Misiunea Fundației Estuar este de a oferi opțiuni sociale și alternative adulților cu probleme de sănătate mintală, pentru reintegrarea lor în comunitatea românească. Fundația Estuar reprezintă pentru beneficiari o alternativă viabilă la internarea în spitalele de psihiatrie și la singurătatea și izolarea care vin împreună cu un diagnostic psihiatric.
Însă Estuar înseamnă mai mult de atât; Estuar este o alternativă! În ce sens? Imediat după revoluție nu existau servicii sociale, iar fundația era alternativa la spitalizare, la izolarea ce vine cu acest diagnostic, prin activități și inițiative foarte dorite de beneficiari.
Singura fundație din Cluj care se ocupă de adulții cu probleme psihice
Fundația Estuar este singura fundație din Cluj-Napoca care se ocupă de adulții cu probleme psihice. Fundația Estuar, ce activează de 20 de ani în Cluj-Napoca, este singurul centru de zi pentru această categorie de beneficiari și intervine în trei direcții: prin serviciile oferite în cadrul centrului de zi, prin informare și consiliere pentru aparținători pentru acceptarea situației și creșterea toleranței și informarea comunității pentru creșterea toleranței și înțelegerii față de persoanele cu nevoi speciale.
Serviciile oferite în cadrul centrului de zi reprezintă o speranța, un refugiu, o a „două casă” pentru beneficiari, persoanele afectate de o problemă de sănătate mintală, o alternativă de petrecere a timpului în mod util, dezvoltarea abilităților, consiliere în acceptarea problemei de sănătate și adaptarea la dificultățile apărute, creșterea stimei de șine și descoperirea punctelor forțe, consiliere psihologică/psihiatrică/socială și vocațională, încurajarea implicării în comunitate pentru evitarea izolării.
„Ce ne-am face fără Estuar?!”
„Uneori aud discuții între beneficiari, întrebându-se ce s-ar face dacă nu ar exista acest loc? Ce s-ar face fără aceste activități? Ce ar fi de viața lor? Toate activitățile sunt focusate pe ce își doresc ei, pe ceea ce le place. Prin activitățile pe care le avem, fie de engleză, de cultură generală, grup de decorațiuni, grup de meloterapie, etc., fundația oferă o alternativă la stagnare, la a se închide, poate chiar la regres, care ar veni cu acest diagnostic. Practic, oferă o alternativă ca să învețe lucruri noi, să își exerseze abilitățile! Noi încercăm, și prin acel plan individual de intervenție pe care îl avem cu fiecare beneficiar și care e revizuit la trei luni, să îi motivăm să facă lucruri pentru ei, să identifice mici obiective în viață! Postura de pensionar, fie că este la 21 de ani, vine cu oarecare confort, relaxare și foarte puțini dintre ei își propun să mai facă activități; în plus, le sunt ‚tăiate aripile’ odată cu acest diagnostic și, astfel, rolul nostru este să îi încurajăm să facă lucruri pentru ei, să realizeze că sunt capabili, în continuare, de foarte multe lucruri”, a declarat, pentru Ziar Medical, Kulcsar Evelin – asistent social.
În prezent, aproape 40 de persoane cu probleme de sănătate mintală beneficiază și participă la activitățile fundației. Recent, Estuar are un nou sediu în Cluj-Napoca, pe strada George Barițiu. Beneficiarii pot opta să participe la cursuri diferite, în funcție de preferințe: limba engleză, cultură generală sau educație pentru sănătate, dezvoltare personală, comunicare, meloterapie.
„Prin această abordare indirectă îi ajuți să învețe să își exprime sentimentele”
„Meloterapia, de exemplu, reprezintă o formă de exprimare a lor. Ei și-au descoperit talentul de a cânta! Am cântat, de pildă, pe scenă la Casa de Cultură sau în Piața Muzeului. Sunt cântece care transmit un mesaj publicului, cântece despre prietenie ori despre viață. Am început să învățăm ”Steaua mea” de Laura Stoica și, cumva, discuțiile s-au centrat pe ce înseamnă să ai o stea, un obiectiv, ce trebuie să faci să lupți pentru el, să îl atingi, deci aceste cântece aduc după ele discuții prin care ei se autoexprimă.
Cercetările, în ceea ce privește meloterapia, susțin ideea că aceasta tratează anumite afecțiuni psihice sau le ameliorează și creează o bază emoțională după care ei pot vorbi mai ușor. De obicei, după audiții, vorbim despre ce impresii au, cum i-a făcut muzica să se simtă, ce emoții le-a trezit. Având o dificultate pe partea aceasta de dezvoltare emoțională, prin această abordare indirectă, îi ajuți să învețe să își exprime sentimentele”, a adăugat Kulcsar Evelin.
Talentul fiecăruia este pus în valoare
O altă activitate în cadrul fundației este axată pe decorațiuni. Grupul care realizează aceste lucrușoare deosebite este deja cunoscut în comunitate! Nu este însă ușor, precizează reprezentanții Estuar, etapele sunt împărțite între fiecare membru, în funcție de abilități și talent. Astfel, fiecare obiect este rodul muncii în echipă.
„Nu întotdeauna este ușor să găsești locul fiecăruia, însă reușim! Vrem ca fiecare să se simtă util, să se dezvolte și să îi determinăm să își depășească limitele, pe cât posibil. Totodată, este nevoie de atenție pentru a nu îi bulversa. În definitiv, lor le place foarte mult să lucreze și să își pună în valoare creativitatea”, a adăugat asistentul social.
Nici activitățile recreative nu lipsesc din programul beneficiarilor.
În noul sediu suntem foarte aproape de Parcul Central și avem mai multe ieșiri în comunitate împreună! Așadar, atunci când este vreme frumoasă ieșim în parc. Uneori beneficiarii folosesc aparatele sportive sau joacă baschet, șah, table sau cărți, ori ne relaxăm la ciupercuță. Alteori aducem cu noi și aparatele de foto și pregătim poze pentru „Evrica”, revista beneficiarilor Centrului Social Cluj. În cadrul acesteia, ei își exprimă gândurile prin proză, poezie, dar și prin aceste poze pe care ei le fac”, a explicat Evelin.
Fundația Estuar este prima organizație din România care a creat pentru adulții cu probleme de sănătate mintală o rețea de servicii de îngrijiri comunitare de zi și locative acreditate și recunoscute la nivel local, național și internațional.
Aceasta a fost fondată în anul 1993 de către Asociația Penumbră din Scoția și Ligă Romană de Sănătate Mintală, și la acea vreme a adaptat modelele de bune practici la nevoile și realitatea socio-economică din România, fiind pionieri în înființarea centrelor de zi.
Fundația Estuar este activă în patru orașe din țară: București, Ploiești, Giurgiu și Cluj și deservește anual peste 2000 de beneficiari.