Prima valvă implantată percutan la Institutul de Cardiologie Timișoara

Pentru prima dată la Institutul de Boli Cardiovasculare Timişoara a avut loc implantarea unei Valve Cardiace Aortice Percutan (TAVI), la unui pacient în vârstă de 80 de ani, diagnosticat cu; stenoza valvulară aortica severă, boala coronariană trivasculara, cu implantare de stenturi (în 2012, 2016 şi 2018). Cu multipli factori de risc: diabet zaharat tip II, accidente vasculare cerebrale, infarct miocardic vechi, hipertensiune arterială, adenom de prostată operat.

Procedura constă din implantarea unei valve cardiace aortice, speciale, pe calea arterei femurale, fără deschiderea toracelui şi oprirea cordului.

Această procedură a fost introdusă în ultimii ani în arsenalul terapeutic cardiologic internaţional şi este indicată la pacienţii în vârstă, cu risc crescut la o operaţie clasică, prin sternotomie şi oprirea cordului, cu ajutorul pompei cord-plămân.

Astfel de proceduri au fost făcute şi în alte Centre de Cardiologie din ţară: Bucureşti, Tg Mureş, Iaşi, Cluj, cu rezultate bune. În Centrele din Europa, procedura a devenit rutină, în practică medicală cardiologică.

- Articolul continua mai jos-

Intervenţia fost efectuată cu succes de către o echipă complexă de; chirurgi cardiaci, medici anestezişti, cardiologi intervenţionişti, echocardiografisti şi personal medical special: Prof. dr. Markus Linz (Germania, proctor oficial din partea firmei Edwards), Prof. Dr. Marian Gaspar, chirurg cardiovascular, Conf. Dr. Cristian Mornos, Dr. Daniel Nica, Dr. Madalin Munteanu, Dr. Ani Mornos, As şefa Livia Gheta.

Costul unei astfel de proceduri este foarte mare, de 25. 000 Euro, dar este acoperit de către Ministerul Sănătăţii prin Programele Naţionale specifice, repartizate la Centrele de Cardiologie, care au competenţa necesară pentru implantarea acestor valve.

Dorim ca această alternativă modernă şi mai uşoară, decât chirurgia directă, să devină o posibilitate în Institutul nostru la cazurile dificile, fiind susţinută de către Conducerea Institutului, Dl Manager, şef de Lucrări Dr. Constantin Luca, Director Medical Dr. Alina Lupu, Ministerul Sănătăţii, şi de către tot personalul implicat în tratarea pacienţilor cardiovasculari din cadrul Institutului.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari