Potrivit datelor furnizate de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA), în anul 2017, la nivel național, 804 copii au fost părăsiţi în maternităţi şi în alte unităţi sanitare.
Dintre aceştia, 573 au fost părăsiţi în maternităţi, 187 în secţiile de pediatrie, iar 44 au fost lăsaţi în alte secţii de spital.
Aceste cifre arată faptul că fenomenul abandonului este greu de combătut, iar rata abandonurilor nou-născuţilor şi a copiilor mici în maternităţi şi spitale/secţii de pediatrie tinde să rămână la cote alarmante.
În ciuda unei scăderi a abandonului la copiii mai mari, asistăm la o creştere a abandonului la nou-născuţi sau în primele luni de viaţă ale copilului, în maternitatea/spitalul în care era internat. Aceşti copii sunt, cel mai adesea, rezultatul unei sarcini nedorite.
Din momentul în care sunt abandonați, aceşti copii sunt privați de anumite drepturi, printre care, dreptul la identitate, dreptul de a fi crescuţi şi educaţi de părinţi, dreptul la sănătate şi la educaţie. O categorie aparte o constituie cei abandonați în unitățile sanitare, adică cei părăsiți de către mame de la primele ore de la naştere sau în zilele imediat următoare.