fbpx
Acasă Interviuri Clujenii au învățat gratuit manevrele salvatoare de vieți la "Maratonul Resuscitării"

Clujenii au învățat gratuit manevrele salvatoare de vieți la “Maratonul Resuscitării”

O nouă ediția a cursului gratuit de prim ajutor „Maratonul Resuscitării” a avut loc la Cluj-Napoca, în 8 iulie, de această dată în Parcul Central, participanții având prilejul de a învăța gratuit manevrele salvatoare de vieți de la profesioniștii SMURD.

În ciuda vremii nefavorabile, SMURD Cluj, cu sprijinul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Avram Iancu” al județului Cluj și al Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj – Unitatea de Primiri Urgențe, și-au propus să vină astfel în întâmpinarea nevoii de cunoaștere a manevrelor de resuscitare de bază de către populație.

„Suntem deja în cel de-al patrulea an în care organizăm Maratonul Resuscitării, parte dintr-un proiect pe care l-am început în anul 2015. Scopul principal al acestuia este să încerce să instruiască persoanele în privința acordării manevrelor de prim ajutor de bază, care includ, pe de o parte, masajul și compresiunile toracice în cazul unui stop cardio-respirator, pe de altă parte și ceea ce facem în momentul în care cineva se îneacă cu un corp străin, deci manevrele de dezobstrucție.

De asemenea, prin acest proiect, ne dorim și să ridicăm oarecum un semnal de alarmă în privința necesității efectuării acestor manevre de către martori. De foarte multe ori ne confruntăm cu situații în care oamenii doar sună la 112, anunță că este o urgență și nu acționează mai departe”, a declarat, pentru Ziar Medical, Mihai Oprea, paramedic voluntar SMURD și coordonator al proiectului.

În lipsa suportului vital de bază, după două minute de la instalarea stopului cardio-respirator (SCR), șansele de supraviețuire ale victimei scad cu 10% la fiecare minut, iar după trei minute celulele creierului încep să moară. Studiile efectuate au demonstrat că persoanele cărora li se aplică rapid manevrele de resuscitare au cele mai mari șanse de recuperare după instalarea unui SCR.

„Aceste manevre de resuscitare sunt recomandate a fi inițiate cât mai repede, întrucât în cazul unui stop cardio-respirator, sângele nu mai circulă, prin urmare creierul nu mai este perfuzat, iar în 5 – 6 minute, el începe să moară. Așadar, este foarte important pentru victima respectivă și pentru ca șansele ei de supraviețuire să fie cât mai mari, ca aceste manevre să fie inițiate cât mai repede de către oamenii care asistă la eveniment.

Chiar dacă suni la 112, echipajele specializate ajung după un oarecare timp, care, de cele mai multe ori este mai mult decât cele șase minute, și pentru ca respectiva victimă să aibă o șansă cât mai mare de a se recupera complet ar fi nevoie să fie inițiate aceste manevre care, practic, ‚cumpără’ timp pentru persoana respectivă”, a atras atenția Mihai Oprea.

Și copiii pot învăța aceste manevre, ei fiind mereu prezenți la fiecare dintre edițiile Maratonului, alături de părinți sau alți membri ai familiei.

„Oricine care, din punct de vedere fizic, poate să efectueze compresiunile și le poate aplica, este de mare ajutor! Noi suntem dispuși să îi ajutăm să învețe, ne adaptăm inclusiv nevoilor copiilor, pentru a fi cât mai interactiv cursul. Avem o echipă foarte tânără și dinamică, toți sunt voluntari de la SMURD, paramedici care activează în timpul gărzilor, dar și studenți la medicină care participă cu mult entuziasm la acest proiect și cu foarte mare dedicare. Avem cu noi și medici, medici specialiști, medici primari din medicina de urgență care ne supraveghează și se asigură că ceea ce facem noi este corect”, a mai precizat coordonatorul proiectului.

În cadrul cursului gratuit de prim ajutor metoda de predare este hands-on, în grupe de câte 2-5 cursanți, coordonați de 2 medici/paramedici SMURD, timpul mediu de predare fiind 20-25 minute. Manevrele sunt explicate si demonstrate pe manechinele specializate, iar cursanții vor exersa apoi prin simulare de situații reale, în final având și posibilitatea să pună întrebări, fiind o discuție deschisă cu voluntarii SMURD.

Citește și:

Specialiştii ISU “Dobrogea” şi medicii SMURD vă recomandă cum să suportaţi mai uşor canicula

Citeste si

Urmăreşte ultimele ştiri medicale pe Youtube şi Facebook

15,836FaniÎmi place
634AbonațiAbonați-vă

SFATUL MEDICULUI Infecția cu virus hepatitic. Riscuri, prevenție, diagnosticare și tratament

Primeşte la prima oră a zilei cele mai noi ştiri din domeniul medical direct pe email!

Un serviciu oferit de către Feedburner.
Politica de confidenţialitate - https://policies.google.com/privacy

Cele mai citite

ULTIMELE ARTICOLE

Recomandări ZM

Tromboflebita – cauze, simptome și tratament

Tromboflebita reprezintă o afecțiune specifică circulației venoase de la nivelul membrelor inferioare. În cadrul...

Boala de reflux gastroesofagian, ce este și cum se tratează

Boala de reflux gastroesofagian este, fără îndoială, cea mai frecventă boală întâlnită de gastroenterolog....

Nefropatia diabetică – Cauze, simptome, prevenție, tratament

Nefropatia diabetică este o complicație gravă la nivelul rinichilor, o boală renală cronică, progresivă,...

Infecția cu rotavirus se previne prin vaccinare

În prezent, nu există niciun medicament specific capabil să combat infecția cu rotavirus . De...

Sindromul de tunel carpian – cauze, simptome, tratament

Sindromul de tunel carpian este o afecţiune comună care cauzează durere, amorţeală şi furnicături...

Bolile cardiovasculare – 7 profesii care „fac rău” inimii femeilor

Bolile cardiovasculare - 7 profesii care „fac rău” inimii femeilor. Un studiu american a...