Spectacolul bucuriei la UMF Iaşi: celebrarea promoţiei 2018

Universitatea de Medicină şi Farmacie Iaşi „Grigore T. Popa” Iaşi i-a sărbătorit miercuri, 27 iunie, pe Esplanada UMF Iaşi, pe cei 1502 de absolvenți ai Facultăţilor de Medicină, Medicină Dentară, Farmacie şi Bioinginerie Medicală.

Evenimentul, aflat la a cincea ediţie, a fost structurat în două părţi: de la ora 10.00, s-a desfăşurat Ceremonia de Înmânare a Certificatelor de Absolvire tuturor absolvenţilor. Rând pe rând, fiecare absolvent a fost felicitat de decanul facultăţii pe care a absolvit-o şi a primit o diplomă şi o floare de la decanul de promoţie; de la ora 19.00, a avut loc Ceremonia festivă, în cadrul căreia proaspeţii absolvenți au primit salutul conducerii Universităţii, al rectorului prof.univ.dr. Viorel Scripcariu, care a premiat şefii de promoţie. Cursul festiv din cadrul Ceremoniei de Absolvire a Promoţiei UMF Iaşi 2018 a fost susţinut de prof.univ.dr. Eugen Târcoveanu, iar jurnalistul Adelin Petrişor le-a povestit tinerilor, într-un discurs motivaţional, despre cum este să faci totul „din pasiune”.

La eveniment au participat peste 5000 de absolvenți, cadre didactice, părinţi, prieteni, din peste 50 de ţări, de diferite etnii şi de diferite religii, sub semnul comun al diversităţii şi multiculturalităţii, valori emblemă ale universităţii de medicină ieşene.

„Acum aţi ajuns în acel punct care reprezintă momentul în care vă veţi maturiza cu adevărat”

- Articolul continua mai jos-

Maratonul festiv a debutat cu înmânarea diplomelor absolvenţilor Facultăţii de Medicină Generală.

„Astăzi celebrăm finalizarea celor şase ani de muncă asiduă, cu rezultate de succes din partea dvs. Aţi mai făcut un pas extrem de important spre îndeplinirea viziunii şi a obiectivelor atât de necesare unei vieţi frumoase pe care aţi ales-o. Facultatea, până acum, a însemnat un şir lung de provocări academice şi personale. Aceşti şase ani au fost un ritual necesar pentru o trecere către o altă etapă a vieţii dvs. Acum, în momentul absolvirii, aţi ajuns în acel punct care reprezintă momentul în care vă veţi maturiza cu adevărat. Acum este momentul în care păşiţi spre exercitarea acestei profesiuni nobile, umane, care necesită din partea dvs. profesionalism, onestitate, gândire critică şi analitică”, a subliniat prof. univ. dr. Lăcrămioara Şerban, decanul Facultăţii de Medicină.

Un discurs emoţionant a ţinut şi decanul de promoţie, prof. univ. dr. Ioana Grigoraş: „Astăzi nu vorbesc nici ca preşedinte al Senatului, şi nici ca profesor de Anestezie şi Terapie Intensivă, vorbesc ca decanul vostru de promoţie. Sunt extraordinar de mândră că vă vorbesc în această postură. Sunt sigură că v-am învăţat câteva noţiuni de anestezie şi Terapie Intensivă, ştiu sigur că v-am învăţat câteva noţiuni de medicină, dar sper din tot sfletul că v-am învăţat ceva mult mai important: să fiţi medici buni. A fi medic bun înseamnă a iubi. A iubi cunoaşterea, a iubi plin de compasiune şi înţelegere pacienţii. A iubi deopotrivă succesul şi eşecul. Şi am să vă sun ceva. Odată, la un interviu, un reportar m-a rugat să povestesc despre un caz pe care l-am salvat în mod excepţional. Şi în cele câteva secunde de gândire, am constatat cu uimire că mi-am adus aminte de pacienţii pe care i-am pierdut. De cei pe care nu i-am putut salva, în ciuda unei lupte aprige. Şi cred că acest lucru este extrem de important. Nu trebuie să păstrăm în minte doar succesele, ci şi eşecurile, din ele învăţăm la fel de ult ca şi din primele. Şi am învăţat un lucru extrem de important de la pacienţii pe care i-am pierdut: o binevenită umilinţă, recunoaşterea propriilor limite şi mai ales imperativul de a mă strădui în fiecare zi de a fi mai bună, să ştiu mai mult, să fac mai mult”.

Prof. univ. dr. Norina Forna, decanul Facultăţii de Medicină Dentară, a accentuat avantajele absolvenţilor de la Medicină Dentară : „Aş spune că cifra dvs. de absolvenţi este foarte frumoasă: 149 înseamnă 149 de joburi în viitor, atât pentru România, cât şi pentru străinătate. Aveţi toate condiţiile de a putea profesa, de a putea să împărtăşiţi din abilităţile dvs. pe care le consider de succes şi având toate prerogativele pentru care să vă luptaţi în viaţă, consider că meseria dvs. este una practică, înseamnă o aplicaţie cât mai ţintită, înseamnă o specialitate în mână pe care o aveţi, de care trebuie să vă bucuraţi, şi dincolo de toate, înseamnă o inserţie profesională imediată.

Prof. univ. dr. Lenuţa Profire, decanul Facultăţii de Farmacie, a adresat un îndemn cald viitorilor farmacişti: „La începutul profesiei de farmacist, vă îndemn să fiţi profesionistul de 9 stele! Ce înseamnă acest lucru? Să acordaţi o atenţie deosebită pacientului, veriga care face legătura între profesia de medic şi cea de farmacist, este numitorul comun al celor două profesii. Comunicare: Împlinirea dvs. profesională stă în capacitatea dvs. de a comunica. Aveţi o bază solidă de cunoştinţe, vă îndemn să transmiteţi aceste cunoştinţe către pacienţi, către colegi, către societate. Cunoaştere: O bună comunicare se bazează pe cunoaştere, pe învăţare continuă. Cred că o să fiţi studenţi toată viaţa. Formare profesională: Vă invit să luaţi parte, împreună cu noi, dascălii, la procesul de formare profesională a viitorilor voştri colegi. Cercetare: Fiţi curioşi şi cercetaţi fiecare la locul unde veţi profesa. Fiţi parte la ce vă rezervă viitorul în domeniul dezvoltării şi inovării medicamentului. Fiţi lideri de grup şi lideri de opinie. Fiţi manageri de succes. Fiţi antreprenori. Îndrăzniţi să visaţi, să transpuneţi visul într-un plan şi să treceţi la acţiune. Şi nu în ultimul rând, fiţi factori decizionali”.

Prof. univ. dr. Anca Galaction i-a sfătuit pe absolvenţii Facultăţii de Bioinginerie medicală să se ghideze, în viaţă, după principiile excelenţei, al bunătăţii şi al respectului. „Sunt principii care se referă la caracter şi ţin cont de datorie, onoare, sacrificiu de sine şi disponibilitate, indiferent de recompense şi împrejurări. Nu mai aşteptăm o notă, nu mai aşteptăm un premiu, nu mai aşteptăm o medalie. Aşteptăm un succes în viaţă, care va veni. Oamenii nu-şi construiesc existenţa de succes pe nisipurile mişcătoare ale aparenţelor sau ale popularităţii trecătoare, ci pe stânca principiilor. Persoanele de caracter tind să câştige în viaţă pentru că oamenii au încredere în ele. Munca asiduă la conferă, de obicei, un anumit nivel de siguranţă şi, uneori, chiar de prosperitate. Comportamentul lor etic le câştigă afecţiunea şi loialitatea celorlalţi. Avem puterea să alegem felul în care să acţionăm, să ne analizăm caracterul şi motivaţiile”.

- Articolul continua mai jos-

Lecţii de recunoştinţă

Şefii de an au avut frumoasa misiune de a-i chema pe cei prezenţi să-şi ridice diploma care atestă finalizarea studiilor, dar au ţinut şi câte o scurtă dar emoţionantă alocuţiune. „Doresc să adresez un rând de mulţumiri oneste, dar în acelaşi timp modeste, stimaţilor domni profesori care prin rigurozitate, standarde înalte, dar şi prin toleranţă şi disponibilitate au contribuit la mica noastră metamorfoză. Suntem recunoscături pentru faptul că am înţeles că în spatele unui medic desăvârşit stau ore de sacrificii, stau tone de cărţi, dar toate sunt ambalate în multă solicitudine”, a mulţumit, în numele colegilor săi, Anca Postolache, şef de an la Medicină Generală, linia de predare română.

Isabela Ciobanu, şef de an la specializarea Asistenţă Medicală, le-a amintit colegilor săi despre responsabilitatea pe care o au acum, al finalizarea studiilor: „Îmi doresc, ca oriunde ne vom practica meseria, să confirmăm faptul că abilităţile şi cunoştinţele noastre au fost dobândite în cadrul celei mai bune universităţi de medicină din România. De astăzi, nu vor mai fi note care să ne reflecte mai mult sau mai puţin obiectiv munca, ci pacienţii pe care-i vom îngriji”.

Despre sfârşitul unei etape a vorbit şi Cosmin Bida, şef de an la Medicină Dentară: „Dragi colegi, a venit ziua în care copilăria noastră a luat sfârşit. Oficial, nu mai suntem copii. De astăzi înainte, copii vom rămâne doar în ochii părinţilor noştri, iar dacă până acum alegerile făcute ne-au definit drumul, de-acum înainte profesionalismul şi integritatea ne vor pecetlui destinaţia finală”.
Răzvan Nicolae Rusu, şef de an la Facultatea de Farmacie, a ţinut o mică lecţie despre recunoştinţă, „recunoştinţă pe care o avem faţă de părinţi, prieteni şi dragi profesori că ne-aţi ajutat în aceşti cinci ani”.

Robert Fuior, şef de an la Bioinginerie Medicală, a rememorat cele mai importante momente din viaţa de student, de la ziua „când am păşit timizi, în urmă cu patru ani, pe porţile facultăţii, în calitate de proaspeţi absolvenţi de liceu, dornici de a dezlega tainele bioingineriei”, trecând prin sesiuni de nopţi nedormite, până în anul IV , „când am început să descoperim o latură mai atractivă a bioingineriei şi să ne testăm gradul de compatibilitate cu diferite specialităţi”.

„Internaţionalizarea universitară înseamnă că sunteţi în egală măsură studenţi ai Iaşului, ai Europei şi ai lumii”

-Articolul continua mai jos-

Partea a doua a evenimentului a debutat cu tradiţionala ceremonie a steagurilor, urmată de salutul rectorului UMF Iaşi, prof. univ. dr. Viorel Scripcariu.

Rectorul Universităţii a ales să vorbească despre internaţionalizarea universitară, „un concept, despre o idee adesea şi îndelung vehiculată în ultimii ani în spaţiul academic naţional”. „Definiţia pragmatică a internaţionalizării universitare e simplă: dezvoltarea de către o universitate a unor relaţii de colaborare şi parteneriat academic transfrontaliere. Însă internaţionalizarea universitară nu este un scop în sine, ci un mijloc, o cale spre care ajungem spre un deziderat comun şi asumat de Universitatea noastră: excelenţa academică. Ştiinţa, cunoaşterea, indiferent de domeniu, nu poate avea graniţe, nici în timp, nici în spaţiu. Trăim într-o lume în care informaţia circulă mai repede ca oricând, ar fi o uriaşă greşeală să nu valorificăm acest context favorabil. De altfel, unul din elementele esenţiale ale strategiei Universităţii noastre pe termen mediu este creşterea schimburilor academice – atât în rândul cadrelor didactice, cât şi în rândul studenţilor – şi dezvoltarea de proiecte educaţionale şi de cercetare în colaborare cu instituţiile străine. Misiunea Departamentului de Relaţii Internaţionale al Universităţii noastre este tocmai aceea de a susţine politica de internaţionalizare a Universităţii, de a-i promova profilul educaţional, ştiinţific şi cultural în întreaga lume”, a explicat prof. univ. dr Viorel Scripcariu.

Rectorul Universităţii a amintit şi despre rezultatele acestor eforturi: „Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” a stabilit până în acest moment un număr de 57 de acorduri de parteneriat şi colaborare cu universităţi şi spitale din ţări precum Belgia, Cehia, Finlanda, Franţa, Germania, Italia, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Spania, Bulgaria , Republica Macedonia, Slovenia, Ungaria, Grecia, Turcia şi Luxemburg. De asemenea, aderenţa Universităţii noastre la programul Erasmus, unul dintre cele mai de succes programe de schimb transeuropene, este o dovadă în plus a angajării noastre în schimbul de idei dincolo de frontiere.

„La Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa”, internaţionalizarea mai poate fi însă şi altceva decât un mijloc sau o cale”, a continuat rectorul. „Poate fi o consecinţă naturală. În anul universitar 2017 – 2018, universitatea noastră a avut cel mai mare număr de studenţi străini din România. 2581 de studenţi străini din 50 de ţări au ales să înveţe medicina la Universitatea „Grigore T. Popa” din Iaşi şi le mulţumesc pe această cale pentru încrederea pe care ne-au acordat-o. Le mulţumesc, de asemenea, pentru ce au adus în Universitate din cultura şi istoria ţărilor lor şi am convingerea ca acum, la plecare, vor duce acasă o parte din România, din cultura şi spiritul românesc”.

„‘Educaţia nu este pregătirea pentru viaţă, educaţia este viaţa însăşi’, spunea filosoful american John Dewey, unul din întemeietorii pragmatismului în filosofie. Vă invit să luaţi cu voi acest gând, dragi studenţi la capăt de studenţie, şi să ştiţi în fiecare moment că internaţionalizarea universitară înseamnă că sunteţi în egală măsură studenţi ai Iaşului, ai Europei şi ai lumii”, şi-a încheiat prof. univ. dr. Viorel Scripcariu salutul său adresat absolvenţilor UMF Iaşi.

„Medicina este un ţel nobil”

Prof. univ. dr. Eugen Târcoveanu, reputat chirurg şi dascăl de prestigiu al şcolii de medicină ieşene, a ţinut cursul festiv adresat promoţiei 2018 a UMF Iaşi. Domnia sa a vorbit despre calităţile pe care trebuie să le aibă un medic adevărat, dar şi despre evoluţia chirurgiei – „una dintre cele mai frumoase specialităţi ale medicinei. „Se pare că datoria noastră de bază este să ne găsim menirea şi să ne-o îndeplinim. Lucrul în care crezi cu ardoare, se realizează întotdeauna.Şi acesta este un îndemn. Încrederea este foarte importantă. Adevărata bucurie nu este din ceea ce obţii cu uşurinţă, din bogăţii sau din onoruri, ci din realizarea unui ţel nobil. Iar ţelul nobil este al dumneavoastră. Medicina este un ţel nobil. Valoarea unui om se măsoară prin binele făcut altora. Faceţi bine cu orice ocazie, la cât mai mulţi. Bunătatea este un dar divin, deci dumneavoastră trebuie să fiţi buni ca medici. Nimic nu este mai puternic decât bunătatea”, a subliniat prof. univ. dr. Eugen Târcoveanu.

„Din pasiune”

Au urmat saluturile decanilor celor patru facultăţilor din cadrul UMF Iaşi, urmate de o conferinţă motivaţională de excepţie a cunoscutului jurnalist Adelin Petrişor. „Din pasiune” este de fapt povestea vieţii unui om căruia îi place să spună poveşti. Şi pentru asta nu a ezitat să-şi rişte viaţa în teatrele de operaţiuni din Irak, Afganistan, Liban, Israel, Algeria, Albania sau să aştepte şase ani să ajungă să vadă, cu proprii ochi, cum trăiesc oamenii sub sinistrul regim din Coreea de nord.

„Am 42 de ani şi 22 de ani de televiziune. Am acumulat destulă experienţă, am văzut tot felul de lucruri, tot felul de oameni, am întâlnit de la prostituate, peşti, până la laureaţi de premiu Nobel, am călătorit cam peste tot în lume. Am intrat într-o redacţie când eram mai tânăr decât sunteţi voi acum, aveam 20 de ani. Am lucrat la Tele 7 abc, la 21 de ani transmiteam deja din prima mea zonă de război, în Libanul de Sud. Atunci Libanul de Sud era ocupat de Israel, eu eram în partea libaneză. La 22 de ani neîmpliniţi am aflat pe pielea mea ce înseamnă să urinezi împotriva vântului la propriu, pentru că am fost ţinut ostatic 36 de ore în Tirana de nişte oameni care aveau arme. Şi aşa a început carierea mea de jurnalist. Ideea e că niciodată nu mi-am propus să fac lucruri mari. Pur şi simplu mi-a plăcut să spun poveşti. Cred că poţi să fii un jurnalist bun şi dacă l-ai citit pe Petre Ispirescu. Pentru că tu, ca jurnalist, eşti interfaţa dintre poveste şi telespectator. Şi n-am făcut altceva decât să alerg după poveşti”, a mărturisit jurnalistul.

Ceremonia de absolvire a continuat cu Imnul absolventului – interpretat de senzaţionalii membri ai corului „Ceata de medicinisti”, moment urmat de festivitatea de premiere a celor mai buni studenţi din promoţia 2018 . Prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul Universităţii, a acordat diplome de excelenţă următorilor şefi de promoţie:

Facultatea de Medicină
Medicină, linia de predare în limba română – BĂLTUŢĂ C. MIHAELA-ALEXANDRA
Medicină, linia de predare în limba engleză – TABORDA VASCONCELOS LEAL MARIA INES
Medicină, linia de predare în limba franceză – AURIVEL O.R. AXELLE SARAH
Asistenţă Medicală Generală – CRUPĂ C. OANA-ELENA
Nutriţie şi dietetică – ANTON T. DANA-TEODORA

Facultatea de Medicină Dentară
Medicina Dentară, linia de predare în limba română – CHELARIU A. MARIA
Medicină Dentară, linia de predare în limba engleză – LUBCHANSKY L. JACLYN
Medicină Dentară, linia de predare în limba franceză – BALLET J.C.B. CAROLINE
Tehnica Dentară – POPA C. IUSTINA

Facultatea de Farmacie
Farmacie – VASILACHE MĂDĂLINA-MIHAELA
Farmacie engleză – TOUNTAS EVANGELOS

Facultatea de Bioinginerie Medicală
Bioinginerie – MURARIU I. MĂDĂLINA – GEORGIANA

Seara s-a încheiat cu un moment emoţionant, aşteptat cu nerăbdare de tinerii absolvenți încă din primul an de facultate: depunerea Jurământului lui Hipocrate.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari