fbpx
Acasă Realitatea medicală Maratonul Resuscitării în Parcul Central din Cluj-Napoca

Maratonul Resuscitării în Parcul Central din Cluj-Napoca

Maratonul Resuscitării, inițiat de SMURD Cluj, cu sprijinul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Avram Iancu” al județului Cluj și al Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj – Unitatea de Primiri Urgențe, va avea loc în 8 iulie, în intervalul orar 10:00-18:00, în Parcul Central din Cluj-Napoca.

În cadrul cursului gratuit de prim ajutor participanții au prilejul de a învăța și exersa manevrele salvatoare de vieți direct de la profesioniștii SMURD. Cursurile se vor  desfășura pe durata întregii zile și nu este necesară înscrierea participanților.

Prin acest demers organizatorii își propun să vină în întâmpinarea nevoii de cunoaștere a manevrelor de resuscitare de bază de către populație.

Articolul continua mai jos

Metoda de predare este hands-on, în grupe de câte 2-5 cursanți, coordonați de 2 medici/paramedici SMURD, timpul mediu de predare fiind 20-25 minute. Manevrele sunt explicate si demonstrate pe manechinele specializate, iar cursanții vor exersa apoi prin simulare de situații reale, în final având și posibilitatea să pună întrebări, fiind o discuție deschisă cu voluntarii SMURD.

Tehnicile dobândite în cadrul evenimentului, pe lângă cele referitoare la siguranța salvatorului, recunoasterea urgenței și activarea sistemului de urgență, includ suportul vital de bază al adultului cu masajul cardiac extern, ventilațiile si dezobstrucția căilor aeriene, iar dacă se dorește aceste manevre sunt predate și în ceea ce priveste suportul vital de bază pediatric (al copiilor) care diferă de cel al adultului. Limba de predare principală este româna însă se asigură predare și în limbile engleză, franceză si maghiară.

“Prin această inițiativă dorim să ne aliniem standardelor europene care presupun cunoașterea manoperelor de prim ajutor de către populația generală în totalitate dar si să răspundem solicitărilor legate de necesitatea învățării acelor manopere minime, care însă pot asigura supraviețuirea unei persoane aflate in stare critică”, precizează reprezentanții SMURD.

Proiectul a debutat în anul 2015 și de la an la an numărul participanților crește.

Citeste si

Urmăreşte ultimele ştiri medicale pe Youtube şi Facebook

15,919FaniÎmi place
1,180AbonațiAbonați-vă

SFATUL MEDICULUI Infecția cu virus hepatitic. Riscuri, prevenție, diagnosticare și tratament

Cele mai citite

ULTIMELE ARTICOLE

Recomandări ZM

Limfomul Burkitt – simptome, diagnostic, tratament

Limfomul Burkitt are particularitatea de a avea o origine virală. Este un limfom non-Hodgkin,...

Chirurgia bariatrică – Tratamentul obezităţii morbide

Chirurgia bariatrică sau chirurgia obezității are ca și scop scăderea în greutate de lungă...

Adenopatiile cervicale – cauze, diagnostic și tratament

Adenopatiile reprezintă o creștere în dimensiune a ganglionilor limfatici. Ganglionii limfatici sunt elemente importante...

Ce este dependența de analgezice?

Ce sunt medicamentele analgezice? Analgezicele sunt medicamente care, prin diferite mecanisme, au rolul de...

Acneea – Cauze, simptome și remedii. Cum o prevenim?

Acneea este o afecțiune a epidermei, stratul superficial al pielii, apărută ca urmare a...

Hipotiroidismul – generalități, cauze, simptome, diagnostic, tratament

Cel puțin o dată , fiecare dintre noi a întâlnit măcar o persoană care...