Singurul spital cu profil de recuperare multidisciplinară din Transilvania, în topul național al spitalelor din România

Recent s-au împlinit 40 de ani de la înființarea singurului spital cu profil de recuperare multidisciplinară din Transilvania, Spitalul Clinic de Recuperare Cluj-Napoca . În urma unei evaluări recente, notorietatea acestuia a fost apreciată chiar de către Ministerul Sănătății; prin aplicarea unor chestionare pacienților la externare, a clasat această unitate sanitară pe locul II în topul național al spitalelor din România în ceea ce privește calitatea serviciilor medicale oferite și pe poziția a patra din 500 de unități sanitare evaluate din perspectiva analizei satisfacției pacienților cu privire la curățenia pe care au perceput-o în cadrul unității.

Spitalul Clinic de Recuperare Cluj-Napoca – Patru decenii în slujba pacienților

Spitalul Clinic de Recuperare din Cluj-Napoca, a marcat, la finalul lunii mai, împlinirea a 40 de ani de la înființare. Acesta este singurul spital cu profil de recuperare multidisciplinară din Transilvania.

„Cred ca este foarte important că s-a creat această punte peste timp! În urmă cu 40 de ani a fost un concept inovator și vizionar, adică să creezi o unitate de sine stătătoare cu acest profil, cu această dedicație, să îmbunătățești calitatea vieții oricărui om care trece printr-un episod de boală din care nu iese complet vindecat. Pentru vremea aceea, reprezenta un mare pas înainte ca mentalitate și gândire, nu neapărat față de sistemul sanitar, cât față de pacient! În timp, piața serviciilor de sănătate a mers spre a considera că investiția în reabilitare, recuperare, este nu cost, ci o investiție, pentru că un om care trece printr-un episod de boală și nu este la maximum recuperat pentru profesie, pentru societate, pentru familie, pentru tot ceea ce înseamnă viața unei persoane într-o stare bună de sănătate, în loc să devină un om productiv, să aducă plus valoare comunității, reprezintă un cost suplimentar! Acum, la nivel mondial, recuperarea eficientă se consideră o investiție pentru societate, nu un cost sanitar.

Gândirea de acum 40 de ani s-a valorificat în timp prin evoluția sistemului de sănătate la nivel internațional și, ca atare, considerăm că suntem norocoși că suntem pe această nișă de act medical, că ne-am specializat, că avem un istoric atât de lung și că toate disciplinele, la toate specialitățile medicale care fac parte din această unitate s-au coordonat ca o echipă! Iar ideea de echipă multidisciplinară este, în general, relativ recentă; ei bine, în cazul nostru asta se întâmplă de 40 de ani, ceea ce aduce pacientului un mare beneficiu pentru pronostic, pentru viitor, pentru reintegrare și pentru starea de bine”, a declarat, pentru Ziar Medical, dr. Sanda Patrichi, medic primar neurolog, manager al Spitalului Clinic de Recuperare Cluj-Napoca.

- Articolul continua mai jos-

Un moment festiv a marcat împlinirea a 40 de ani de la înființarea spitalului, la care a participat întreaga echipă managerială a unității spitalicești, alături de personalul medical actual, dar și foști angajați ai instituției. Cu această ocazie, reprezentanții Consiliului Județean Cluj au înmânat managerului Spitalului un însemn distinctiv și o diplomă de excelență pentru „modul de excepție în care această unitate sanitară a îndeplinit, pe parcursul celor patru decenii de activitate, nobila misiune de asigurare a serviciilor medicale recuperatorii pentru milioane de pacienți din întreaga țară”.

„A fost un moment foarte frumos la care au participat aproape toți angajații noștri; 400 de oameni au fost prezenți la acest moment festiv. Am fost cu toții împreună și ne-am simțit bine pentru că, după ce muncești, trebuie să înțelegi că trebuie să și zâmbești și atunci le putem face pe amândouă cu bine”, a adăugat dr. Sanda Patrichi.

