Institutul European de Inovare și Tehnologie (EIT) este un organism independent al Uniunii Europene, care urmărește întărirea capacității de inovare a Europei. Acest organism este esențial în sprijinirea obiectivelor Uniunii de a crea o creștere economică durabilă și locuri de muncă. Practic, ajută antreprenorii și inovatorii să își transforme cele mai bune idei în produse si servicii utile Europei. Pentru acest lucru se aplică „triunghiul cunoașterii”, un nucleu format din întreprinderi, universități și centre de cercetare de vârf pentru a crea parteneriate transfrontaliere dinamice. EIT are mai multe comunități de inovare, unul dintre acestea fiind EIT Health, în domeniul sănătății.
Cercetări care se duc mai aproape de beneficiarul final
„Uniunea Europeană are un program amplu de stimulare a cercetărilor, numit Horizon 2020. Există foarte multe cercetări chiar și în Cluj desfășurate sub acest program. La o evaluare a acestuia, Uniunea Europeană și-a dat seama că cercetările respective sunt, în mare măsură, cercetări fundamentale care au rezultate doar în laborator. Și, în aceste condiții, interesul Uniunii Europene este să încurajeze acele cercetări sau altele asemenea care se duc mai aproape de beneficiarul final, care, în domeniul sănătății, înseamnă pacient sau spital sau populația, în general”, a declarat, pentru Ziar Medical, Ion Gheorghe Petrovai, manager de proiect FreshBlood.
Aceste concluzii au dus la înființarea unui nou program, numit EIT European Institute for Innovation & Technology, care are o divizie de sănătate și care se concentrează pe finanțarea de idei care ies din laborator. Aceste idei pot fi finanțate prin intermediul fondatorilor; fondatorii pot să aibă acces direct la școli sau la programe de training sau la programe de validare internațională.
„Au fost deja oameni din România care au deja acces la resurse sau la programe prin care, din România ajung în Israel sau în Canada. Iar asta este ceva la îndemâna oamenilor din Cluj cu start-up-uri și, în plus, dacă ajungi la un anumit grad de maturitate, poți să primești finanțări mai micuțe, în jur de 20.000 – 50.000 euro ca să îți dezvolți produsul și să îl transformi în ceva de care să beneficieze oamenii. Poate părea simplu, dar este printre cele mai complexe lucruri cu putință și dovada cea mai bună este să ne gândim câte inovații reale în medicină au venit în ultima perioadă din România sau chiar din Europa de Est, în ansamblu… E foarte greu să inovezi în domeniul acesta, îți trebuie echipă, îți trebuie context, îți trebuie finanțare, capacitate de a construi pe un drum lung – cinci sau zece ani, câteodată”, a adăugat Ion Gheorghe Petrovai.
România, inclusă pe harta EIT
Cert este că, acest lucru reprezintă o oportunitate pentru cei interesați de a se implica. În prezent ei trebuie să știe că „nu mai sunt singuri și există resurse accesibile prin care ei pot să își dezvolte proiectele”.
„Aceste posibilități nu existau în urmă cu trei sau patru ani, doar de doi ani încoace. Contribuția noastră, a organizației FreshBlood, a fost că am adăugat România pe hartă pentru că, înainte să existăm noi, ca organizație, România nu era vizibilă, EIT avea interes doar pe o parte din Europa de Est și Europa de Vest. Iar FreshBlood este reprezentantul EIP pentru România. Am reușit să îi convingem că și în România merită să investești și pot să existe idei valoroase și oameni valoroși care să vină și din România”, a mai precizat managerul de proiect FreshBlood.
„Vor fi tot mai multe proiecte accesibile și pentru români!”
Potrivit acestuia, mai există inițiative și în alte domenii, cum ar fi, de exemplu, în domeniul energiei, în cel digital, în food industry, etc. Toate acestea sunt prezente, într-o anumită măsură, în România.
„Vor fi tot mai multe proiecte accesibile și pentru români și eu îi încurajez pe toți cei care află aceste lucruri să caute și pe site-urile din România și pe site-ul EIT proiecte care li se potrivesc și vor avea surprize deosebit de plăcute dacă doresc să se dezvolte!
Există oameni de tehnologie foarte buni în Cluj care lucrează pentru alte idei, pe alți bani. În general, firmele mari din Cluj au proiecte de sănătate, doar că nu le spun. Se lucrează pentru America, Germania, Franța, Australia, Asia. Toți au dimensiunea tehnologică a sănătății. Ce ne lipsește nouă este dimensiunea de business și un sprijin medical! Medicină avem în Cluj. Am putea să rezolvăm câteva probleme pe care le avem cu ajutorul tehnologiei din Cluj și cu ajutorul oamenilor din Cluj. Ce nu avem încă? Platforma de colaborare între oameni. Și astea își dorește să fie FreshBlood: o platformă în care să se întâlnească inginerii cu medicii și cu it-iștii și cu oamenii de business și să facă produse și servicii care să fie în beneficiul tuturor și care să fie suficient de bun, astfel încât să fie acceptat în domeniul medical, asta pentru că domeniul medical nu acceptă lucruri decât dacă au o anumită calitate. Acesta este standardul!”, a explicat Ion Gheorghe Petrovai.
În prezent, EIT deține șase comunități de inovare: EIT Climate-KIC; EIT Digital, EIT InnoEnergy, EIT Health, EIT Raw Materials și EIT Food. În decursul acestui an se vor înființa alte două comunități de inovare: EIT Manufacturing și EIT Urban Mobility.