fbpx
Acasă Ştiri Medicale CEDCD, reușită într-un caz de discriminare asupra unui copil cu dizabilități

CEDCD, reușită într-un caz de discriminare asupra unui copil cu dizabilități

Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilităţi (CEDCD) a făcut noi demersuri pentru accesul și nediscriminarea copiilor cu dizabilităţi în şcolile de masă. În acest sens, CEDCD s-a implicat în cazul unui copil din Oradea, unde, într-un final, o şcoală din România recunoaşte şi repară nedreptatea provocată unui copil cu dizabilitate, ca urmare a demersurilor prealabile realizate de organizaţie, fără a fi obligată de instanţă.

Părintele lui Jeremy, elev în clasa a VI-a, în cadrul Şcolii Gimnaziale nr. 16, Oradea, a sesizat CEDCD explicând problema cu care se confruntă. “Era tabloul deja clasic al discriminării, abuzului şi excluziunii fiului ei în şcoala în care învăţa”, au precizat reprezentanții Centrului: un grup de părinţi ostili şi recalcitranţi coordonaţi de un tată cu influenţă pe plan local, o dirigintă obtuză şi necooperantă, absenţa măsurilor de specifice de adaptare rezonabilă, ameninţări, presiuni de retragere a copilului din şcoală, note succesive scăzute la purtare şi într-un final repetenţia prin corigenţă disciplinară.

Drumul lui Jeremy se îndrepta vertiginos către exmatriculare şi şcoala specială după ani de eforturi uriaşe ale familiei.

Articolul continua mai jos

CEDCD a preluat cazul şi a demarat procedura prealabilă pentru contestarea scăderii notei la purtare şi a repetenţiei, pregătind acţiunea în contencios la instanţa orădeană.

Însă, în 4 iulie, Şcoala din Oradea a comunicat CEDCD următoarele: “În şedinţa Consiliului de Administraţie din data de 04.07.2018, contestaţia dumneavoastră, a fost rezolvată în favoarea elevului VMJ, astfel încât la sfârşitul anului şcolar 2017-2018 este declarat promovat cu nota 10 (zece) pe semestrul al – II – lea”.

Potrivit reprezentanților CEDCD, “decizia acestei şcoli din Oradea este o dovadă de verticalitate şi bună credinţă, care ne-a bucurat foarte mult deoarece, strategic vorbind, ea deschide un nou capitol în educaţia din ţara noastră. Da, lucrurile se pot schimba de la firul ierbii, iar deciziile pe care le luăm fiecare dintre noi în fiecare zi pot schimba destine”.

Citeste si

Urmăreşte ultimele ştiri medicale pe Youtube şi Facebook

15,917FaniÎmi place
1,190AbonațiAbonați-vă

SFATUL MEDICULUI Infecția cu virus hepatitic. Riscuri, prevenție, diagnosticare și tratament

Cele mai citite

ULTIMELE ARTICOLE

Recomandări ZM

Alergia la praf – Cauze, simptome, factori de risc, tratament

Alergia la praf este cunoscută drept reacția alergică la acarienii care populează praful de...

Vrei să ai o inimă sănătoasă? Află totul despre colesterol

Echilibrul, mereu sinonim cu sănătatea Colesterolul este o grăsime. Una specială pentru noi, oamenii. Din...

Tulburarea obsesiv-compulsivă – Cauze, factori de risc, tratament

Ce este tulburarea obsesiv-compulsivă (TOC)? Tulburarea obsesiv-compulsivă (TOC) este o tulburare de anxietate caracterizată...

Ce este insuficiența cardiacă și cum se tratează

Ce este insuficiența cardiacă? Insuficiența cardiacă desemnează condiția în care inima este incapabilă de a...

Mielomul multiplu (Boala Kahler) – Cauze, simptome, tratament

Ce este mielomul multiplu (Boala Kahler)? Mielomul multiplu este o formă rară de cancer...

Ce este Hemofilia și care este diferența între cea de tipul A și B?

Ce este Hemofilia și care este diferența între cea de tipul A și B? ...