Supa de rosii cu zdrente (pentru bolnavii de rinichi). În dieta bolnavului de rinichi, se recomandă ca masa de prânz să înceapă cu o supă sau cu o ciorbă caldă, preparată în acea zi ori cel mult în seara precedentă (în general, nu sunt recomandate mâncărurile conservate sau gătite de pe o zi pe alta). În cazul supelor și ciorbelor, e bine să ținem cont de câteva aspecte: ingredientele trebuie să fie bine spălate sub jet de apă și nu în baie de apă, pentru a nu-și diminua din proprietăți și vitamine, se va prefera fierberea la foc mic, pe îndelete, iar sare se va pune foarte puțină sau mai bine deloc, preferându-se obținerea gustului din plantele aromatice folosite, ca pentru Supa de rosii cu zdrente.
Supa de rosii cu zdrente. Ingrediente: 300 g roșii, un morcov, o rădăcină de pătrunjel, 1 frunză de țelină, 2 linguri de iaurt, o linguriță de zahăr, un ou, o lingură rasă de făină de grâu, pătrunjel verde, ½ ardei gas (de preferat, ardei roșu, se poate înlocui cu ardei kapia).
Supa de rosii cu zdrente. Mod de preparare: Rădăcinoasele se vor tăia mărunt și vor fi puse la fiert în apă rece (o cană și jumătate).
Roșiile se despielițează, se dau pe răzătoare sau se taie mărunt, după care se trec prin sită, astfel încât să se elimine posibilitatea ca semințele să treacă în supă. Astfel, se vor adăuga în zeama care fierbe pe plită.
Se pun la fiert ardeiul (tăiat fâșii), frunza de țelină și puțin zahăr.
Când supa dă în fiert, se adaugă aluatul pentru zdrențe, obținut astfel: oul se bate cu furculița, încorporându-se făina de grâu și puțină apă rece (trebuie să aibă consistența aluatului pentru clătite).
Aluatul pentru zdrențe se va pune în zeamă lăsându-l să curgă în fir subțire dintr-o lingură sau lăsându-l să se scurgă prin ochiurile unei strecurători pentru legume și fructe. Când și zdrențele sunt fierte, vom lua supa de pe foc și vom drege cu un iaurt (de preferat unul dietetic, cu conținut scăzut de grăsime).
Supa de rosii cu zdrente este ideală pentru masa de prânz.
- din volumul „Rețete alese pentru sănătoși și bolnavi” de Simona Lazăr
Foto: Carnete
Citește și alte articole din categoria Nutriție: