Podiatria, pe înțelesul pacienților. Specialiștii de la Asociația de Podiatrie vin cu sfaturi și informații gratuite pentru pacienți
Clujenii care traversează Parcul Central din municipiu, în perioada 5 – 7 iulie, au posibilitatea de a primi informații în mod gratuit de la specialiștii în podiatrie despre îngrijirea piciorului, tratarea în cazul unor afecțiuni sau prevenția acestora, dar și informații și sfaturi despre piciorul diabetic și multe altele. Asta pentru că Asociația de Podiatrie participă la cea de-a III-a ediție a evenimentului „3 Zile de Sănătate”.
„În cadrul Asociației de Podiatrie urmărim, prin acțiunile noastre, să scădem numărul de amputații în rândul persoanelor cu diabet, ne ocupăm de îngrijirea piciorului diabetic și nu numai. Pacienții trebuie să aibă grijă de picioare, trebuie să știe cum să le îngrijească.
O persoană cu diabet trebuie să fie conștientă că poate ajunge chiar la a și le pierde dacă nu respectă niște reguli. Printre acestea se numără spălatul piciorului, apoi ștersul acestuia pentru a evita micoza interdigitală.
De asemenea, trebuie să țină cont de aspectul unghiilor și al pielii. Piciorul trebuie să fie hidratat foarte bine, pacientul poate folosi anumite creme, cele cu uree sunt cele mai potrivite”, a declarat, pentru Ziar Medical, Mădălina Todea, asistent medical generalist.
Apoi, persoanele care suferă de diabet trebuie să mănânce sănătos, trebuie să facă eforturi pentru a-și ține greutatea sub control și nu trebuie să abuzeze de anumite alimente.
„Noi educăm pacienții, îi informăm și încercăm să prevenim, nu doar să tratăm”, precizează asistentul medical generalist.
„Oamenii sunt foarte curioși, mai ales că denumirea de „podiatrie” li se pare interesantă și o confundă termenul cu „pediatrie”, care este cu totul altceva. În primul rând, persoanele vin la noi din curiozitate, iar noi le oferim sfaturi despre îngrijirea picioarelor.
Îi îndrumăm să evite încălțămintea care nu este confortabilă, sau ce să facă în cazul unei hipercheratoze plantare, adică a unei bătături și cum se poate preveni sau trata. Le mai oferim informații despre orteze, suporți plantari care le pot modifica poziția piciorului. Așadar, îi sfătuiesc pe oameni să apeleze cu încredere la sfatul specialistului”, a adăugat Mădălina Todea.
Este foarte important ca pantofii cu toc să fie, totuși, comozi, subliniază specialistul.
„Atunci când mergem să ne cumpărăm pantofi, ar trebui să o facem după-masa, atunci când piciorul este deja puțin umflat. În acest mod vom evita situațiile neplăcute la purtarea încălțămintei, situații în care pantoful ne strânge, mai ales că, în timpul mersului este exercitată o presiune pe picior, lucru care duce la apariția bătăturilor.
Așadar, doamnele ar trebui să rețină că ar trebui să își cumpere pantofi după-masa, ar trebui să evite pantofii stiletto pentru că pun o presiune nefirească asupra piciorului, acesta este, practic ‚forțat’, iar tocul nu ar trebui să fie mai mare de 5 cm”, adaugă asistentul medical generalist.
Sunt recomandate cremele cu mentă care revigorează piciorul, spray-uri odorizante împotriva transpirației sau a mirosurilor neplăcute. De asemenea, sportul este de mare ajutor și, evident, purtarea pantofilor comozi.
„Îi invităm pe toți doritorii să vină aici, în Parcul Central, pentru a se informa gratuit cu privire la sănătate”, a subliniat Mădălina Todea.
„3 Zile de Sănătate” îi invită pe pacienții clujeni și nu numai, în perioada 5-8 iulie, la cea de-a III a ediție a evenimentului, desfășurat în două locații: în Parcul Central (5-7 iulie) și la Iulius Mall (6-8 iulie). Organizatorul evenimentului este OTM – Organizația Tinerilor Medici.