fbpx

Zeci de pacienți oncologici care riscă să își întrerupă tratamentul de radioterapie au protestat în fața clădirii CAS Cluj

Aproape 50 de pacienți oncologici sunt în pericol de a întrerupe tratamentul de radioterapie pe care îl urmează la o clinică privată din municipiu – de altfel, un furnizor validat de servicii – din lipsa fondurilor insuficiente a Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CAS) Cluj care, spun ei, ”nu s-au ocupat din timp să ceară fonduri la Casa Națională de Asigurări de Sănătate” (CNAS). Nemulțumiți de situație, pacienții, alături de medici ai clinicii Medisprof și aparținători, au protestat luni, 25 iunie, la sediul CAS Cluj.

„Casa de Asigurări vrea să lase pacienții cu cancer să moară pe lista de așteptare de radioterapie. Suntem un furnizor validat de servicii, apărem pe site-ul Casei, se poate verifica acest lucru. Am fost chemați la contractare pentru serviciul de radioterapie; este o clinică nouă, cu două aparate de radioterapie de ultimă oră și, totuși, Casa de Asigurări nu încheie contract cu noi, pacienții nu pot beneficia de acum încolo de servicii  gratuite de radioterapie, în schimb sunt liste de așteptare de 200 de pacienți la Institutul Oncologic, ceea ce înseamnă că, undeva, peste șase luni vor ajunge la acest tratament. Deci, motivul prezenței noastre aici este că nu dorim ca pacienții noștri cu cancer care ni se adresează să plătească serviciile care li s-ar cuveni să fie gratuite, conform legii.

Este o lipsă de interes din partea șefilor Casei de Asigurări din Cluj care nu s-au ocupat din timp să ceară fonduri la Casa Națională. Motivul invocat este că nu au fonduri de la Casa Națională, dar nu au prezentat niciun document care să ateste că au făcut demersuri în acest sens, știut fiind că această clinică este deschisă de opt ani și că, începând de anul trecut, clădirea nouă este gata cu serviciul de radioterapie inclus. Deci, practic, din iunie 2017 se știa că în 2018 se va deschide o clinică nouă cu aparatură de radioterapie, cu personal pregătit. Nici nu mai vorbim, de fapt, de simple liste de așteptare sau de faptul că avem contract sau nu, ci de calitatea unui serviciu!

Sunt persoane care au dorit să își exprime nemulțumirea, deși sunt mai multe persoane nemulțumite decât sunt prezente, iar clinica funcționează. Sunt câțiva membri ai personalului, medici, tehnicieni, asistenți medicali, persoane din administrație, pacienți, aparținători ai acestora vor să știe de ce trebuie să plătească aceste servicii, când, în mod normal, ar trebui să li se ofere gratuit. Practic, este un serviciu care nu are contract deși i s-au acceptat actele, deci este validat”, a declarat, pentru Ziar Medical, Adrian Udrea, medic primar oncolog, director la Medisprof Cancer Center.

- Articolul continua mai jos-

Printre cei prezenți la protest s-au aflat și pacienți care au recunoscut faptul că nu își permit să plătească din buzunarul propriu costurile tratamentului.

„Practic, de astăzi, încep tratamentul cu radioterapie și, bineînțeles, nu pot să îmi susțin eu financiar acest cost. Din moment ce am fost și sunt angajat, plătesc la stat, acei bani pe care i-am plătit ar fi firesc să meargă unde trebuie”, a precizat Mihăilă Călin, pacient.

Medicii clinicii Medisprof sunt nemulțumiți de situația pacienților și atrag atenția asupra riscului la care se supun prin întreruperea tratamentului.

„Am venit aici să ne luptăm pentru drepturile pacienților și suntem alături de pacienții noștri și vom rămâne alături de ei pentru că cel mai important lucru pe care trebuie să îl aibă în vedere un medic este să trateze bolnavii, iar în calitate de medic radioterapeut, cunoscând problemele existente în sistemul național, în laboratoarele de radioterapie, cred că Medisprof a adus un plus în acest domeniu! Sigur că nu putem accepta ca pacienții să aștepte trei sau șase luni să fie primiți la un tratament care este absolut necesar în tratarea cancerului într-o patologie care nu așteaptă… În momentul de față, tratăm în jur de 45 de pacienți bolnavi de cancer, atât pacienți ai clinicii, cât și din alte clinici din Clujului sau din țară. Sperăm într-o soluționare a acestui demers și, în final, pacientul să fie cel „câștigător”.

Costul unui tratament de radioterapie variază între 5000 și 8000 euro per pacient, iar cei care sunt tratați în cadrul clinicii nu plătesc nimic, aceștia beneficiază de tratament gratuit din partea clinicii. Însă, din păcate, s-a ajuns, cumva, la „fundul sacului”, iar clinica nu își mai poate permite; pe de o parte se pune problema chiar a întreruperii tratamentelor la pacienții deja aflați în tratament, ceea ce, din punct de vedere medical, este echivalent cu un dezastru. Ar trebui ca acești paciență să fie trimiși la alte clinici care sunt deja supraaglomerate și, unii dintre ei, se află deja după jumătatea tratamentului. Iar să preiei un pacient aflat deja în tratament este absolut înfiorător”, a precizat Claudiu Hopârtean, medic specialist radioterapie.

Ca urmare a pichetării, CAS Cluj a făcut, ulterior, câteva precizări:

- Articolul continua mai jos-

„Au fost invitați pentru discuții atât reprezentanții pacienților oncologici care au început tratament prin radioterapie la respectivul furnizor (care nu se află în relație contractuală cu CAS Cluj pentru servicii de radioterapie) cât și cu reprezentantul legal al furnizorului;

Pentru a veni în sprijinul pacienților care se regăsesc în această situație, CAS Cluj s-a asigurat că aceștia pot fi preluați de către furnizorii de servicii de radioterapie aflați în relație contractuală cu instituția noastră, astfel încât să beneficieze de continuitate în acordarea tratamentului;

Pacienții care optează pentru continuarea tratamentului prin radioterapie, decontat din Fondul național unic de asigurări sociale de sănătate (FNUASS) la unul dintre cei doi furnizori de servicii de radioterapie aflați în relație contractuală cu CAS Cluj pot apela în vederea programării unul dintre următoarele nr. de telefon: 0264598361, 0741175327 – Institutul Oncologic „Ion Chiricuta” (pacienții care urmează tratament prin radioterapie 3D), respectiv 0726372491 – SC Radiotherapy Center Cluj SRL (pacienții care urmează tratament prin radioterapie IMRT); contractele de furnizare de servicii de radioterapie încheiate între CAS Cluj și acești furnizori au fost semnate la data de 14.04.2017 și au valabilitate pentru perioadă 01.05.2017 – 31.12.2018”, se arată într-un comunicat al CAS Cluj.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari