fbpx
Acasă Fapt divers Ceaiul cu unt tibetan (rețeta prof. dr. Ovidiu Bojor)

Ceaiul cu unt tibetan (rețeta prof. dr. Ovidiu Bojor)

Ceaiul cu unt este băutura națională în Tibet și are tendința să deruteze la prima degustare. Ca să-l apreciezi, trebuie să te gândești că e ca și cum ai bea o supă caldă.

Ceaiul cu unt – Ingrediente: 7 cești cu apă, o linguriță cu ceai (negru), o ceașcă cu lapte, o treime de ceașcă cu unt, 1-3 lingurițe cu sare. Se încălzește apa într-un vas. Se adaugă untul și sarea, se lasă să fiarbă 2-3 minute.

Ceaiul cu unt – Mod de preparare: Se amestecă cu mixerul până când conținutul devine spumos. Se varsă într-o teieră (vas pentru servirea ceaiului) încălzită și se toarnă apoi fierbinte în căni.

Citește și Ovidiu Bojor – Cum a descoperit Insulina vegetală și câteva rețete de viață lungă

Ceaiul cu unt – caracteristici

Cei care apreciază savoarea acestui ceai sunt locuitorii din Tibet, nepalezii, chinezii și indienii de pe versanții și de la poalele Himalayei, toți obișnuiți din copilărie cu amestecul de plante, apă și unt.

Caracteristice pentru ceaiul cu unt sunt pregătirea la foc de lemn, conform normelor budiste, și ritualul în care este inclus, în timpul slujbelor din mănăstirile închinate lui Budha.

La origini, ceaiul cu unt – căruia i se mai spune în mod frecvent „ceai tibetan”, pentru că originile lui sunt din Tibet – se făcea numai cu lapte și unt de yak, specie de bovine endemică pentru acea parte a lumii.

Istoria ceaiului tibetan începe în secolul al VII-lea, pe timpul dinastiei Tang, iar răspândirea lui în toate zonele montane și submontane himalayene s-a făcut abia către veacul XIII-lea. În mod tradițional, se pregătește într-un vas de cupru, dar se servește în vase de lut sau de ceramică.

Dacă ajungi să călătorești prin Asia, trebuie să știi că, în funcție de țară și de regiune, poartă nume diferite: po cha – numele original tibetan, cha süma, goor goor cha, cha suskan.

Ceaiul cu unt – recomandare terapeutică: În principal, acest ceai cu lapte și unt este recomandat pentru creșterea imunității, dar este recunoscut și pentru calitatea lui de a genera o stare de bine și de a lunga oboseala, stările de nervozitate și depresia.

Foto: Vacantierul.ro

  • din volumul „Rețete alese pentru sănătoși și bolnavi” de Simona Lazăr

Salata nepaleză cu castravete amar (rețetă pentru diabetici)

Urmăreşte ultimele ştiri medicale pe Youtube şi Facebook

13,334FaniÎmi place
256AbonațiAbonați-vă

SFATUL MEDICULUI Prof.Univ. Dr. Benedek Imre - Cum păstrăm inima sănătoasă?

Primeşte la prima oră a zilei cele mai noi ştiri din domeniul medical direct pe email!

Un serviciu oferit de către Feedburner.
Politica de confidenţialitate - https://policies.google.com/privacy

Cele mai citite

ULTIMELE ARTICOLE

Recomandări ZM

Pneumotoraxul – simptomatologie

Pneumotoraxul spontan primitiv se referă la colapsul unuia sau ambilor plămâni, provocat de pătrunderea...

Varicele, una dintre cele mai întâlnite boli din lume

Varicele reprezintă una dintre cele mai întâlnite boli în lume şi afectează peste 50%...

Cancerul gastric – simptome, diagnostic, tratament

Cancerul gastric reprezentă una din cele mai frecvente malignităţi în întreaga lume, situânduse pe...

Dependența de internet – diagnostic și terapie

Internetul este o prezență din ce în ce mai constantă în viața tuturor, fapt...

Cancerul de prostată – diagnostic și tratament

Cancerul de prostată (CP) este cea de-a treia cauză de deces în rândul bărbaţilor,...

10 informaţii despre tratamentul anticoagulant

Tratamentul anticoagulant este prescris pentru a preveni formarea de trombi (cheaguri de sânge)...