Spitalul de Recuperare oferă o gamă diversificată de servicii medicale, atât clujenilor cât și pacienților din alte zone ale țării, aproape jumătate dintre aceștia provenind din alte județe. Doar pe parcursul anului 2017, unitatea sanitară a tratat peste 35.000 de pacienți în ambulatoriu, peste 12.500 pacienți spitalizați pe cele 403 paturi aflate în dotare. De asemenea, în cadrul cabinetelor și laboratoarelor din spital s-au efectuat 31.725 consultații şi peste 15.000 de ecografii și explorări funcţionale.

Dr Sanda Patrichi a prezentat o scurtă trecere în revistă a celor mai importante date din istoria spitalului.

„Ca și activitate inițială, spitalul avea 500 de paturi, cam aceeși structură de specialități ca și acum. În timp, prin modificarea planului strategic al ministerului sănătății, au fost niște variații al numărului de paturi. În momentul de față suntem cu 403 paturi. Are, așadar, importanță pentru că adresabilitatea fiind atât de mare, există listă de așteptare, iar aceste paturi sunt la maximum utilizate, listele de așteptare pe anumite specialități se întind și pe o perioadă de 4-5 luni. Practic, ca și ofertă de servicii medicale, am putea  acoperi un număr mai mare de paturi, ca și solicitare din partea comunității care nu este numai clujeană, 40% dintre pacienți provin din alte județe din afara Clujului chiar și din sudul țării, chiar și din nord, nord-est vin, dint toate județele țării. Ca și servicii medicale ne-am diversificat foarte mult, atât pe spitalizare continuă, cât și pe serviciile oferite în ambulator. Practic, orice pacient care este internat sau se prezintă în oricare din specialitățile existente, este consultat de colegii din celelalte specialități, dacă este cazul, deci beneficiază în cadrul prezentării lui la medic de un consult multidisciplinar care integrează informațiile și oferă cea mai bună conjuctură terapeutică”, a explicat managerul.

Spitalul Clinic de Recuperare Cluj-Napoca ocupă locul II în topul național spitalelor din România

în ceea ce privește calitatea serviciilor medicale, respectiv locul IV în satisfacerea pacienților cu privire la curățenie. Astfel, în urma unei evaluări recente, notorietatea acestuia a fost apreciată chiar de către Ministerul Sănătății; prin aplicarea unor chestionare pacienților la externare, a clasat această unitate sanitară pe locul II în topul național al spitalelor din România în ceea ce privește calitatea serviciilor medicale oferite, cu un procent de 86,85%. De asemenea, spitalul se clasează și pe poziția a patra din 500 de unități sanitare evaluate, cu un procent de 91,19%, din perspectiva analizei satisfacției pacienților cu privire la curățenia pe care au perceput-o în cadrul unității.

„Este un mare lucru pentru că sunt peste 500 de spitale publice, spitale la nivel național și acest top este realizat prin colectarea informațiilor direct de la pacienți sau de la familiile pacienților după ce pleacă din spital. Este, așadar, o evaluare neinfluențată în niciun fel de niciun factor decât de experiența lor cu mediul spitalicesc. Sigur că toate lucrurile pot fi îmbunătățite, sigur că opiniile personale sunt subiective și nu întotdeauna informate la nivelul realităților de care ne lovim, atât noi ca și administrație, medicii, cât și restul personalului ca și act medical, dar, extrapolând opiniile lor, ne situăm la un foarte onorabil top, într-unul din locurile din vârf. Suntem foarte mândri pentru că lucrăm foarte mult să le oferim condițiile necesare să își depășească condiția de boală și la asta nu mă refer nu numai la condițiile hoteliere sau la dotarea cu aparatură medicală, la expertiza personalului, ci mă refer și la condiția de confort psihologic, la comunicare și la relația între personal și pacienți. Ceea ce înseamnă un lucru în plus și un efort în plus și o cunoaștere a unor noțiuni în plus, deci încercăm să creăm tot mediul necesar să îi ajutăm să depășească etapa din viață care nu este cea mai fericită”, a mai precizat dr. Sanda Patrichi.

- Articolul continua mai jos-

Spitalul de Recuperare și-a consolidat continuu statutul de bază de învățământ și cercetare medicală universitară și postuniversitară, astfel încât dintr-un total de 57 de medici, 21 sunt cadre universitare integrate.

Alte articole:

Spitalul Județean de Urgență Zalău: Un management performant (VIDEO)

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari