Se caută soluții pentru o nouă clădire în care să fie mutate secțiile Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii Cluj-Napoca

Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Cluj – Napoca a făcut o serie de adrese către Consiliul Județean Cluj în care se invoca necesitatea și oportunitatea identificării unor soluții de creare a unei unități sanitare care să coaguleze toate secțiile clinice și laboratoarele actualului spital.

Consiliul județean a votat proiectul de hotărâre privind inițierea demersurilor în vederea identificării de soluții strategice pentru realizarea serviciilor medicale pediatrice în sistem monobloc.

”Spitalul de Copii se află într-o situație delicată, există probleme cu avizele de funcționare, există probleme cu spitalizare copiilor și a părinților care doresc să stea cu copiii în spitale și cred că a sosit momentul să ne concentrăm, dincolo de asfalt și rampa de gunoi de care ne ocupăm zi și noapte, să facem și aici pași importanți și sunt decis să mergem până la capăt pentru a găsi o locație potrivită pentru a construi Spitalul de Copii și o bună parte din secțiile pe care le avem să le putem muta, sau să găsim o clădire pe care să putem folosi și serviciile medicale să șe putem gestiona în regim monobloc. Cred că este necesar ca în acest mandat să generăm și o astfel de clădire, un nou spațiu pentru Spitalul de Copii pentru a putea spune că am avut o misiune îndeplinită”, a declarat Alin Tișe.

Consilierul județean Laura Chiorean a sugerat găsirea unei soluții pentru extinderea provizorie a centrului de primiri urgențe de pe Moților.

- Articolul continua mai jos-

”Propun extinderea Centrului de primiri Urgențe. este inadmisibil ca într-un oraș european să avem un centru de primiri urgențe pentru copii de doar câțiva metri pătrați, în care zeci de copii așteaptă câteva ore în același spațiu, și cei mușcați de căpușe și cei cu viroze foarte grave. Din punctul meu de vedere, pe lângă creșterea eficiennței energetice și celelalte proiecte, ar trebui să ne gândim cum să extindem și să modernizăm acel spațiu până în momentul în care vom avea un al spital potrivit”, a declarat Chiorean.

Din păcate, clădire de pe Moților este revendicată și nu se pot executa lucrări de extindere sau modernizare.

”Noi vrem să grăbim acest proiect și să găsim o clădire care să se potrivească. Clădirile de la Urgențe de pe Moților sunt revendicate și practic lucrări de investiții nu se mai pot face. Soluția pe care noi o vedem este să găsim cât mai rapid o clădire și să mutăm serviciul de urgențe”, potrivit lui Alin Tișe.

”Suntem pe un drum foarte bun și vom avea un Spital de Copii. Este foarte greu să mărim spațiu. În strategia pe care am făcut-o am gândit altfel spațiu de urgențe. Într-o locație nouă în jurul urgențelor vom clădi tot ceea ce este nevoie pentu serviciile medicale pediatrice. Pe lângă UPU într-un nou spațiu se vor muta secțiile de Chirurgie, ORL, Terapie Intensivă, secțiile de Pediatrie plus ce înseamnă inevstigații imagistice, RMN, CT, ecografie, partea de laborator, partea de farmacie. Dacă vom reuși să mergem pe varianta propusă cred că lucrurile se vor rezolva. Vom avea probabil partea de cronici într-o altă locație și partea de servicii medicale pentru acut să fie într-o clădire nouă, făcută așa cum trebuie”, a completat și Directorul Spitalului de Copii.

Situația actuală a spitalului:

  • Spital pavilionar, care își desfășoară activitatea în 9 locații diferite distribuite in 14 clădiri, aflate pe raza orașului Cluj-Napoca, cu o distanță medie de aprox. 4 km între ele;
  • Spitalul are imobile (clădiri și terenuri) aflate în litigiu, revendicate în baza Legii nr. 10/2001;
  • Situațiile neclare juridic pun în dificultate funcționarea spitalului și nu permit reabilitări, reamenajări ale secțiilor respective;
  • Comisia a constatat imposibilitatea de a gândi un plan de organizare și restructurare al spitalului pe termen mediu și lung;
  • Recurgerea la soluții de compromis pentru buna desfășurare a activității medicale, cum ar fi, departajarea orară a activităților, pentru a preveni intersectarea componentelor curate cu cele murdare (lenjerie curată-lenjerie murdară, alimente- deșeuri, materiale sterile murdare, etc);
  • Se face rabat în asigurarea confortului pacienților datorită spațiilor insuficiente, deci în asigurarea calității serviciilor medicale.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari