Pensie de invaliditate şi pentru voluntarii care intervin în situaţii de urgenţă

„Voluntarii care intervin în situaţii de urgenta, care salvează vieţi, vor beneficia de pensii de invaliditate dacă suferă un accident în timpul intervenţiilor şi îşi pierd total sau parţial capacitatea de muncă. Potrivit proiectului de lege elaborat de UDMR şi adoptat, marţi, în calitate de for decizional de Camera Deputaţilor, se consideră accident de muncă dacă persoanele care au contracte de voluntar suferă un accident în timpul intervenţiilor în situaţii de urgenţă”, a declarat Korodi Attila, liderul grupului UDMR din Camera Deputaţilor, după votul din plen.

„Proiectul de lege este menit să ofere asigurări în caz de accidente pentru voluntarii care muncesc în folosul comunităţii lor, salvând vieţi omeneşti în situaţii de urgenţă. Considerăm că ei merită recunoaştere mai mare pentru activitatea lor. Din această categorie fac parte, de exemplu, voluntarii departamentelor de pompieri, situate în comunele îndepărtate de oraşele mari”, a subliniat Korodi Attila.

„Legislaţia actuală este incompletă în această privinţă, deoarece numai angajaţii cu contract de muncă beneficiază de o pensie de invaliditate dacă suferă accidente de muncă şi îşi pierd, total sau parţial, capacitatea de a munci”, a adăugat Csep Andrea Eva, secretar al Comisiei pentru Muncă şi Protecţie Socială din Camera Deputaţilor.

„Proiectul de lege elaborat de UDMR este conceput să rezolve această problemă, deoarece considerăm inacceptabil faptul că, dacă se produce o tragedie în timpul unei intervenţii de urgenţă şi cineva îşi pierde temporar sau complet capacitatea de muncă, să nu beneficieze de sprijin, numai pentru că lucrează ca voluntar şi nu primeşte un salariu. Modificarea legislativă vizează, de asemenea, voluntarii SMURD care intervin dacă se produce un accident dar am inclus şi acei voluntari din situaţii de urgenţă care suferă un accident în timpul pregătirii şi formării”, a subliniat Csep Éva Andrea, iniţiatorul proiectului de lege.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari