fbpx
Acasă Fapt divers Salata nepaleză cu castravete amar (rețetă pentru diabetici)

Salata nepaleză cu castravete amar (rețetă pentru diabetici)

Salata nepaleză cu castravete este unul dintre acele feluri de mâncare pe care le prețuiești și pentru gust, și pentru virtuțile lor curative. În satele care sunt întemeiate până la înălțimi de 3.000-4.000 de metri altitudine, aportul de vitamine, minerale și oligo-elemente al acestui preparat unic este foarte important. Castravetele – cel, să-i zicem, obișnuit – se poate pune în această salată atât crud, în perioada lui de recoltare, cât și sub formă marinată, pentru că nepalezii pregătesc un soi de murături, picante, pentru a prezerva vitaminele din fructe și legume și în perioada rece.

Prezența castravetelui amar – varietate specifică Nepalului -, în această salată, este una specială, nu se va faca „abuz” de acest ingredient (în sensul că nu îl vom regăsi într-o salată de castraveți de genul celor făcute vara, prin satele noastre, aproape fără să-i punem alt ingredient alături), ci el va fi potențat de alte legume, semințe și sosuri (sucuri).

Pregătită însă după rețeta de mai jos, salata nepaleză cu castravete amar are o calitate specială, ea fiind indicată în meniul persoanelor cu glicemie ridicată, a diabeticilor, castravetele amar, supranumit și „insulina vegetală”, ducând la scăderea zahărului din sânge.

Salata nepaleză cu castravete amar

Articolul continua mai jos

Salata nepaleză cu castravete amar – Ingrediente: 200 g cartofi, 100 g castraveți, o jumătate de castravete amar, 50 g semințe de susan, sucul de la o lămâie, 100 g coriandru (semințe), câteva frunze de coriandru, 150 ml apă, 4 ardei verzi, 3 cești cu ulei de muștar, o ceașcă cu semințe de chimen, doi-trei gogoșari uscați, sare.

Salata nepaleză cu castravete amar – Preparare: Cartofii se coc în coajă, se curăță și se taie rondele. Castravetele se curăță de coajă și se taie cubulețe sau felii subțiri. Se amestecă cu sarea, semințele de susan prăjite, sucul de lămâie, 50 g de coriandru (semințe).

Castravetele amar se curăță de coajă și se stoarce, iar zeama se amestecă cu sucul de lămâie și cu apa, pentru a se obține un dresing.

Se încălzește uleiul de muștar și se călesc în el gogoșarii împreună cu semințele de chimen. Se adaugă ardeii tăiați, se călesc, după care se amestecă cu cartofii.

Salata se garnisește cu coriandru (restul de 50 g de semințe și frunzele).

Tips: Semințele de castravete amar nu se aruncă, ci se macină și se adaugă și ele în salată, deoarece este știut că au beneficii extraordinare pentru sănătate.

Foto: Carnete

  • din volumul „Rețete alese pentru sănătoși și bolnavi” de Simona Lazăr

Ceaiul cu unt tibetan (rețeta prof. dr. Ovidiu Bojor)

Ovidiu Bojor – Cum a descoperit Insulina vegetală și câteva rețete de viață lungă

 

Citeste si

Urmăreşte ultimele ştiri medicale pe Youtube şi Facebook

15,921FaniÎmi place
1,180AbonațiAbonați-vă

SFATUL MEDICULUI Infecția cu virus hepatitic. Riscuri, prevenție, diagnosticare și tratament

Cele mai citite

ULTIMELE ARTICOLE

Recomandări ZM

Boala de reflux gastroesofagian, ce este și cum se tratează

Boala de reflux gastroesofagian este, fără îndoială, cea mai frecventă boală întâlnită de gastroenterolog....

Colposcopia – metodă de diagnosticare a leziunilor precanceroase ale colului uterin

Colposcopia este o metodă endoscopică de examinare a tractului genital inferior (col,vagin,vulvă). Se realizează...

Chirurgia estetică și de reconstrucție a zonei genitale feminine – ce trebuie să știi

Chirurgia vaginului, a labiilor și a himenului - e un subiect... tabuu, pentru mulți,...

Cancerul hepatic – semne care trebuie să te alerteze!

Cancerul hepatic - semne care trebuie să te alerteze! Carcinomul hepatocelular este cel mai...

Hipertensiunea arterială – cauze și tratament

Hipertensiunea arterială (HTA) contribuie la apariția a peste jumătate din bolile cardiovasculare și  este...

Artrozele șoldului – tratament și recuperare

Articulația soldului la om îndeplinește funcții complexe, de suport a greutății corporale, permițând în...