fbpx
Acasă Ştiri Medicale Peste 1.000 de elevi de gimnaziu din Cluj-Napoca au învăţat la clasă...

Peste 1.000 de elevi de gimnaziu din Cluj-Napoca au învăţat la clasă cum să adopte un stil de viaţă sănătos

Proiectul educaţional pilot Să mâncăm sănătos a implicat, în anul şcolar 2017-2018, peste 1.000 de elevi de gimnaziu din 16 şcoli din Cluj-Napoca în activităţi practice, jocuri, simulări de rol, dezbateri şi discuţii libere, ajutându-i să înţeleagă importanţa realizării unor alegeri informate şi a adoptării unor obiceiuri alimentare potrivite.

Modulul a fost dezvoltat ca parte a programului Junior Achievement de educaţie pentru sănătate, fiind susţinut în Cluj-Napoca de către Fundaţia Auchan pentru tineri şi de Auchan Retail România, prin intermediul magazinului Auchan Iulius Mall.

“Milităm pentru bun, sănătos şi local” este demersul în care Auchan Retail România s-a angajat cu toată convingerea, iar în acest context, educarea copiilor pentru a adopta o alimentaţie echilibrată este cu siguranţă o prioritate. “Să mâncâm sănătos” este un proiect plin de energie şi creativitate derulat într-o atmosferă fantastică, atât în cadrul activităţilor la clasă, dar şi cu ocazia vizitelor realizate de elevi în magazinul nostru. Am avut alături de mine colegi care au răspuns provocării de a deveni voluntari în cadrul parteneriatului nostru cu Junior Achievement şi am trăit cu toţii sentimentul că întoarcem un pic din bunătatea şi şansa pe care le-am “primit” în meseriile noastre! A fost grozav şi provocator să mergem la clase, să venim către preadolescenţi pe care sperăm să-i câştigăm ca promotori ai soluţiilor pentru o viaţă sănătoasă!” – Augusta Preutescu, Director Magazin Auchan Cluj Iulius

Articolul continua mai jos

În cadrul modulului Să mâncăm sănătos, copiii au participat la activităţi de învăţare practică, pe parcursul cărora:
– au înţeles modul în care organismul obţine energie din alimente;
– au aflat care sunt principalele categorii de alimente şi rolul nutrienţilor pentru organism;
– au descoperit cum se citeşte şi se interpretează conţinutul etichetelor alimentelor;
– au experimentat alegeri alimentare inteligente, care asigură echilibrul nutriţie – activitate fizică.

Activităţile s-au desfăşurat în principal la şcoală, sub îndrumarea profesorilor, pe baza unui training gratuit şi a kitului de materiale educaţionale (ghidul profesorului, jurnalul elevului) distribuit în şcolile participante.

O parte dintre clasele înscrise în proiect au beneficiat de prezenţa a nouă consultanţi voluntari Auchan, care au participat la activităţile din şcoli, le-au împărtăşit elevilor experienţe legate de o alimentaţie corectă, un stil de viaţă sănătos, cumpărături inteligente şi tipuri de meserii şi le-au oferit şansa de a merge în vizită la magazinul Auchan Iulius Mall Cluj.

Prin experienţa şi exemplele concrete, profesionale şi personale, pe care le-au oferit elevilor, voluntarii au devenit un model pozitiv pentru aceştia şi au adus valoare adăugată proiectului.

“Problema alimentaţiei nesănătoase şi a creşterii procentului obezităţii în rândul copiilor şi adolescenţilor a devenit tot mai acută în societatea noastră, iar părinţii aşteaptă şi de la şcoală măsuri în acest sens. Activităţile au urmărit familiarizarea elevilor cu anumiţi termeni, au fost realizate proiecte care promovează consumul de fructe şi legume, dezbateri privind cantitatea şi calitatea unor alimente şi s-au oferit exemple de bune practici în citirea ambalajelor. Elevii au învăţat o mulţime de lucruri, pe care au început să le aplice în alimentaţia şi în stilul lor de viaţă. Vizita la clasă a consultantului voluntar a fost cea mai antrenantă activitate dintre toate.” – cadru didactic participant la proiectul Să mâncăm sănătos, Liceul Teoretic Nicolae Bălcescu, Cluj-Napoca

Junior Achievement România este o organizaţie non-profit, având ca misiune dezvoltarea în România a programelor internaţionale JA de educaţie antreprenorială, economică, financiară, orientare profesională, sănătate şi viaţă activă şi dezvoltarea abilităţilor pentru viaţă. 39 de ţări din Europa şi 123 de ţări din toată lumea urmează programele JA. În România, acestea sunt urmate de peste 200.000 de elevi din 1.500 de şcoli publice, prin parteneriatul cu Ministerul Educaţiei Naţionale şi cu susţinerea financiară a comunităţii de afaceri.

Citeste si

Urmăreşte ultimele ştiri medicale pe Youtube şi Facebook

15,918FaniÎmi place
1,180AbonațiAbonați-vă

SFATUL MEDICULUI Infecția cu virus hepatitic. Riscuri, prevenție, diagnosticare și tratament

Cele mai citite

ULTIMELE ARTICOLE

Recomandări ZM

Oboseala și ganglionul subaxial. Află ce legătură există între ele

Oboseala și ganglionul subaxial - ce legătură există între ele? Simțiți uneori o ușoară...

Ce este anemia? Tipuri de anemii, simptome, factori de risc, tratament

Ce este anemia? Conform dicționarelor medicale, anemia este definită ca scăderea cantității sau a...

Bolile limbii: cum să le recunoaștem?

Bolile limbii: cum să le recunoaștem? Bolile gurii pot afecta sănătatea dinților, precum și...

Dr. Călin Homorodeanu despre ce este un infarct miocardic

Fiecare ieşire în centrul Clujului este însoţită, inevitabil, de tracerea unei ambulanţe, care duce...

Ce este hipertiroidismul. Cauze, simptome, tratament

Hipertiroidismul este o patologie a sistemului endocrin, care desemnează o producție excesivă de hormoni...

Artroplastia totală a cotului (proteza de cot)

Artroplastia totală a cotului este o procedura chirurgicală complexă și , în prezent, efectuată...