fbpx
Acasă Fapt divers Salata nepaleză cu castravete amar (rețetă pentru diabetici)

Salata nepaleză cu castravete amar (rețetă pentru diabetici)

Salata nepaleză cu castravete este unul dintre acele feluri de mâncare pe care le prețuiești și pentru gust, și pentru virtuțile lor curative. În satele care sunt întemeiate până la înălțimi de 3.000-4.000 de metri altitudine, aportul de vitamine, minerale și oligo-elemente al acestui preparat unic este foarte important. Castravetele – cel, să-i zicem, obișnuit – se poate pune în această salată atât crud, în perioada lui de recoltare, cât și sub formă marinată, pentru că nepalezii pregătesc un soi de murături, picante, pentru a prezerva vitaminele din fructe și legume și în perioada rece.

Prezența castravetelui amar – varietate specifică Nepalului -, în această salată, este una specială, nu se va faca „abuz” de acest ingredient (în sensul că nu îl vom regăsi într-o salată de castraveți de genul celor făcute vara, prin satele noastre, aproape fără să-i punem alt ingredient alături), ci el va fi potențat de alte legume, semințe și sosuri (sucuri).

Pregătită însă după rețeta de mai jos, salata nepaleză cu castravete amar are o calitate specială, ea fiind indicată în meniul persoanelor cu glicemie ridicată, a diabeticilor, castravetele amar, supranumit și „insulina vegetală”, ducând la scăderea zahărului din sânge.

Salata nepaleză cu castravete amar

Articolul continua mai jos

Salata nepaleză cu castravete amar – Ingrediente: 200 g cartofi, 100 g castraveți, o jumătate de castravete amar, 50 g semințe de susan, sucul de la o lămâie, 100 g coriandru (semințe), câteva frunze de coriandru, 150 ml apă, 4 ardei verzi, 3 cești cu ulei de muștar, o ceașcă cu semințe de chimen, doi-trei gogoșari uscați, sare.

Salata nepaleză cu castravete amar – Preparare: Cartofii se coc în coajă, se curăță și se taie rondele. Castravetele se curăță de coajă și se taie cubulețe sau felii subțiri. Se amestecă cu sarea, semințele de susan prăjite, sucul de lămâie, 50 g de coriandru (semințe).

Castravetele amar se curăță de coajă și se stoarce, iar zeama se amestecă cu sucul de lămâie și cu apa, pentru a se obține un dresing.

Se încălzește uleiul de muștar și se călesc în el gogoșarii împreună cu semințele de chimen. Se adaugă ardeii tăiați, se călesc, după care se amestecă cu cartofii.

Salata se garnisește cu coriandru (restul de 50 g de semințe și frunzele).

Tips: Semințele de castravete amar nu se aruncă, ci se macină și se adaugă și ele în salată, deoarece este știut că au beneficii extraordinare pentru sănătate.

Foto: Carnete

  • din volumul „Rețete alese pentru sănătoși și bolnavi” de Simona Lazăr

Ceaiul cu unt tibetan (rețeta prof. dr. Ovidiu Bojor)

Ovidiu Bojor – Cum a descoperit Insulina vegetală și câteva rețete de viață lungă

 

Citeste si

Urmăreşte ultimele ştiri medicale pe Youtube şi Facebook

15,917FaniÎmi place
1,220AbonațiAbonați-vă

SFATUL MEDICULUI Infecția cu virus hepatitic. Riscuri, prevenție, diagnosticare și tratament

Cele mai citite

ULTIMELE ARTICOLE

Recomandări ZM

9 sfaturi pentru albirea dinților

9 sfaturi pentru albirea dinților. Zâmbetul este unul dintre primele lucruri pe care le...

Tiroidita Hashimoto – Ce este, cauze, simptome, tratament

Ce este glanda tiroidă?  Glanda tiroidă este o glandă situată în partea anterioară a...

PSORIAZIS diagnostic și terapie – tot ce trebuie să știi

PSORIAZIS diagnostic și terapie. Considerată o boală fizică dar cu urmări „mutilante” psihic, psoriazisul...

Tehnologia 3D printing în cardiologie

În ultimii ani, tehnologia 3D printing a început să pătrundă și în medicină. Unul...

Ce este dependența de internet? Tipuri, efecte negative, tratament

Ce este dependența de internet? Cu toate că internetul este astăzi parte integrantă a...