FreshBlood este o comunitate care urmărește să susțină start-ul-uri în domeniul sănătății, creând o punte de legătură între medicină și tehnologie. „Explorăm potențialul pentru a rezolva provocările existente în prezent în sistemul de sănătate”, precizează reprezentanții FreshBlood.
„FreshBlood reprezintă, în momentul de față, o comunitate de oameni care au în comun sănătatea și tehnologia, fie că vin din domeniul sănătății, fie din domeniul tehnologiei. Această comunitate s-a înființat în urmă cu aproape doi ani din dorința de a folosi resursele care există la nivel local și național, atât de către oamenii din IT sau ingineri foarte buni, cât și de medici sau oameni cu cunoștințe medicale foarte dezvoltate care ar putea să colaboreze pentru a rezolva câteva dintre problemele cu care ne confruntăm, cum ar fi: accesul la informație, la anumite tehnologii, poate chiar soluții inovatoare de tratament sau de management al problemelor de sănătate”, a declarat, pentru Ziar Medical, Ion Gheorghe Petrovai, manager de proiect FreshBlood.
Inițiatorii acestui proiect sunt de părere că există oameni buni în România care au nevoie de un context în care să se dezvolte și să se poată conecta la ceilalți oameni din țară din orice alt colț al lumii pentru a crea împreună, cu cei cu care se vor întâlni pe o anumită direcție sau pe un anumit proiect, lucruri de valoare. Aceasta este, de fapt, „filosofia” FreshBlood!
„În momentul de față, căutăm oamenii care nu sunt mulțumiți de situația, așa cum este, oameni care caută o rezolvare la diferite probleme și oameni care caută resurse, care, de exemplu, au un proiect pe domeniul medical și își dau seama că au nevoie de un IT-ist, ori oameni de IT care, de pildă, au o problemă constatată în familie și își dau seama că poate nu înțeleg foarte bine dimensiunea medicală, iar noi îi ajutăm să se întâlnească. În acel moment aceștia își dau seama că au multe lucruri în comun și se concentrează pe rezolvarea unei probleme; aceasta poate fi un proiect într-un spital, de pildă. Avem idei care, în momentul de față sunt în stare incipientă la spitale din Cluj, avem startup-uri care sunt create în zona noastră de influență care se duc mai departe și care încep să fie recunoscute la nivel național. Este dificil, dar este singurul mod care funcționează pentru că, dacă te concentrezi doar pe soluția ta, s-ar putea să nu se potrivească și atunci toată lumea să spună „dar dacă mie nu mi se potrivește, atunci nu este important”, precizează managerul de proiect.
O recomandare din partea reprezentanților FreshBlood, venită în urma unui proces studiat în străinătate, este aceea că, în momentul în care se vrea a se schimba ceva în domeniul medical, să se treacă de la o nevoie clară, cu niște persoane sau cu niște instituții care conștientizează și își doresc să schimbe într-un fel acel lucru. Practic, nu te apuci să repari lucruri de care nu are nimeni nevoie să fie reparate.
Cât despre feed-back-ul primit de către comunitatea FreshBlood, putem vorbi de o reacție mixtă.
„Aș spune că pe noi ne motivează foarte mult un om care zice că dorește, comparativ cu zece oameni care spun că nu se poate. Foarte multă lume spune că nu se poate, cu toate acestea ei nu au încercat niciodată să vadă dacă se poate. Noi căutăm oamenii care își doresc să facă ceva și îi ajutăm să înțeleagă mai bine cu ce se confruntă, ajutându-i să nu se oprească în stadiile inițiale. Sunt foarte multe proiecte care pleacă cu niște ambiții extraordinare, apoi se blochează din varii motive. Ce este important este că oamenii care vor să facă lucruri să își dea seama că nu sunt singuri pentru că, în aceste condiții, prind și ei mai multă încredere în ei și ne dorim să aibă acces la resurse care, uneori, nu înseamnă doar bani, ci înseamnă alți oameni, anumite informații, anumite contacte relevante. Spre exemplu, nouă ni s-a confirmat că ceea ce facem este valoros prin oferirea unui grant de la Uniunea Europeană și am fost considerați ca fiind, la nivel de România, organizația cea mai potrivită ca să încurajeze dezvoltarea de inițiative inovatoare în domeniul medical. Știind și ei că este un proces de lungă durată, acest grant este mic la început, dar are potențial de a crește în măsura în care lucrurile se vor dezvolta”, a adăugat Ion Gheorghe Petrovai.
Potrivit acestuia, este foarte important ca românii să știe că au acces liber la nivel de Uniunea Europeană la programe de training, la școli de vară și la programe de suport pentru startup-uri cu parteneri de cel mai înalt nivel la nivel european.
„Dimensiunea aceasta de inovație în sănătate este o problemă vizibilă, într-o anumită măsură, în aproape toate țările din Uniunea Europeană. Și atunci există un interes de a sprijini oamenii sau proiectele de la un nivel destul de strategic. Această chestiune nu este foarte vizibilă în România, dar noi am reușit să ajungem la cei care sprijină aceste inițiative și i-am adus în România. Iar următoarele inițiative pe care le vom avea în țară vor fi și cu sprijinul European Institute for Innovation & Technology – divizia de sănătate – și vom beneficia de expertiza și de resursele lor ca să expunem studenții sau inovatorii din România la ceea ce înseamnă resursă la nivel european. Suntem absolut competitivi și foarte bine pregătiți! Am toată încrederea în oamenii care „cresc” de aici și este important, pentru că, în aceste condiții, cei care pot să își facă proiectele lor în România vor fi mai puțin tentați să plece, iar aceasta este o altă valoare a inițiativei.
Viziunea noastră este că proiectele care sunt acum la început, unele dintre ele au potențialul de a deveni vizibile la nivel național și să influențeze, poate, chiar sistemul de sănătate și să facă anumite lucruri să funcționeze mai bine. Asta este una dintre satisfacțiile noastre! O alta se axează pe intenția de a atrage oameni să investească în România în astfel de inițiative sau potențial startup-uri sau, la un moment dat, chiar proiecte în domeniul sănătății pe care să le dezvoltăm cu resurse românești și să devină, poate, proiecte de nivel național sau european, crescute în România cu resurse românești, cu ajutorul unor finanțări din țară sau din străinătate. Doar că, deocamdată, în România, finanțările în acest domeniu sunt foarte mici și foarte puține, în ideea în care nu există foarte multă competență. Iar dacă oamenii nu înțeleg, nu vor fi tentați să investească. Dar la nivel european există atât fonduri, cât și competență și deschidere”, a subliniat Ion Gheorghe Petrovai.
Oricine își dorește să schimbe ceva sau să îmbunătățească ceva în domeniul sănătății e foarte posibil să aibă de-a face cu tehnologia, spun reprezentanții FreshBlood. A pune împreună sănătatea și tehnologia e un lucru foarte complex, dar extrem de puternic!
„Îi invit alături de noi pe toți cei care au idei sau se întreabă dacă ar putea să se implice pentru că avem contexte în care ideile, calitățile și școala și toate abilitățile lor, pot fi puse în valoare și pot să se dezvolte foarte mult și foarte repede în această organizație și în acest context”, a mai adăugat managerul de proiect.