fbpx

Pintea: Vom înființa 8 centre regionale de transfuzie sanguină

Ministrul sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat că Ministerul are în vedere înfiinţarea a opt centre regionale de transfuzie sanguină, cu puncte de colectare a plasmei.

”Este o mare problemă pe care România o are în acest moment. Este un sector strategic şi, din păcate, suntem la pământ cu aceste centre de transfuzie sanguină. Nici promovarea donării de sânge nu este extraordinară, practic, nevoia de sânge în România este foarte mare în acest moment”, a spus Pintea, potrivit AGERPRES

Potrivit Ministrului, în 2012, România a accesat un împrumut de la Banca Mondială pentru sectorul de sănătate, în cuantum de 250 de milioane de euro și o parte din acești bani vor fi folosit pentru centrele de transfuzii.

„Din păcate, şi acest împrumut a fost blocat o perioadă şi datorită condiţionalităţilor, pentru că Banca Mondială îţi dă bani dacă îţi şi restructurezi sistemul. A început să se mişte de anul trecut, vor fi dotate centrele de radioterapie, urmează ca în august să deschidem licitaţia pentru blocul operator. Dar au rămas nişte bani care erau pe o linie de ambulator şi pe care eu, personal, nu mai doresc să îi folosesc acolo, pentru că avem 150 de ambulatorii pe Programul Operaţional Regional. Ne-am dus şi cu un plan bine făcut, în sensul că pe lângă centrele judeţene de transfuzie vor exista opt centre regionale, inclusiv cu puncte de colectare a plasmei”, a spus Pintea.

- Articolul continua mai jos-

Totodată, ministrul a spus că se are în vedere şi dotarea centrelor regionale de vaccinare cu mijloace de transport frigorific.

„În afară de aceste centre de transfuzie, practic, şi aceste centre regionale, ne mai lipim şi cu centre naţionale de vaccinare, pentru că tot Banca Mondială a dotat direcţiile de sănătate publică cu lăzi frigorifice pentru păstrarea vaccinurilor, dar medicul de familie vine cu lada frigorifică şi le duce şi le pune în frigider. Nu e ok. Să dotăm aceste centre regionale cu mijloace de transport frigorific, să intrăm şi noi în Europa”, a afirmat Pintea.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari