fbpx

De ce există riscul dispariției medicamentelor oncologice din România?

România este una dintre țările UE în care în ultimii șase ani au apărut periodic crize ale medicamentelor. Acestea au fost menționate atât în rapoartele de specialitate, cât și în media naționale și internaționale.

În perioada 2015-2017, peste 2600 de sesizări legate de lipsa medicamentelor au fost înregistrate la Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (ANMDM).
În prezent, pentru 24 medicamente din Programul Național de Oncologie comercializarea în România a fost întreruptă temporar sau permanent în perioada analizată. Au fost identificate medicamente din Programul Național de Oncologie al căror preț este mai mare în România decât în alte state ale Uniunii Europene.

Autoritățile române au la dispoziție uneltele necesare pentru monitorizarea stocurilor de medicamente din România și prevenirea posibilelor crize. Dar, din motivele detaliate în raport, autoritățile nu folosesc eficient instrumentele pe care le au la dispoziție.

Cauzele riscului de dispariție a medicamentelor

Prin metoda dezvoltată în cadrul acestui studiu, au fost identificate 13 medicamente din lista Programului Național de Oncologie pentru care în prezent există un risc semnificativ de discontinuitate/dispariție din România. Cauzele riscului sunt:

- Articolul continua mai jos-

> Exportul paralel: 46% din medicamentele identificate au risc de dispariție din această cauză.

> Interesul comercial al producătorului: 23% din medicamentele identificate au risc
de dispariție din această cauză.
> Politica de prețuri a statului român: 23% din medicamentele identificate au risc de dispariție din această cauză.

SOLUŢII ȘI RECOMANDĂRI PENTRU PREVENIREA CRIZELOR DE MEDICAMENTE​

Creșterea numărului de angajați în cadrul Agenției Naţionale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale însărcinați exclusiv cu monitorizarea și prevenirea crizelor de medicamente.

Crearea în Ministerul Sănătății a unei poziții tehnice cu responsabilități exclusiv în prevenirea, identificarea și soluționarea crizelor de medicamente.

Mărirea cuantumului amenzilor și severității sancțiunilor pentru companiile care nu respectă obligaţia de serviciu public și nu asigură accesul continuu al pacienților la tratamente.

Respectarea legislației în domeniu de către stat şi corectarea neclarităților şi definiţiilor imprecise din lege.

- Articolul continua mai jos-

Popularizarea paginii web medicamentelipsa.ro pentru notificarea lipsei unui medicament de către pacienți.

Creșterea calității datelor referitoare la situația disponibilității medicamentelor şi agregarea acestora într-o platformă unică.

Observatorul Român de Sănătate a centralizat datele cu privire la disponibilitatea
medicamentelor oncologice pe pagina web http://daruiesteviata.ro/crizamedicamente/.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari

Cele mai citite articole în ultima săptămână