Ministerul Sănătății întârzie atestarea unității de terapie intensivă coronariană de la Tîrgu-Mureș

Inaugurată la sfârșitul anului 2017, Unitatea de Supraveghere şi Tratament Avansat al Pacienţilor Cardiaci Critici (USTACC), departament înființat în cadrul Clinicii de Cardiologie Intervențională a Spitalului Clinic Județean de Urgență Tîrgu-Mureș, încă nu este atestată de către Ministerul Sănătății, deși este funcțională, aici fiind internați peste 740 de pacienți, iar mortalitatea în cadrul clinicii prin înființarea acestei unități a ajuns la 2,5%.

”Din 1 noiembrie 2017 până în prezent au fost internaţi 742 de bolnavi în această unitate de terapie intensivă coronariană. Mortalitatea, dacă luăm în calcul pacienţii internaţi în această unitate din cadrul clinicii noastre, a fost de 2,5%. Comparativ, mortalitatea în general în urgenţe cardiovasculare este peste 10%, depinde de tipul urgenţei şi tipul unităţii în care se internează. Per spital, dacă luăm în calcul cazurile care au fost internate la ATI general, prin cazuistica clinicii noastre, mortalitatea este de 5,2-5,3%, pe când dacă bolnavul rămâne în unitatea din Clinica de Cardiologie, unde este îngrijit de cardiolog, diferenţa de mortalitate este de 2,5% faţă de 5,2%”, a precizat Profesor Doctor Theodora Benedek, șeful Clincii de Cardiologie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Tîrgu-Mureș. Aceasta a prezentat rezultatele la opt luni de la deschiderea noii unităţi de terapie intensivă coronariană în cadrul celei de a XVIII-a ediții a Conferinței Naționale de Cardiologie cu participare internațională ”CardioNet”, ce a avut loc în perioada 4-7 iulie 2018, la Tîrgu-Mureș.

Potrivit medicului, aceste rezultate ”au dus la scăderea semnificativă a mortalităţii în urgenţe cardiovasculare, care ne situează pe un loc de frunte în ceea ce priveşte eficienţa şi performanţa în asistenţa cardiologică de urgenţă în Europa, nu doar în România”.
Prof. Dr. Theodora Benedek a amintit că într-un studiu realizat în urmă cu 50 de ani în Statele Unite al Americii se preciza că prin înființarea acestor unități de terapie intensivă, dedicată pacienților cardiaci, mortalitatea prin infarct scade de la 26% la 5-6%, iar în România, în multe zone ”situația este ca în America acum 50 de ani, se situează încă în acea zonă de mortalitate de 26%. Noi de mult eram la acel nivel de mortalitate de 5-6 % prin registrul de infarct, dar acum cu noile facilități de terapie intensivă am ajuns de la 5% la 2,5%”.

Neatestată, unitatea nu va beneficia de anumite dotări

” În 2012, Ministerul Sănătăţii a dat un Ordin pentru înfiinţarea acestor Unităţi de Terapie Intensivă. După 5 ani, în Clinica de Cardiologie din Tîrgu-Mureş a fost inaugurată, cu mare greutate, cea mai modernă unitate de acest tip din România. Încă nu există în acte, pentru că a durat destul de mult până s-a trimis solicitarea la Bucureşti, dar la Ministerul Sănătăţii unei doamne secretare i se pare că virgulele nu sunt bine puse şi aceasta prelungeşte de 7-8 luni atestarea acestei unităţi”, a adăugat șeful Clinicii de Cardiologie Intervențională.

- Articolul continua mai jos-

Ordinul ministrului Sănătății 879 din decembrie 2012 prevedea înființarea unităților de supraveghere și tratament avansat a pacienților critici, obligatorii pentru unitățile sanitare care derulează Programul Național de Tratament Intervențional al Infarctului Miocardic Acut, tocmai pentru a asigura acestor pacienți asistență medicală la cele mai înalte standarde. Potrivit Ordinului, ”prin sintagma unităţi de supraveghere şi tratament avansat al pacienţilor cardiaci critici (ustacc) se înţelege acel compartiment care îndeplineşte criteriile de spaţiu, dotare tehnică şi de personal pregătit pentru îngrijirea pacienţilor cardiovasculari critici”.
”Dacă această atestare va veni, unitatea va putea beneficia de anumite dotări, pentru că, ca să primeşti dotări, trebuie să ai un certificat de naştere. Acel certificat de naştere Ministerul Sănătăţii întârzie să îl dea, deşi unitatea funcţionează şi salvează vieţi, deşi ştie că această unitate funţionează.

După ce va veni acel certificat de naştere, putem să o echipăm, putem să intrăm în programul naţional – am înţeles că se doreşte crearea un program naţional pentru unităţile de USTACC (Unităţi de Supraveghere şi Tratament Avansat al pacienţilor Cardiaci Critici, n.r.), dar noi nu vom putea intra în el, dacă nu avem certificat de naştere. Dacă nu vom intra în el, nu vom avea consumabile, nu vom avea catetere, nu vom avea baloane de contrapulsaţie şi nu vom avea o serie de echipamente care pot să îmbunătăţească asistenţa medicală şi să scadă şi mai mult mortalitatea. Acea doamnă secretară de la Ministerul Sănătăţii, căreia îi trebuie câteva luni să studieze virgulele, poate că ar trebui să se mobilizeze un pic şi să pună virgulele acolo unde trebuie, pentru ca să nu mai moară bolnavii”, a mai spus șeful Clinicii de Cardiologie Intervențională din cadrul SCJU Tîrgu-Mureș.

Manifestare comună a Societăţii Române de Cardiologie şi a Societăţii Maghiare de Cardiologie, în colaborare cu Universitatea de Medicină şi Farmacie Tîrgu-Mureş şi cu Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Tîrgu-Mureş, Conferința CardioNET a reunit lucrări focalizate asupra progreselor actuale în domeniul imagisticii cardiace, electrofiziologiei, sindroamelor coronariene acute şi asupra noilor ghiduri europene în diagnosticul şi tratamentul bolilor cardiovasculare.

Articol recomandat: Școala de cardiologie din Tîrgu-Mureș, condusă de Prof. Dr. Benedek Imre, apreciată de Administrația Prezidențială

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari