Lupta unei asociații pentru integrare educațională, socială și culturală a persoanelor cu sindrom Down

Înființată în anul 2010, Asociaţia Down – Centrul Educaţional Raluca (DownCER), vine în sprijinul persoanelor cu  sindrom Down în vederea incluziunii sociale a acestora prin conceptul de învăţare pe parcursul vieţii. Centrul îmbină activitățile unui centru de zi educaţional cu cele ale unui centru de pregătire profesională.

Centrul integrează educațional, social și cultural persoane cu  sindrom Down, cu vârsta de peste 18 ani, care după absolvirea unei forme de educație (de obicei școli speciale) nu mai sunt cuprinși în programe de integrare socială și profesională. Asociația Down Centrul Educațional Raluca promovează şi susţine dezvoltarea persoanelor cu dizabilităţi, în special a tinerilor şi adulţilor cu sindrom Down şi a familiilor lor, prin crearea şi aplicarea unor servicii corespunzătoare care să le permită atingerea potenţialului lor maxim într-o societate care să-i respecte şi să-i aprecieze.

Una dintre provocările la care sunt supuse uneori persoanele cu sindrom Down se referă la discriminare. Potrivit reprezentanților asociației, s-au făcut pași în acest sens, însă educația lasă însă de dorit în cazul multor persoane. Cei mai receptivi par a fi tinerii.

„Mai este mult de lucru la nivel de percepție și la nivel de prejudecăți. Sunt, însă, foarte mulți oameni extraordinari care încep să îi înțeleagă și care se bucură de reușitele lor, oameni care sunt alături de ei. Dacă sunt direcționați în această parte atunci socializează foarte bine. Anul acesta am introdus secțiuni noi în cadrul unuia dintre evenimentele organizate de noi, și anume concursul pentru incluziune. Astfel, am avut secțiunea „Miss/Mister Incluziune”, categoria de vârstă 6-12 ani și respectiv, 14-18 ani. La început păreau speriați elevii de școală de masă, după care s-au legat prietenii cu tinerii cu sindrom Down, au făcut schimb de păreri, de idei, iar părinții lor ne-au spus că am crezut că vor veni la un spectacol caritabil nu și-au imaginat că vor primi premii copii lor și că este un eveniment la un astfel de nivel”, a declarat, pentru Ziar Medical, Adriana Avram, președinta Asociației Down – Centrul Educațional Raluca.

- Articolul continua mai jos-

Potrivit acesteia, copiii sau tinerii comunică și interacționează cu aceste persoane cu sindrom Down dacă sunt pregătiți și educați în acest sens.

„Noi, din păcate, nu avem încă timpul necesar ca să ne schimbăm. Oamenii nu sunt neapărat rău intenționați; eu îndrăznesc să cred că anii în care România nu avea persoane cu nevoi speciale, acestea fiind închise în centre de plasament, au fost mulți și timpul trebuie să treacă pentru ca lumea să îi perceapă altfel. Dar se poate cu inițiativă și cu foarte multă muncă!  Noi avem 12 tineri în formație și tragem de ei și nu este ușor, dar aleg să alerg de dimineața până seara pentru ca ei să fie fericiți”, a precizat Adriana Avram.

Povestea înființării asociației este impresionantă și chiar emoționantă. Adriana Avram, economist de profesie, și soțul ei, preot, au vrut să facă mai mult pentru fiica lor, Raluca, diagnosticată cu sindrom Down. Este, practic, intuiția unei mame care era convinsă, în ciuda părerilor contrare, că fiica ei și alte asemenea persoane, pot să demonstreze lucruri, pot să creeze, pot să inspire, pot să danseze, pot să își depășească limite.

„În urmă cu ani de zile, cadre didactice specializate pe asistență socială spuneau „Nu se poate mai mult de atât!” Ce însemna mai mult de atât? Însemna să depășim modelajul de plastilină și decupajul de hârtie glasată. Iar eu am vrut puțin mai mult! Oamenii aceștia sunt integrați în toată lumea, ori noi, cu hârtie glasată și plastilină, nu îi vom integra niciodată… Eu o cresc pe Raluca și știu că se poate! În momentul de față sunt foarte mulțumită și fericită de ceea ce pot să facă toți! Sindromul Down este o stare genetică diferită, nu este o boală și depinde foarte mult de modul de abordare, în primul rând, al familiei, al celui care vine în contact direct și permanent cu persoana respectivă”, a explicat Adriana Avram.

În 4 iunie, tinerii cu sindrom Down, alături de balerini și dansatori profesioniști au fost protagoniștii unui spectacol impresionant, desfășurat la Opera Maghiară din Cluj-Napoca: „Îngerii zilelor noastre”, parte a proiectului „Terapie prin balet”. Practic, pentru prima dată în România, tineri cu sindrom Down au dansat pe o scenă de Operă. Ideea spectacolului îi aparține Dianei Jelescu, regizor și coregraf.

„Îngerii zilelor noastre” a fost un spectacol de dans și balet în doua acte, menit sa încurajeze incluziunea socială, personajul principal fiind Raluca, o tânără cu sindrom Down, întreaga acțiune fiind centrată pe aceasta. Spectacolul a îmbinat cu grație lumea reală cu cea imaginară în coregrafii de excepție, aparținând stilurilor de dans clasic, dans contemporan, tango argentinean, dans acrobatic și Hip-Hop. În acest spectacol au dansat tinerii Asociației Down- Centrul Educațional Raluca, împreună cu balerini și dansatori profesioniști. „Îngerii zilelor noastre” a fost, practic, o pledoarie pentru incluziune socială și o lecție de viață!

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari