INTERVIU: Doctor Mădălina Pintea: „Instrumentarul și aparatura stomatologică au evoluat foarte mult, deci și domeniul endodonției este în pas cu tehnologia”

Doctor Mădălina Pintea, medic dentist, specialist în endodonție, a oferit, într-un interviu pentru Ziar Medical, informații interesante despre tehnologia în domeniul endodonției, punctând cele mai cunoscute mituri legate de procedurile endodontice și a subliniat tot ceea ce vă poate pune la dispoziție, pe acest segment, specialiștii din cadrul Clinicii Dentocalm.

Domeniul endodonției este în pas cu tehnologia, mereu apărând noi aparate cu noi protocoale care permit specialiștilor realizarea de tratamente de calitate, rapide și fără durere. Microscopul dentar este din ce în ce mai nelipsit în practica stomatologică, deoarece cu ajutorul acestuia, medicul endodont are posibilitatea de a trata dinții cu mai multă precizie, acesta având rolul de a mări imaginea. Așadar, un tratament realizat sub microscopul dentar, deși mai costisitor, aduce valoare actului medical oferind cea mai mare predictibilitate, eliminând din start anumite erori din cauza lipsei de vizibilitate. Apoi, laserul oferă o rată mai bună de eliminare a bacteriilor din spațiul endodontic, acesta fiind introdus ca adjuvant în etapele tratamentelor endodontice.

Rep.: Care sunt noutățile în domeniul endodonției în ceea ce privește procedurile medicale?

Doctor Mădălina Pintea: În privința materialelor utilizate, introdus în practica noastră curentă este MTA-ul, un ciment endodontic compus din minerale agregate (oxid de calciu, hidroxiapatită, oxizi de: silicon, fier, aluminiu, sodiu, potasiu, bismut, magneziu, zirconiu; fosfat de calciu.) sub formă de particule hidrofile, ce eliberează ioni de calciu. Acest ciment poate fi folosit în multiple afecțiuni, cum ar fi în stadiul incipient al inflamației pulpei dentare sau la dinții la care rădăcina nu este complet dezvoltată, cu apexul deschis, având numeroase beneficii, cum ar fi: eliberează ioni calciu și grăbește formarea de țesuturi mineralizate, asigură sigilarea biologică a perforațiilor (accidente din timpul tratamentelor endodotice) și vindecarea totală a țesuturilor periradiculare afectate și nu-și pierde proprietățile din cauza umidității din țesuturi. Stimulează formarea de hidroxiapatită după aplicare și realizează o legătură chimică cu dentină cât și cu materialul de obturare (conurile de gutapercă). Este un material antibacterian datorită alcalinității sale ridicate și are contracție de priză zero.

- Articolul continua mai jos-

Din punct de vedere al aparaturii asistate din cadrul procedurilor medicale, microscopul dentar ne oferă putere de magnificare și iluminare a câmpului operator care ne permite să vedem toate detalile spațiului anatomic al dintelui, făcând tratamentul de canal mai predictibil facilitând anumite proceduri: localizarea tuturor canalelor din spațiul endodontic, abordarea canalelor calcificate, depistarea perforatiilor și repararea acestora, depistare fracturilor și fisurilor dentare, depistarea acelor separate pe canale și vizibilitate sporită în extragerea lor, manipularea diverselor materiale folosite în cazul canalelor cu diametru mare etc.

Așadar, un tratament realizat sub microscopul dentar, deși mai costisitor, aduce valoare actului medical oferind cea mai mare predictibilitate, eliminând din start anumite erori din cauza lipsei de vizibilitate.

Laserul oferă o rată mai bună de eliminare a bacteriilor din spațiul endodontic (o mare parte din bacterii se află în interiorul canalelor secundare/laterale, acestea fiind mult mai puțin accesibile prin metode tradiționale) și a fost introdus ca adjuvant în etapele tratamentelor endodontice.

Acțiunea de biostimulare al laserului în asociere cu efectul său antibacterian și procesul accelerat de vindecare a țesutului afectat oferă dintelui un prognostic favorabil în ceea ce privește vindecarea. Utilizarea tratamentului cu laser dentar se poate face doar la recomandarea și în urma controlului la un medic specialist.

Rep.: Ce servicii de endodonție sunt disponibile la clinica Dentocalm?

Doctor Mădălina Pintea: În principiu, sunt disponibile toate procedurile care implică tratamentul inflamației nervului, infecției și moartea pulpei dentare, retratamentele endodontice și complicațiile acestora.

- Articolul continua mai jos-

Rep.: Ce trebuie să reținem despre aparatura necesară?

Doctor Mădălina Pintea: Instrumentarul și aparatura stomatologică au evoluat foarte mult, deci și domeniul endodonției este în pas cu tehnologia, mereu apărând noi aparate cu noi protocoale care ne permit realizarea de tratamente de calitate, rapide și fără durere.

Nelipsite din protocolul unui tratament endodontic sunt: apexlocatorul, motorul endodontic, sistemul de obturare verticală la cald și adițional, după dotările fiecărei clinici, microscopul dentar și laserul.

Apex locatorul este un dispozitiv electronic utilizat în endodonție ce se bazează pe principiul impedanței electrice și folosește doi electrozi, un electrod activ atașat la nivelul acului folosit la tratament (plasat în canal) și unul pasiv plasat pe buza pacientului.

Prin acest principiu se poate determina poziția vârfului rădăcinii (foramenului apical) și, prin urmare, reprezintă cea mai sigură metodă de stabilire a lungimii spațiului endodontic și astfel se realizează un tratament de canal corect, efectuat pe toată lungimea dintelui.

Motorul endodontic reprezintă cel mai mare adjuvant în realizarea tratamentelor endodontice moderne, deoarecele permite o instrumentare mai rapidă și mai predictibilă a canalelor radiculare cu diverse curburi. În trecut, tehnica folosită preponderant pentru instrumentarea canalelor era cea manuală, cu ace de oțel, care îngreuna timpii operatori și nu oferea un rezultat predictibil, pe când motorul endodontic folosește ace dintr-un aliaj de nichel titanium, care este de 5 ori mai flexibil decât oțelul, atât în miscări de rotație continuă cât și de reciprocitate care scurtează timpii operatori.

-Articolul continua mai jos-

Sistemul de obturare la cald este ideal pentru sigilarea canalelor cu diametru mare, permițând o sigilare cât mai etanșă la nivelul acestora. Are 2 aparate – un aparat tip stilou pentru plastifierea, distribuirea și compactarea gutapercii pe canal, și un aparat tip pistol pentru obturarea la cald a porțiunii din canal cu cel mai mare diametru.

Microscopul dentar este din ce în ce mai nelipsit în practica stomatologică, deoarece cu ajutorul acestui aparat, medicul endodont are posibilitatea de a trata dinții cu mai multă precizie, acesta având rolul de a mări imaginea.

Astfel, medicul poate identifică din timp anumite leziuni ale dinților, care cu ochiul liber nu le-ar fi putut depista și mai mult decât atât, tratează strict zona lezată, fără să atingă zonele sănătoase ale dintelui.

Statisticile ne demonstrează că utilizarea microscopului operator în timpul tratamentului de canal asigură o rată de succes de 90%, comparativ cu tratamentul endodontic clasic ce are o reușită de 50% – 60%.

În cazul retratamentului endodontic, magnificarea oferită de microscop permite depistarea unor detalii ale spațiului endodontic cum ar fi canale nelocalizate anterior, depistarea fisurilor/fracturilor/perforațiilor spațiului endodontic.

Utilizarea laserului în endodonție permite potențarea acțiunii soluțiilor antiseptice utilizate în timpul tratamentului endodontic și urmărește suprimarea resturilor organice și anorganice rămase după instrumentarea canalelor radiculare, astfel asigurând o vindecare mult mai rapidă a dinților cu leziuni periapicale mari.

Din fericire, toate aceste aparate sunt puse la dispoziția pacienților din cadrul clinicii Dentocalm, customizand astfel tratamentul după etiologia afecțiunii lor.

Rep.: Care sunt cele mai frecvente cazuri cu care vă confruntați?

Doctor Mădălina Pintea: În general, cele mai frecvente cazuri sunt cele de pulpită totală (inflamația ireversibilă a nervului), dar și de parodontită apicală (leziuni localizate in jurul vârfului rădăcinii) care de cele mai multe ori sunt cauza eșecului unui tratament endodontic realizat anterior dar și a gangrenării pulpare.

Rep.: Există mituri legate de aceste proceduri? Care sunt acestea?

Doctor Mădălina Pintea: De cele mai multe ori, pacienții asociază tratamentul endodontic (“scoaterea nervului”) cu senzația de durere și mereu întreabă la începutul sedinței dacă o să-i doară. Pe bună dreptate, în trecut, majoritatea extirpărilor pulpare sau a tratamentelor stomatologice în general se făceau fără anestezie, din lipsa de anestezic. Tratamentele endodontice, la ora actuală, se fac cu anestezie locală, implicit fără durere.

Majoritatea pacienților tind sa creadă că dacă un dinte a fost lucrat pe canal tinde să fie mai fragil, deci automat sigur se va fractura.

Parțial adevărat: dintele este mai fragil în urma cariei dentare care a acționat la nivelul coroanei dentare ce a dus la patologia pulpară lăsând dintele fără funcționalitate. Pentru a-și recăpăta funcționalitatea, în cele mai multe cazuri, tratamentul endodontic trebuie urmat de un tratament protetic, în care dintele este restaurant printr-o coroană definitivă, atât cu rol estetic dar și de lunga durată.

Dacă în urma unor tratamente endodontice anteriore s-a întâmplat ca un instrument să se separe, majoritatea pacienților tind sa creadă ca acestea se vor deplasa prin organism cauzând leziuni la nivelul unor organe situate la distanță (creier/inima). Din fericire, nu este adevărat, ținând cont că a existat o tehnica de sigilare a canalelor numită obturație armată, în care medicii rupeau acele intenționat in interiorul canalelor. Actualmente, nu se mai folosește această tehnică, dar în cazul în care un instrument se separă in timpul procedurii, acesta poate fi îndepărtat sau depășit cu ajutorul microscopului dentar si bineînțeles depinzând de manualitatea operatorului.

Un alt mit ar fi că în urma unui tratament endodontic, dintele se colorează. Parțial adevărat: în trecut, împreună cu gutaperca care se plasează în interiorul canalelor se utiliza un ciment endodontic de culoare roșiatică, care de-a lungul timpului, se infiltra de-a lungul tubulilor dentinari cauzând o colorație roșiatică a substanței dentare restante. În practica curentă nu se mai folosesc materiale de sigilare care pot provoca discromii dentare, dar tindele nemaiavând vitalitate, își pierde din translucență.

Mitul vehiculat numai în țara noastră, cum că un dinte doare sau că persoana respectivă s-a umflat pentru că a stat în curent și dacă ia antibiotic trece, a luat o mare amploare. Din păcate simptomatologia sugerează că acel dinte prezintă bacterii în sistemul endodontic, deci cel mai probabil este vorba de o gangrenă pulpară(nervul este mort și infectat) si că acele bacterii au ajuns la nivel periapical (vârful rădăcinii) cauzând abcesul dentar.

Bineînțeles, administrarea de antibiotic reduce semnificativ simptomatologia, cauza ramânând aceeași (bacterii in sistemul endodontic), dintele având nevoie de un tratament endodontic.

Rep.: Ce trebuie să rețină pacienții despre intervențiile și tratamentele endodotice realizate la clinica Dentocalm?

Doctor Mădălina Pintea: Intervențiile efectuate în cadrul clinicii Dentocalm sunt realizate sub anestezie locală, fără durere, minim invazive, sub izolare cu digă, cu ajutorul microscopului operator si cu posibilitatea unei coroane provizorii în aceeași ședință cu tratamentul endodontic.

De asemenea, ele pot fi realizate și sub inhalosedare, în cazul pacienților mai anxioși.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari