fbpx
Acasă Fapt divers Ceaiul cu unt tibetan (rețeta prof. dr. Ovidiu Bojor)

Ceaiul cu unt tibetan (rețeta prof. dr. Ovidiu Bojor)

Ceaiul cu unt este băutura națională în Tibet și are tendința să deruteze la prima degustare. Ca să-l apreciezi, trebuie să te gândești că e ca și cum ai bea o supă caldă.

Ceaiul cu unt – Ingrediente: 7 cești cu apă, o linguriță cu ceai (negru), o ceașcă cu lapte, o treime de ceașcă cu unt, 1-3 lingurițe cu sare. Se încălzește apa într-un vas. Se adaugă untul și sarea, se lasă să fiarbă 2-3 minute.

Ceaiul cu unt – Mod de preparare: Se amestecă cu mixerul până când conținutul devine spumos. Se varsă într-o teieră (vas pentru servirea ceaiului) încălzită și se toarnă apoi fierbinte în căni.

Citește și Ovidiu Bojor – Cum a descoperit Insulina vegetală și câteva rețete de viață lungă

Ceaiul cu unt – caracteristici

Cei care apreciază savoarea acestui ceai sunt locuitorii din Tibet, nepalezii, chinezii și indienii de pe versanții și de la poalele Himalayei, toți obișnuiți din copilărie cu amestecul de plante, apă și unt.

Caracteristice pentru ceaiul cu unt sunt pregătirea la foc de lemn, conform normelor budiste, și ritualul în care este inclus, în timpul slujbelor din mănăstirile închinate lui Budha.

La origini, ceaiul cu unt – căruia i se mai spune în mod frecvent „ceai tibetan”, pentru că originile lui sunt din Tibet – se făcea numai cu lapte și unt de yak, specie de bovine endemică pentru acea parte a lumii.

Istoria ceaiului tibetan începe în secolul al VII-lea, pe timpul dinastiei Tang, iar răspândirea lui în toate zonele montane și submontane himalayene s-a făcut abia către veacul XIII-lea. În mod tradițional, se pregătește într-un vas de cupru, dar se servește în vase de lut sau de ceramică.

Dacă ajungi să călătorești prin Asia, trebuie să știi că, în funcție de țară și de regiune, poartă nume diferite: po cha – numele original tibetan, cha süma, goor goor cha, cha suskan.

Ceaiul cu unt – recomandare terapeutică: În principal, acest ceai cu lapte și unt este recomandat pentru creșterea imunității, dar este recunoscut și pentru calitatea lui de a genera o stare de bine și de a lunga oboseala, stările de nervozitate și depresia.

Foto: Vacantierul.ro

  • din volumul „Rețete alese pentru sănătoși și bolnavi” de Simona Lazăr

Salata nepaleză cu castravete amar (rețetă pentru diabetici)

Urmăreşte ultimele ştiri medicale pe Youtube şi Facebook

12,932FaniÎmi place
140AbonațiAbonați-vă

SFATUL MEDICULUI Prof.Univ. Dr. Benedek Imre - Cum păstrăm inima sănătoasă?

Primeşte la prima oră a zilei cele mai noi ştiri din domeniul medical direct pe email!

Un serviciu oferit de către Feedburner.
Politica de confidenţialitate - https://policies.google.com/privacy

Cele mai citite

ULTIMELE ARTICOLE

Recomandări ZM

Bolile musculo-scheletice îi afectează pe români

Bolile musculo-scheletice, precum artrita reumatoidă şi afecţiunile lombare, îngrădesc din ce în ce mai...

Pericolul transmis de virusuri. Atenție ficatul.

Trei dintre hepatitele virale se cronicizează într-o proporție mare. Infecția cronică cu virusul hepatitei...

Infiltrații intraarticulare cu acid hialuronic

Infiltrații intraarticulare cu acid hialuronic - ce trebuie să știi. Despre această tehnică medicală...

Cefaleea – Durere de cap sau migrenă?

Durerea de cap și migrena sunt amândouă cunoscute sub denumirea comună de cefalee. Dacă nu...

HIV SIDA – tot ce trebuie să știi despre boală

HIV SIDA, boala care a luat prin surprindere planeta în ultimele decenii ale secolului...

Ce este acarophobia şi cum se manifestă această fobie?

Acarophobia se manifestă ca o teamă patologică de infestare a pielii din cauza acarienilor...