Ceaiul cu unt tibetan (rețeta prof. dr. Ovidiu Bojor)

Ceaiul cu unt este băutura națională în Tibet și are tendința să deruteze la prima degustare. Ca să-l apreciezi, trebuie să te gândești că e ca și cum ai bea o supă caldă.

Ceaiul cu unt – Ingrediente: 7 cești cu apă, o linguriță cu ceai (negru), o ceașcă cu lapte, o treime de ceașcă cu unt, 1-3 lingurițe cu sare. Se încălzește apa într-un vas. Se adaugă untul și sarea, se lasă să fiarbă 2-3 minute.

Ceaiul cu unt – Mod de preparare: Se amestecă cu mixerul până când conținutul devine spumos. Se varsă într-o teieră (vas pentru servirea ceaiului) încălzită și se toarnă apoi fierbinte în căni.

Citește și Ovidiu Bojor – Cum a descoperit Insulina vegetală și câteva rețete de viață lungă

Ceaiul cu unt – caracteristici

- Articolul continua mai jos-masca medicala

Cei care apreciază savoarea acestui ceai sunt locuitorii din Tibet, nepalezii, chinezii și indienii de pe versanții și de la poalele Himalayei, toți obișnuiți din copilărie cu amestecul de plante, apă și unt.

Caracteristice pentru ceaiul cu unt sunt pregătirea la foc de lemn, conform normelor budiste, și ritualul în care este inclus, în timpul slujbelor din mănăstirile închinate lui Budha.

La origini, ceaiul cu unt – căruia i se mai spune în mod frecvent „ceai tibetan”, pentru că originile lui sunt din Tibet – se făcea numai cu lapte și unt de yak, specie de bovine endemică pentru acea parte a lumii.

Istoria ceaiului tibetan începe în secolul al VII-lea, pe timpul dinastiei Tang, iar răspândirea lui în toate zonele montane și submontane himalayene s-a făcut abia către veacul XIII-lea. În mod tradițional, se pregătește într-un vas de cupru, dar se servește în vase de lut sau de ceramică.

Dacă ajungi să călătorești prin Asia, trebuie să știi că, în funcție de țară și de regiune, poartă nume diferite: po cha – numele original tibetan, cha süma, goor goor cha, cha suskan.

Ceaiul cu unt – recomandare terapeutică: În principal, acest ceai cu lapte și unt este recomandat pentru creșterea imunității, dar este recunoscut și pentru calitatea lui de a genera o stare de bine și de a lunga oboseala, stările de nervozitate și depresia.

- Articolul continua mai jos-

Foto: Vacantierul.ro

  • din volumul „Rețete alese pentru sănătoși și bolnavi” de Simona Lazăr

Salata nepaleză cu castravete amar (rețetă pentru diabetici)

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari

Cele mai citite articole în ultima săptămână

Părintele transplantului hepatic din România, prof. univ. dr. Irinel Popescu, Premiul pentru Excelență în Medicină, la Gala Elitelor Medicale

Marele Premiu al Galei Elitelor Medicale, ce s-a desfășurat anul acesta în Maramureș, a fost acordat academicianului prof. univ. dr. Irinel Popescu, Președintele Academiei...

Picioarele umflate – trei leacuri naturiste din bătrâni

Picioarele umflate sunt nu doar inestetice, ci și dureroase. Membrele inferioare sunt predispuse la umflături şi inflamaţii, deoarece sunt organele care trebuie să suporte...

Febra albă la copii – când apare și ce poți face ca să scapi de ea

Ai auzit vorbindu-se despre febra albă sau febra roșie? Vine sezonul rece, iar odată cu acesta se întețesc cazurile de viroze și răceli în...

LIPSA DE FIER ÎN ORGANISM – ce boli provoacă și ce alimente o combat

Lipsa de fier în organism (sau carența de fier) poate genera boli grave cum ar fi anemia feripiva. Când nivelul fierului din organism scade...

Indicaţiile şi contraindicaţiile apelor termale în tratamentele balneare

Indicaţiile şi contraindicaţiile apelor termale în tratamentele balneare Pentru că beneficiile apelor termale sunt în mare cunoscute, am încercat cu ajutorul doamnei dr. Maria Nădejde,...