13.5% dintre decesele provocate de boli coronariene ischemice în România, cauzate de consumul de tutun

Peste 122.000 de români și-au pierdut viața din cauza unei boli cardiace ischemice sau a unei afecțiuni cerebro-vasculare, potrivit ultimelor date ale IHME (Institute for Health Metrics and Evaluation)1. 16.000 dintre aceste decese au fost atribuite consumului de tutun, care este asociat cu un risc cardiovascular major2.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), consumul produselor din tutun și expunerea la fumul de țigară contribuie la aproximativ 12% din totalul deceselor provocate de bolile de inimă.3 De altfel, tutunul este al doilea factor de risc pentru bolile cardiovasculare, cele care provoacă, anual, cele mai multe pierderi de vieți, atât în România, cât și în lume. Iar în cazul adulţilor cu vârsta până în 50 de ani, este principalul factor de risc.

Numărul deceselor din cauze cardiovasculare asociate consumului de tutun, în creștere

Date recente care evaluează impactul consumului tutunului asupra sănătății populației arată creșteri ale numărului de decese din cauza afecțiunilor cardiovasculare și cerebro-vasculare provocate de produsele ce conțin tutun4:

- Articolul continua mai jos-
  • 9928 de români și-au pierdut viața prin BCI (boală coronariană ischemică) în 2016, cu 8% mai mulți decât în 2013
  • 6233 de români și-au pierdut viața prin AVC (accident vascular cerebral) în 2016, cu 1% mai mulți decât în 2013.

În ceea ce privește mortalitatea asociată bolii cardiace ischemice, aceasta este de 2.5 ori mai mare în România5, față de media Uniunii Europene, iar rata standardizată a mortalității atribuite infarctului miocardic acut plasează țara noastră pe primul loc între țările membre UE6.

33.905 de bărbați (dintre care 18.959 cu vârste cuprinse între 15 și 64 ani) au fost spitalizați pentru un infarct miocardic acut în 2015 în România, respectiv 45.578 au fost avut episoade de spitalizare pentru AVC7.

În rândul femeilor, numărul spitalizărilor pentru un infarct miocardic acut a fost mai scăzut: 24.213 de femei au fost spitalizate în urma unui episod de infarct (dintre care 9747, cu vârste între 15 și 64 de ani), iar 53.054 au avut spitalizări asociate unor episoade de AVC8.

Spitalul Universitar de Urgență Elias: Mai mult de 80% dintre pacienții care au suferit un AVC ischemic au fost fumători

Datele interne ale Spitalului Universitar de Urgență Elias din București arată că peste 80% dintre pacienții care au fost îngrijiți după ce au suferit un accident vascular cerebral ischemic, în 2017, erau fumători. Totodată, mai mult de 15% dintre aceștia aveau vârsta sub 60 de ani.

Alți 612 de pacienți au avut nevoie de spitalizare după ce au suferit un infarct miocardic acut, în timp ce 371 de pacienți cu infarct cu supradenivelare ST au fost examinați angiografic și reperfuzați, în Programul Național RO-STEMI.

- Articolul continua mai jos-

Pericolul cardiovascular al nicotinei și al monoxidului de carbon

Nicotina, care se găsește atât în produsele care conțin tutun, cât și în alte produse inhalatorii, precum țigările electronice, conduce la o serie de efecte periculoase asupra sănătății cardiovasculare, crescând riscul de infarct miocardic acut și accident vascular cerebral, boli care afectează major calitatea vieții, potrivit specialiștilor.

Consumul de nicotină:

  • Crește frecvența cardiacă, contractilitatea miocardului și tensiunea arterială – indiferent de tipul de produs care este consumat.
  • Cauzează constricția arterelor coronare și a celor periferice.
  • Precipită aritmiile cardiace, inclusiv fibrilația ventriculară ce poate conduce la moarte subită.
  • Favorizează instalarea trombozei, cu apariția cheagurilor de sânge care blochează fluxul sanguin spre inimă, creier, organele intra-abdominale, membre.

În același timp, inhalarea de monoxid de carbon accelerează depunerea de colesterol în pereții arterelor și afectarea endoteliului (țesutul care delimitează, în interior, vasele de sânge), ceea ce favorizează apariția infarctului miocardic acut.

 

Crește numărul tinerilor care fumează!

-Articolul continua mai jos-

În condițiile în care peste 40% din povara generală a bolii, în România, poate fi asociată cu factori de risc comportamentali9, între care fumatul este considerat unul dintre principalii factori care afectează sănătatea populației, controlul consumului produselor de tutun rămâne o problemă prioritară.

Deși numărul fumătorilor adulți se înscrie în media Uniunii Europene, este alarmant faptul că, în rândul tinerilor de 15 ani, ratele fumatului sunt în creștere, mai ales în cazul fetelor. Conform raportului OECD – „Romania: Country Health Profile 2017”, 17% dintre fetele de 15 ani au spus că au fumat regulat în 2013-2014, în creștere față de 12% în 2005-200610.

Pericolul tutunului nu se limitează însă la consumul țigărilor clasice – „noile” produse din tutun (așa-numitele „țigări care conțin tutun încălzit”) și cele care conțin nicotină într-o soluție lichidă („țigările electronice”), prin substanțele rezultate în urma procesării termice și care se inhalează prin consum, au efecte toxice asupra organismului uman, cu precădere cardiovasculare, neurotoxice și adictive, induse de nicotină.

În acest sens, specialiștii prezenți în cadrul conferinței de presă organizate de către Spitalul Universitar de Urgență Elias, în contextul Zilei Mondiale fără Tutun, au atras atenția asupra importanței conștientizării riscurilor la care se expun consumatorii de nicotină, indiferent de formă, și la care îi expun pe cei dragi, din jurul lor.

În fiecare an, în 31 mai este marcată Ziua Mondială fără Tutun, o inițiativă a Organizației Mondiale a Sănătății care aduce în prim-plan efectele negative pe care le generează consumul de tutun asupra sănătății populației și care promovează politici de control al tutunului pentru reducerea consumului produselor cu tutun.

Peste 7 milioane de oameni își pierd viața anual, la nivel global, din cauza consumului de tutun, iar aproape 900.000 dintre aceste decese sunt asociate fumatului pasiv, așa-numitul „fumat la mâna a doua”11.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari