fbpx
Acasă Ştiri Medicale Centre pentru tratamentul AVC în toate spitalele județene de urgență

Centre pentru tratamentul AVC în toate spitalele județene de urgență

Un proiect lansat azi în dezbatere prevede înființarea unor centre pentru tratamentul intervenţional al pacienţilor cu accident vascular cerebral acut. Aceste centre ar urma să fie amenajate în toate spitalele județene de urgență.

“Este un proiect de lege de urgenţă, spunem noi, pentru că accidentul vascular cerebral a devenit în România tot mai pregnant. Sunt 50-60 de mii de pacienţi pe an şi din păcate, spun ca specialist, nu îi acordăm atenţia necesară intervenţiei de urgenţă. Accidentul vascular reprezintă cauza principală de morbiditate şi dizabilitate pe termen lung în lume. (…) Dacă un accident vascular apare la un pacient care are distanţă foarte mare de aceste centre, şansele lui de supravieţui sau de a rămâne fără deficit motor sunt minore. Fereastra de intervenţie pentru un accident vascular este de trei ore şi jumătate. Dacă în aceste trei ore şi jumătate nu introduci substanţa care să facă tromboliza, (…) pacientul va fi tratat clasic şi va rămâne cu un deficit motor pentru toată viaţa sau va deceda”, a anunţat Renică Diaconescu, vicepreşedintele Comisiei de sănătate a Senatului şi iniţiator al proiectului.

El a amintit că în prezent în România sunt zece centre, dintre care opt de elită.

“Noi gândim să facem la fiecare spital judeţean de urgenţă, înseamnă aproape 40 de centre. Ele vor fi gradate: gradul 2 pentru cele care vor fi de primă intervenţie, gradul 1 pentru cele de elită unde se vor face operaţii complexe. Este nevoie de tomograf care să facă şi angiografie în fiecare spital, este nevoie de medic neurolog de gardă, este nevoie de această substanţă şi este nevoie să ai alocate câteva paturi pentru monitorizarea pacienţilor după introducerea acestei substanţe. Înseamnă monitorizarea funcţiilor vitale – tensiune, puls şi a funcţiilor cerebrale. Noi îl lăsăm în dezbatere să intre în septembrie (n.r. – circuit parlamentar), apoi să treacă şi de Camera Deputaţilor, apoi în noiembrie să fie gata ca maxim la 1 ianuarie el să funcţioneze în toată ţara. Nu cred că sunt necesari foarte mulţi bani pentru că substanţa nu este foarte scumpă, este undeva la 500 de euro”, a spus senatorul.

Fostul ministrul al Sănătăţii, senatorul Florian Bodog, a arătat că sunt foarte importante aparatele Computer Tomograf pentru implementarea acesui program în toată ţara.
Articolul continua mai jos

“Avem nevoie de aceste CT-uri şi de pregătirea medicilor, care va dura două săptămâni. (…) În secţia de neurologie se vor aloca 10-15 paturi pentru unitatea de stroke. Sunt spitale care au unitate de terapie acută, aceasta se poate transforma imediat în unitate de stroke. Asta înseamnă o unitate dotată cu monitoare, paturi, o infirmieră şi o asistentă alocată fiecărui pacient. (…) Pe lângă neurologi, mai sunt necesari kinoterapeuţi, logopet, însă sunt pentru recuperare. În unităţile de gardă vor fi necesari neurologi. (…) Pentru spitalele judeţene avem suficienţi neurologi. (…) În toată această perioadă lucrurile nu stau pe loc, centrele existente vor continua să trateze pacienţii, însă la momentul în care reglementăm practic obligăm toate spitalele judeţene să-şi pregătească specialiştii şi să funcţioneze acest tip de unitate.

Citeste si

Urmăreşte ultimele ştiri medicale pe Youtube şi Facebook

15,927FaniÎmi place
634AbonațiAbonați-vă

SFATUL MEDICULUI Infecția cu virus hepatitic. Riscuri, prevenție, diagnosticare și tratament

Primeşte la prima oră a zilei cele mai noi ştiri din domeniul medical direct pe email!

Un serviciu oferit de către Feedburner.
Politica de confidenţialitate - https://policies.google.com/privacy

Cele mai citite

ULTIMELE ARTICOLE

Recomandări ZM

Coxartroza – simptome, cauze, tratament chirurgical

Artroza articulației coxo-femurale (coxartroza) reprezintă localizarea leziunilor cronice degenerative la nivelul articulației șoldului. Este...

Ecografia cu substanță de contrast – avantaje și aplicații în practica clinică

Ecografia cu substanta de contrast este o metoda de evaluare imagistică pentru multiple organe...

Medicina personalizată în cancer: imunoterapia oncologică și rolul biomarkerilor

Imunoterapia oncologică reprezintă cea mai nouă armă terapeutică în lupta împotriva cancerului la nivel...

Intoleranță la lactoză – simptome, diganostic, tratament

Rapoartele medicale susțin că, în România aproximativ 5% din copii se nasc cu intoleranță la...

Boala celiacă (Intoleranţa la gluten) – riscuri, diagnostic, tratament

Boala celiacă este una dintre cele mai frecvente afecţiuni digestive cronice, afectând aproximativ 1%...

Bolile limbii: cum să le recunoaștem?

Bolile limbii: cum să le recunoaștem? Bolile gurii pot afecta sănătatea dinților, precum și...