fbpx
Acasă Ştiri Medicale Peste 4000 de pacienţi investigaţi în cadrul Centrului de cercetare invazivă şi...

Peste 4000 de pacienţi investigaţi în cadrul Centrului de cercetare invazivă şi non-invazivă în domeniul patologiei vasculare la adult

În cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu, cea mai mare instituţie sanitară a judeţului, funcţionează din decembrie 2015 “Centrul de cercetare invazivă şi non-invazivă în domeniul patologiei vasculare la adult” – CVASIC, un centru nou şi ultra modern de cercetare axat pe patologia coronariană, periferică şi neurovasculară. Acesta a fost realizat graţie unei finanţări europene nerambursabile, în cadrul Programului Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice, fiind cofinanţat de Guvernul României, cu sprijinul Consiliului Judeţean Sibiu. Valoarea investiţiei s-a cifrat la 22.319.999,79 lei.

Cine şi cum se poate adresa centrului? Investigaţii şi tratament gratuit

Activitatea de cercetare a Centrului se adresează pacienţilor cu suspiciune sau cu patologie confirmată în tematica de cercetare cum ar fi: boală coronariană ischemică, boală arterială periferică, boală carotidiană, hipertensiune pulmonară, hipertensiune arterială rezistentă la tratament, accident vascular cerebral, hipertensiune arterială indusă de sarcină. Pentru a beneficia de investigaţii şi tratament în cadrul centrului ce cercetare, pacienţii nu se pot adresa direct, ci trebuie trimişi de către medici din una din următoarele specialităţi medicale: cardiologie, neurologie, chirurgie vasculară, medicină internă, neurochirurgie, obstetrică-ginecologie şi imagistică medicală. În funcţie de rezultatul investigaţiilor care li se efectuează, pacienţii selectaţi sunt încadraţi în una sau mai multe teme de cercetare, devenind astfel subiecţi de cercetare, dacă sunt de acord, şi cu asigurarea păstrării anonimatului în toate studiile care se vor realiza. Practic, pacienţii care, până nu demult, erau nevoiţi să se adreseze fie unor centre învecinate (Cluj sau Târgu Mureş) fie unor servicii private, au acum posibilitatea de a fi investigaţi şi trataţi în cadrul CVASIC.

Articolul continua mai jos

Pacienţii – subiecţi de cercetare, pot beneficia gratuit de următoarele investigaţii şi terapii: explorări funcţionale (electrocardiografie holter, holter pentru tensiune arterială, probe de efort, probe de efort cardio-pulmonar, ecocardiografii, ecografii vasculare, ecografii transesofagiene, imagistică prin rezonanţă magnetică nucleară (RMN), coronarografii, arteriografii), care pot fi urmate de terapii intervenţionale – implant de stent.

Rezultate impresionante

De la inaugurare, în cadrul Centrului de cercetare invazivă şi non-invazivă în domeniul patologiei vasculare la adult au fost investigaţi peste 4000 de pacienţi. Dintre aceştia, 2500 de pacienţi s-au încadrat ca subiecţi în diferite teme de cercetare şi au beneficiat de tratament după cum urmează:

– au fost efectuate peste 1500 de coronarografii;
– au fost realizate peste 250 de implanturi de stent coronarian;
– au fost realizate peste 300 de angioplastii periferice (implant de stent la nivelul membrelor inferioare).

Pacienţii sunt investigaţi cu aparatură de înaltă performanţă: sistem angiografic, sistem RMN de ultimă generaţie, sistem de vizualizare optică intravasculară, ecocardiograf 3D live şi ecografe moderne.

“Crearea acestui centru de  cercetare invazivă și non-invazivă din cadrul SCJU Sibiu reprezintă un beneficiu important în primul rând pentru studenţi, medici rezidenţi, specialişti, cercetători prin accesul la aparatura de înaltă performanţă şi la o bază de date consistentă, astfel putându-se realiza într-adevăr cercetare în domeniul patologiei cardiovasculare. Totodată, ne bucurăm că, în numai doi ani şi jumătate de la deschidere, am reuşit să contribuim la îmbunătăţirea stării de sănătate a pacienţilor din zona judeţului Sibiu şi nu numai, prin realizarea unor diagnostice şi tratamente complexe. Aceste lucruri nu puteau fi realizate fără sprijinul Consiliului Judeţean Sibiu şi conducerii spitalului, care s-au implicat permanent în dezvoltarea centrului”, a explicat Dr. Cornel Ioan Bitea, medic specialist cardiolog, cu competenţă în cardiologie intervenţională.

Citeste si

Urmăreşte ultimele ştiri medicale pe Youtube şi Facebook

15,919FaniÎmi place
1,180AbonațiAbonați-vă

SFATUL MEDICULUI Infecția cu virus hepatitic. Riscuri, prevenție, diagnosticare și tratament

Cele mai citite

ULTIMELE ARTICOLE

Recomandări ZM

Boala Crohn – Cauze, factori de risc, tratament

Boala Crohn este o afecțiune inflamatorie intestinală care afectează în special adolescenții și adulții...

Autismul – Ce este, simptome, factori de risc, tratament

Ce este autismul? Autismul este o tulburare de dezvoltare considerată drept una dintre cele mai...

Bolile autoimune – ce sunt și cum ne afectează acestea?

Bolile autoimune - ce sunt și cum ne afectează acestea? De-a lungul întregii sale...

Psiholog Laura Maria Cojocaru: „Pielea ne vorbește despre starea noastră psihică și emoțională”

Psiholog Laura Maria Cojocaru: „Pielea ne vorbește despre starea noastră psihică și emoțională”. Pielea,...

Epilarea definitivă cu laser, avantaje și dezavantaje

A fi frumoasă și mereu în tendințe cu moda este primordial la majoritatea femeilor....

Gonartroza – Ce este, factori de risc, tratament

Gonartroza reprezintă localizarea reumatismului degenerativ cronic la nivelul articulației genunchiului. Deși este o afecțiune frecventă,...