fbpx

Pentru prima data în România, tinerii cu sindrom Down au dansat pe o scenă de Operă

Emoții, trudă, pasiune și multă, multă dragoste! Toate acestea au fost vizibile din prestația fără cusur a tinerilor cu sindrom Down, alături de balerini și dansatori profesioniști. „Îngerii zilelor noastre” a fost o demonstrație de curaj, de atitudine și, de ce nu, o victorie a tuturor celor care au urcat pe scenă și a celor care i-au încurajat din spatele ei sau a celor care i-au aplaudat, fără încetare, din sală.

Evenimentul a avut loc în 4 iunie, la Opera Maghiară din Cluj-Napoca. Proiectul „Terapie prin balet” a luat astfel amploare prin acest spectacol inedit, când, pentru prima dată în România, tineri cu sindrom Down au dansat pe o scenă de Operă.

„Îngerii zilelor noastre” a fost un spectacol de dans și balet în doua acte, menit sa încurajeze incluziunea socială, personajul principal fiind Raluca, o tânără cu sindrom Down, întreaga acțiune fiind centrată pe aceasta. Spectacolul a îmbinat cu grație lumea reală cu cea imaginară în coregrafii de excepție, aparținând stilurilor de dans clasic, dans contemporan, tango argentinean, dans acrobatic și Hip-Hop. În acest spectacol au dansat tinerii Asociației Down- Centrul Educațional Raluca, împreună cu balerini și dansatori profesioniști. „Îngerii zilelor noastre” a fost, practic, o pledoarie pentru incluziune socială și o lecție de viață!

„Ideea spectacolului îi aparține Dianei Jelescu, regizor și coregraf al spectacolului, balerina care lucrează de doi ani și jumătate cu Raluca, de aproximativ doi ani cu Mihai și tot ea i-a pregătit pe ceilalți tineri pentru evenimentele noastre de amploare, cum ar fi „Flori de speranță” sau concursul de frumusețe „Miss/Mister Down”, care tocmai s-a încheiat. Suntem într-un maraton de evenimente…”, a declarat, pentru Ziar Medical, Adriana Avram, președinta Asociației Down – Centrul Educațional Raluca și „mama acestor îngeri”, așa cum se autointitulează.

- Articolul continua mai jos-

Totul a pornit în urmă cu aproape patru ani, când Orsi Lakatos a pregătit-o pe Raluca, fiica Adrianei Avram, pentru festivalul „Flori de speranță” cu un dans contemporan. În anul acela, în al patrulea an de desfășurare, Raluca a câștigat titlul de Miss.

„Sindromul Down este o stare genetică diferită, nu este o boală și depinde foarte mult de modul de abordare, în primul rând, al familiei, al celui care vine în contact direct și permanent cu persoana respectivă. În urmă cu ani de zile, cadre didactice specializate pe asistență socială spuneau „Nu se poate mai mult de atât!” Ce însemna mai mult de atât? Însemna să depășim modelajul de plastilină și decupajul de hârtie glasată. Iar eu am vrut puțin mai mult! Oamenii aceștia sunt integrați în toată lumea, ori noi, cu hârtie glasată și plastilină, nu îi vom integra niciodată… Eu o cresc pe Raluca și știu că se poate și acolo vom ajunge! În momentul de față sunt foarte mulțumită și fericită de ceea ce pot să facă toți”, a explicat Adriana Avram.

Scopul acestui eveniment este incluziunea socială, un aspect extrem de important în ceea ce îi privește pe acești tineri și pe toate persoanele cu sindrom Down.

„În acest spectacol este o tânără care nu are nicio zi de școală, care are un sindrom Down tipic, care este după o intervenție chirurgicală suferită în urmă cu o lună, dar are o mobilitate extraordinară și am vrut să o încurajăm și ea a realizat un moment senzațional anul trecut în spectacolul de concurs. Dar este o dovadă clară că această tânără minunată, Daiana Jelescu, coregraful nostru, acordă votul de încredere tuturor, nu doar celor cu potențial și, sincer, se lucrează greu cu ei; această tânără a repetat cu ei ore în șir pentru a ajunge la acest rezultat, întotdeauna cu calm, cu răbdare și cu foarte multă dragoste pentru că, fără dragoste, nu faci mai nimic. Iar ei, ei sunt îngerii zilelor noastre! Au venit pe lume, au fost trimiși de Dumnezeu să ne învețe ce înseamnă iubirea necondiționată și această descriere îi aparține Daianei. Iată o tânără superbă care poată să facă orice cu talentul pe care i l-a dat Dumnezeu, iar ea a ales să iubească acești oameni și să se lase iubită de ei. A avut o perioadă foarte grea cu repetițiile, dar de astfel de oameni  e nevoie în lumea celor cu nevoi speciale”, a subliniat Adriana Avram.

Spectacolul a îmbinat cu grație lumea reală cu cea imaginară în coregrafii de excepție, aparținând stilurilor de dans clasic, dans contemporan, tango argentinian, dans acrobatic si Hip-Hop.

„În acest spectacol unic în România au urcat pe scena Operei Maghiare balerini cu sindromul Down, balerini profesioniști, artiști profesioniști, dansatori profesioniști, elevi a școlilor de specialitate de la Liceul de Coregrafie, studenți de la Coregrafie. Este, așadar, un proces de incluziune real! Avem mult de lucrat încă la nivelul de percepție; și la prejudecăți avem de progresat… Dar sunt foarte mulți oameni extraordinari care încep să îi înțeleagă și care se bucură de reușitele lor, care sunt alături de ei. În zilele de repetiție au fost extrem de plăcut surprinsă de interacțiunile care s-a efectuat între balerinii, dansatori și tinerii cu sindromul Down. Este încă mult de lucrat la percepție, dar tinerii nu au nici un fel de reținere. Și acest lucru ne dă multă speranță”, a conchis Adriana Avram.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari