Salata nepaleză cu castravete amar (rețetă pentru diabetici)

Salata nepaleză cu castravete este unul dintre acele feluri de mâncare pe care le prețuiești și pentru gust, și pentru virtuțile lor curative. În satele care sunt întemeiate până la înălțimi de 3.000-4.000 de metri altitudine, aportul de vitamine, minerale și oligo-elemente al acestui preparat unic este foarte important. Castravetele – cel, să-i zicem, obișnuit – se poate pune în această salată atât crud, în perioada lui de recoltare, cât și sub formă marinată, pentru că nepalezii pregătesc un soi de murături, picante, pentru a prezerva vitaminele din fructe și legume și în perioada rece.

Prezența castravetelui amar – varietate specifică Nepalului -, în această salată, este una specială, nu se va faca „abuz” de acest ingredient (în sensul că nu îl vom regăsi într-o salată de castraveți de genul celor făcute vara, prin satele noastre, aproape fără să-i punem alt ingredient alături), ci el va fi potențat de alte legume, semințe și sosuri (sucuri).

Pregătită însă după rețeta de mai jos, salata nepaleză cu castravete amar are o calitate specială, ea fiind indicată în meniul persoanelor cu glicemie ridicată, a diabeticilor, castravetele amar, supranumit și „insulina vegetală”, ducând la scăderea zahărului din sânge.

Salata nepaleză cu castravete amar

Salata nepaleză cu castravete amar – Ingrediente: 200 g cartofi, 100 g castraveți, o jumătate de castravete amar, 50 g semințe de susan, sucul de la o lămâie, 100 g coriandru (semințe), câteva frunze de coriandru, 150 ml apă, 4 ardei verzi, 3 cești cu ulei de muștar, o ceașcă cu semințe de chimen, doi-trei gogoșari uscați, sare.

- Articolul continua mai jos-masca medicala

Salata nepaleză cu castravete amar – Preparare: Cartofii se coc în coajă, se curăță și se taie rondele. Castravetele se curăță de coajă și se taie cubulețe sau felii subțiri. Se amestecă cu sarea, semințele de susan prăjite, sucul de lămâie, 50 g de coriandru (semințe).

Castravetele amar se curăță de coajă și se stoarce, iar zeama se amestecă cu sucul de lămâie și cu apa, pentru a se obține un dresing.

Se încălzește uleiul de muștar și se călesc în el gogoșarii împreună cu semințele de chimen. Se adaugă ardeii tăiați, se călesc, după care se amestecă cu cartofii.

Salata se garnisește cu coriandru (restul de 50 g de semințe și frunzele).

Tips: Semințele de castravete amar nu se aruncă, ci se macină și se adaugă și ele în salată, deoarece este știut că au beneficii extraordinare pentru sănătate.

Foto: Carnete

  • din volumul „Rețete alese pentru sănătoși și bolnavi” de Simona Lazăr

Ceaiul cu unt tibetan (rețeta prof. dr. Ovidiu Bojor)

- Articolul continua mai jos-

Ovidiu Bojor – Cum a descoperit Insulina vegetală și câteva rețete de viață lungă

 

Video recomandat

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari

Cele mai citite articole în ultima săptămână

Febra albă la copii – când apare și ce poți face ca să scapi de ea

Ai auzit vorbindu-se despre febra albă sau febra roșie? Vine sezonul rece, iar odată cu acesta se întețesc cazurile de viroze și răceli în...

Picioarele umflate – trei leacuri naturiste din bătrâni

Picioarele umflate sunt nu doar inestetice, ci și dureroase. Membrele inferioare sunt predispuse la umflături şi inflamaţii, deoarece sunt organele care trebuie să suporte...

LIPSA DE FIER ÎN ORGANISM – ce boli provoacă și ce alimente o combat

Lipsa de fier în organism (sau carența de fier) poate genera boli grave cum ar fi anemia feripiva. Când nivelul fierului din organism scade...

Ce simptome trebuie să ne alarmeze și când se operează boala de reflux gastroesofagian

Ce simptome trebuie să ne alarmeze și când se operează boala de reflux gastroesofagianDr. Teodora Man, medic specialist gastroenterolog, la Clinica GastroMed, din Cluj-Napoca,...

Bronşita cronică tabagică – Cauze, simptome, tratament

Bronşita cronică tabagică este o boală destul de frecventă în rândul populației prin faptul ca tot mai mulți tineri fumează, aceasta manifestându-se nu imediat,...