fbpx
Acasă Interviuri „Terapie prin artă” la Spitalul Clinic de Recuperare Cluj-Napoca

„Terapie prin artă” la Spitalul Clinic de Recuperare Cluj-Napoca

„Reușim să dezvoltăm o cultură organizațională îndreptată către munca în echipă, îndreptată către satisfacție, atât a pacientului cât și a personalului. Este la fel de important să acoperim ambele paliere”, a precizat recent dr. Sanda Patrichi, manager al Spitalului Clinic de Recuperare Cluj-Napoca. În acest sens, în cadrul unității se desfășoară proiectul „Terapie prin artă”, derulat de entuziaștii membri ai  Asociației Create.Act.Enjoy. Proiectul a debutat în anul 2012 din convingerea tinerilor din asociație că rolul artistului e să aducă bucurie, creativitate și speranță în comunitate. Primul care a devenit partener al proiectului a fost Spitalul de Recuperare. În acest an, „Terapie prin artă”, a ajuns la cea de-a IV-a ediție.

„Este un proiect care îmi este foarte drag și sunt foarte mândră că am fost primul spital din țară, dacă îmi aduc bine aminte, care am implementat această metodă alternativă de a lumina gândul, ziua și psihicul pacienților! Este modul prin care o mână de tineri foarte inimoși care aparțin mediului artistic, fie că este vorba de regizor fie că este vorba de actori, de studenți voluntari în domeniul lor sau muzicieni, interacționează pe parcursul unui interval de timp cu pacientul, în primul rând, dar și cu personalul în cadrul unor ateliere creative.

Fiecare se exprimă după cum dorește, se construiesc, efectiv, piese de teatru în care își spun cuvântul atât pacienții, cât și prietenii noștri de la Create.Act.Enjoy, dar și personalul. Se lucrează cu mâinile, se lucrează cu muzica, se dansează, se râde, se cântă, se ascultă concerte. Am spus și altă dată, îi desprinde pe oamenii aflați în suferință de calitatea lor de persoană bolnavă, îi transpune în acea parte a existenței în care contează imaginația, contează dorința de a râde, contează dorința de a construi ceva împreună cu ceilalți; nu contează atât de mult dacă îți este piciorul paralizat sau dacă ești operat sau dacă inima nu îți este bună, etc. … Așadar, ești pe un tărâm unde ești liber! Acest proiect aduce foarte multe beneficii,  atât pe plan psihologic, cât și din punct de vedere al răspunsului terapeutic la tratamentul convențional, care este mai bun în urma acestor evenimente comune”, a declarat, pentru Ziar Medical, dr. Sanda Patrichi, medic primar neurolog, manager al Spitalului Clinic de Recuperare Cluj-Napoca.

Articolul continua mai jos

„Pacienții de la Spitalul De Recuperare ne-au cucerit cu pofta de joacă, entuziasmul și curajul cu care îmbrățișează propunerile noastre creative. Teatrul, improvizația, realitatea virtuală, pictura sau confecționarea de marionete, activități din cadrul atelierelor de terapie prin artă, ne-au reamintit că distracția și ludicul nu sunt condiționate de vârstă. Suntem tare mândri de trainerii și de participanții noștri”, au precizat reprezentanții Create.Act.Enjoy.

În 23 și 24 iunie, la Spitalul de Recuperare va avea loc „Rudă pentru o zi”, o acțiune de vizitare a pacienților fără aparținători.

„Este o parte foarte dragă mie din programul tinerilor! O bună parte dintre pacienți nu sunt din Cluj sau din județul Cluj și, de multe ori, le este dificil prietenilor să îi viziteze, să străbată uneori foarte mari distanțe pentru a-i vedea.p iar acești tineri identifică, cu ajutorul nostru,  pacienții care nu au vizitatori sau rude sau nu au posibilitatea să îi primească pe vizitatori, iar ei vin cu mici cadouri, vin cu o vorbă bună, vin cu o poveste la ei în vizită pentru a nu se simți altfel decât vecinii lor de salon la care le vine familia în vizită”, a adăugat dr. Sanda Patrichi.

În 16 iunie, reprezentanții Beard Brothers, cel mai nonconformist ONG din țară, au amenajat curtea interioară a spitalului.

„Este prima dată când colaborăm cu ei, deși știm despre bogata lor activitate și bogata lor implicare socială. Îi admirăm și îi respectăm pentru asta, ne bucurăm că avem ocazia să ne cunoaștem și poate că vom putea diversifica relația cu ei pe viitor; acolo unde limitele impuse de posibilitățile financiare, de durata mare de aprobare a unor investiții, poate vom reuși împreună să oferim la un zâmbet în plus pacienților noștri”, a explicat managerul spitalului.

Ediția din 2018 a proiectului Terapie prin Artă by Create.Act.Enjoy se desfășoară, în perioada 11 iunie – 19 iulie, la Spitalul Clinic de Recuperare, la Spitalul Militar de Urgență „Dr. Constantin Papilian”, la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii și Institutul Regional de Gastroenterologie și Hepatologie „Dr. Octavian Fodor” și aduce un plus de inovație. Pe lângă inițiativele menționate, din dorința de a-i inspira pe pacienți să se relaxeze și să-și stimuleze gândurile pozitive, li s-a pregătit o călătorie direct din spital în vacanțe mult-visate cu ajutorul VR-ului. Realitatea virtuală (VR) e cea mai nouă componentă a atelierelor creative, alături de teatru, improvizație, scriere creativă, colaj, creare de obiecte decorative, pictură sau muzică.

Pe lângă invitația de a cânta împreună la atelierul muzical, pacienții au  avut parte și de concerte în aer liber, în curtea spitalelor. Au concertat pianistul Cadmiel Boțac și trupa Infusion. Cadmiel, apreciat încă de la 6 ani pentru talentul său, este un artist multi-premiat internațional și prezentat recent la emisiunea „Românii au talent”. Trupa Infusion are deja un palmares de trei ani în care a bucurat publicul din Cluj cu infuzia lor de stiluri muzicale, de la jazz, blues, soul și pop, la gypsy și vechi romanțe românești – infuzie de la care le vine și numele, dat de un spectator atent.

Citeste si

Urmăreşte ultimele ştiri medicale pe Youtube şi Facebook

15,917FaniÎmi place
1,220AbonațiAbonați-vă

SFATUL MEDICULUI Infecția cu virus hepatitic. Riscuri, prevenție, diagnosticare și tratament

Cele mai citite

ULTIMELE ARTICOLE

Recomandări ZM

Colica biliară – Cauze, simptome, complicatii, tratament

Ce este colica biliară? Colica biliară se manifestă prin dureri abdominale constante sau intermitente...

Pneumonia – Totul despre penumonie, cazue, simptome, tratament

Ce este pneumonia? Pneumonia este o infecție a plămânilor cauzată de microbi și însoțită...

Mituri și realități despre cancer

Ce este cancerul? Cancerul,  cunoscut sub denumirea științifică de tumoare malignă sau neoplasm malign, reunește un grup...

Crampele musculare – 9 metode să le previi

Caracterizate printr-o contracție involuntară și dureroasă a unui mușchi, crampele musculare apar pe neașteptate....

Colica biliară – ce o generează și cum o putem trata

Colica biliară - ce o generează și cum o putem trata - Un episod...

Arteriopatia cronică obliterantă – cauze, simptome și tratament

Arteriopatia obliterantă a membrelor inferioare este o boală a sistemului circulator, prin care datorită...