrul campaniei de vaccinare demarată astfel de Ministerul Sănătăţii în mai multe judeţe din ţară. Acest proiect vizează informarea şi educarea părinţilor cu privire la vaccinare şi recuperarea vaccinării în zonele vulnerabile.

„O campanie de informare şi de recuperare a vaccinării era imperios necesară, în condiţiile în care vieţile a 59 de copii au fost curmate de rujeolă. Nu mai putem aştepta. Fac un apel permanent către medicii de familie, direcţiile de sănătate publică, dar şi autorităţi locale să se mobilizeze pentru a creşte gradul de vaccinare. Alegem locurile în care gradul de vaccinare este foarte scăzut şi recuperarea este dificil de realizat şi intervenim prin realizarea unor campanii care presupun informarea populaţiei şi suplimentarea cu medici de familie şi asistenţi medicali în zonă. Acolo unde este necesar, vom crea temporar centre de vaccinare pentru un acces mai facil la vaccinare. Este un prim pas această serie de acţiuni, care va continua cu o campanie la nivel naţional”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii.

Copiii au fost consultați de trei echipe de medici și apoi au fost vaccinați

Pe parcursul celor 3 zile, medicului de familie din comuna Coţofăneşti i s-au alăturat doi medici voluntari din Oneşti, specialişti în medicina primara. Astfel, trei echipe de medici şi asistenţi medicali au consultat copiii aduşi de părinţi la cabinetul medical şi i-au vaccinat pe cei fără contraindicaţii.

Părinţii şi copiii aflaţi în zone mai izolate din comună au fost transportaţi la căminul cultural pentru sesiunea de informare.

Specialişti în promovarea educaţiei pentru sănătate au prezentat un film despre vaccinare, dar şi despre reguli de hrană şi igienă care trebuie respectate în creşterea copilului. Campania de informare a inclus şi sesiuni de întrebări ale părinţilor la care un medic specialist voluntar le-a oferit răspunsuri. După sesiunea de informare, părinţii care au dorit să îşi vaccineze copiii au mers la cabinetul medical, aflat în apropierea căminului cultural. De asemenea, primăria a asigurat şi transportul acestora către casă.

- Articolul continua mai jos-

Campania de informare şi recuperare a vaccinării ROR demarată la Coţofăneşti va continua în alte judeţe din ţară, în comunităţile cu rata cea mai scăzută de vaccinare. Ea a fost precedată de un atelier de lucru organizat la Slănic Moldova, în judeţul Bacău, în perioada 4-6 mai 2018, unde au fost discutate şi identificate modalităţile de abordare cu cel mai bun impact pentru creşterea gradului de informare şi vaccinare în rândul comunităţilor vulnerabile.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari