Sarmale cu urdă în foi de ștevie – de ce să le includă în dietă cei care suferă de afecțiuni cardio-vasculare?
Haideți să luăm, pe rând, câteva dintre ingrediente și să aflăm care le sunt virtuțile.
Ștevia are rol, deopotrivă, în scăderea glicemiei și a colesterolului din sânge. E un motiv pentru care, consumată chiar și în stare crudă (doar cu câteva picături de ulei de măsline și de suc de lămâie sau de oțet balsamic) poate să asigure o „curățare” a vaselor de sânge și să prevină formarea „plăcilor”, a straturilor de grăsime de pe pereții vaselor de sânge. Astfel, chiar dacă nu direct, previne tot felul de disfuncții care apar la nivel circulator și care pot genera inclusiv un blocaj al circulației sangvine. Prezența șteviei, în dieta bolnavului cardiovascular, diminuează riscul de accident vascular.
Urda are și ea proprietăți adjuvante, care ajută la o stare de sănătate bună. E recomandată, adeseori, în curele de slăbire sau în dietele bolnavilor de ficat. Consumul regulat de urdă este benefic și datorită faptului că, dintre toate brânzeturile și lactatele, aceasta are cel mai mic conținut de cazeină, dar în schimb proteinele din urdă conțin aminoacizi care ajută la formarea fibrei musculare. Prevenind obezitatea, elimină astfel unul dintre factorii de risc în bolile cardiovasculare. De asemenea, neavând aport de sare, este indicată în cura persoanelor cu hipertensiune arterială.
Nu are sens să amintim acum proprietățile altor ingrediente din această rețetă, cum ar fi mărarul, busuiocul, lămâia și borșul, recunoscute mai ales pentru aportul de vitamine, dar și pentru alte virtuți terapeutice.
Sarmale cu urdă în foi de ștevie – Ingrediente: ½ kg șteve, 300 g de urdă, o ceșcuță de orez, două-trei cepe, două-trei linguri de ulei, mărar, busuioc, un gălbenuș, lămâie, puțin borș.
Sarmale cu urdă în foi de ștevie – Mod de preparare: Se culeg/ se aleg foi de ștevie sănătoase (să nu fie pătate, cu găuri ori înțepături sau prea bătrâne), și se opăresc în borș (doar la nevoie, dacă nu aveți borș, puteți folosi apă cu oțet, dar e de preferat borșul, pentru că nu diminuează valoarea nutritivă a plantei). Se scot foarte repede din vasul în care le-am opărit și se scurg.
Încălzim uleiul și dăm rapid în undă ceapa tăiată mărunt și orezul, peste care turnăm puțină apă și lăsăm să fiarbă înpbușit. Urda se va amesteca aopoi cu verdețurile și cu orezul fiert. Sare se va pune foarte puțină sau deloc (mai ales în cazul persoanelor cu hipertensiune arterială).
Foile de ștevie se vor folosi întregi sau tăiate pe jumătate (în funcție de mărime), primăvara, când sunt fragede, pentru va pe timpul verii, când sunt și mult mai mari, să decupeze întâi de o parte și de alta a nervurii și bucățile astfel obținute se vor mai tăia o dată în două, pentru a căpăta forma dorită.
Vezi și Supa de roșii cu zdrențe (rețetă pentru bolnavii de rinichi)
Se înfășoară sarmalele, umplând foile de ștevie cu umplutura de urdă și orez, după metoda cunoscută. Se pun în cratiță, se acoperă cu borș și apă, se presară mărar și busuioc și se fau la fiert în cuptor.
Când sunt aproape gata, se va turna peste ele un sos din gălbenuș și lămâie (celebrul sos avgolemono grecesc), se mai lasă câteva minute și se aduc la masă delicioasele și sănătoasele sarmale cu urdă în foi de ștevie.
– din volumul „Rețete alese pentru sănătoși și bolnavi” de Simona Lazăr
Salata nepaleză cu castravete amar (rețetă pentru diabetici)