fbpx
Acasă Ştiri Medicale Centrul de transfuzie sanguina Satu Mare a fost modernizat prin programul „O...

Centrul de transfuzie sanguina Satu Mare a fost modernizat prin programul „O sansa pentru viata”,

Centrul de transfuzie sanguina Satu Mare a fost modernizat in cadrul etapei 2017-2018 a programului „O sansa pentru viata”, derulat prin parteneriatul Fundatiei Vodafone Romania cu Asociatia React. Proiectul de modernizare a centrului a inclus renovarea spatiilor care acopera traseul donatorului, avand o suprafata totala de aproximativ 1.200 de mp si dotarea cu scaune pentru recoltarea sangelui. Finantarea acordata de Fundatia Vodafone Romania in cadrul proiectului de la Satu Mare a fost de 110.000 de lei.

Construit in 1976, centrul din Satu Mare deserveste direct sapte spitale din judet, de aici fiind trimis sange recoltat si catre centre de transfuzie din alte judete. Anul trecut, aproape 11.300 de persoane au donat sange la Satu Mare, numarul pacientilor beneficiari ajungand la peste 41.600.

Articolul continua mai jos

Pe langa proiectul de la Satu Mare, etapa actuala a programului „O sansa pentru viata” include renovarea si modernizarea traseului donatorului din alte 23 de centre de transfuzie sanguina, dintre cele 42 existente in intreaga tara. Primele 18 centre au trecut prin acest proces, in cadrul aceluiasi program, in perioada 2014-2016.

Este estimat ca numarul donatorilor de sange si al pacientilor care vor beneficia de schimbarile produse la nivel national in centrele de transfuzie, in urma renovarii si dotarii acestora cu mobilier si echipament medical, va ajunge la aproape 1.260.000, in total.

Programul „O sansa pentru viata a fost demarat in 2008, finantarea totala acordata de Fundatia Vodafone Romania fiind de aproximativ 1 milion de euro. In perioada care a urmat momentului lansarii, acesta a devenit cel mai mare program national de donare de sange din Romania. Programul a inceput cu o serie de actiuni anuale de informare si educare in legatura cu importanta donarii benevole si periodice, continuand cu mai multe campanii mobile de donare de sange in locuri publice, in campusuri universitare si la sediul companiilor. In 2014, programul s-a extins prin adaugarea componentei axate pe renovarea si dotarea centrelor de transfuzie cu echipament medical. Centrul de transfuzie sanguina Bucuresti, cel mai mare din Romania, a fost primul care a beneficiat de acest program.

Ca rezultat al programului „O sansa pentru viata”, centrele de transfuzie sanguina din Romania au inregistrat in 2016 o scadere a mediei de varsta a donatorilor la nivel national, pentru prima data dupa 1989. La ora actuala, 30% din sangele donat la nivel national provine de la donatori tineri.

Fundatia Vodafone Romania este o organizatie neguvernamentala romaneasca, cu statut caritabil, distincta si independenta de operatiunile comerciale ale companiei, infiintata in 1998. In cei 20 ani de activitate, Fundatia Vodafone Romania a finantat 1.104 de programe derulate de 706 de ONG-uri din intreaga tara, in domeniile sanatatii, educatiei, serviciilor sociale. Proiectele au avut peste 2,7 milioane de beneficiari – copii, tineri, varstnici, persoane defavorizate fizic, social sau economic. Pana in prezent, Fundatia Vodafone Romania a investit peste 28 milioane de euro in proiecte desfasurate de organizatiile non-profit partenere. Mai multe detalii despre programele fundatiei sunt disponibile pe www.Fundatia-vodafone.ro, http://jurnaldebine.Fundatia-vodafone.ro/ si www.facebook.com/Fundatiavodafone.

Asociatia React este o organizatie neguvernamentala ce participa semnificativ la dezvoltarea celor patru piloni ai unei comunitati prospere: sanatate, educatie, economie sociala si dezvoltare comunitara. Proiectele implementate produc schimbari majore in viata oamenilor prin interventii adaptate si implicare activa. In cei unsprezece ani de la infiintare, aproape 1 milion de romani au beneficiat, direct sau indirect, de pe urma activitatilor derulate de Asociatia React. Impactul proiectelor este confirmat de cele 18 premii de excelenta nationale si internationale primite, care pozitioneaza asociatia printre cele mai premiate organizatii neguvernamentale din Romania.

Citeste si

Urmăreşte ultimele ştiri medicale pe Youtube şi Facebook

15,917FaniÎmi place
1,220AbonațiAbonați-vă

SFATUL MEDICULUI Infecția cu virus hepatitic. Riscuri, prevenție, diagnosticare și tratament

Cele mai citite

ULTIMELE ARTICOLE

Recomandări ZM

Gonartroza – Ce este, factori de risc, tratament

Gonartroza reprezintă localizarea reumatismului degenerativ cronic la nivelul articulației genunchiului. Deși este o afecțiune frecventă,...

Eventrațiile – simptome și tratament

Eventrațiile reprezintă defecte ale peretelui abdominal apărute în urmă unor traumatisme survenite la acest...

Hemodializa şi fistula arteriovenoasă

Insuficienţa renală cronică presupune schimbări majore în viaţa pacienţilor şi întreaga lor existenţă se...

Ce este Hemofilia și care este diferența între cea de tipul A și B?

Ce este Hemofilia și care este diferența între cea de tipul A și B? ...

Crampele musculare – 9 metode să le previi

Caracterizate printr-o contracție involuntară și dureroasă a unui mușchi, crampele musculare apar pe neașteptate....

Cinci recomandări dentare pentru femeile însărcinate

Sarcina este pentru orice femeie o perioadă pe cât de delicată, pe atât de...