Maratonul Resuscitării în Parcul Central din Cluj-Napoca

Maratonul Resuscitării, inițiat de SMURD Cluj, cu sprijinul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Avram Iancu” al județului Cluj și al Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj – Unitatea de Primiri Urgențe, va avea loc în 8 iulie, în intervalul orar 10:00-18:00, în Parcul Central din Cluj-Napoca.

În cadrul cursului gratuit de prim ajutor participanții au prilejul de a învăța și exersa manevrele salvatoare de vieți direct de la profesioniștii SMURD. Cursurile se vor  desfășura pe durata întregii zile și nu este necesară înscrierea participanților.

Prin acest demers organizatorii își propun să vină în întâmpinarea nevoii de cunoaștere a manevrelor de resuscitare de bază de către populație.

Metoda de predare este hands-on, în grupe de câte 2-5 cursanți, coordonați de 2 medici/paramedici SMURD, timpul mediu de predare fiind 20-25 minute. Manevrele sunt explicate si demonstrate pe manechinele specializate, iar cursanții vor exersa apoi prin simulare de situații reale, în final având și posibilitatea să pună întrebări, fiind o discuție deschisă cu voluntarii SMURD.

- Articolul continua mai jos-

Tehnicile dobândite în cadrul evenimentului, pe lângă cele referitoare la siguranța salvatorului, recunoasterea urgenței și activarea sistemului de urgență, includ suportul vital de bază al adultului cu masajul cardiac extern, ventilațiile si dezobstrucția căilor aeriene, iar dacă se dorește aceste manevre sunt predate și în ceea ce priveste suportul vital de bază pediatric (al copiilor) care diferă de cel al adultului. Limba de predare principală este româna însă se asigură predare și în limbile engleză, franceză si maghiară.

„Prin această inițiativă dorim să ne aliniem standardelor europene care presupun cunoașterea manoperelor de prim ajutor de către populația generală în totalitate dar si să răspundem solicitărilor legate de necesitatea învățării acelor manopere minime, care însă pot asigura supraviețuirea unei persoane aflate in stare critică”, precizează reprezentanții SMURD.

Proiectul a debutat în anul 2015 și de la an la an numărul participanților crește.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari