fbpx
Acasă Ştiri Medicale Pintea: Vom înființa 8 centre regionale de transfuzie sanguină

Pintea: Vom înființa 8 centre regionale de transfuzie sanguină

Ministrul sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat că Ministerul are în vedere înfiinţarea a opt centre regionale de transfuzie sanguină, cu puncte de colectare a plasmei.

”Este o mare problemă pe care România o are în acest moment. Este un sector strategic şi, din păcate, suntem la pământ cu aceste centre de transfuzie sanguină. Nici promovarea donării de sânge nu este extraordinară, practic, nevoia de sânge în România este foarte mare în acest moment”, a spus Pintea, potrivit AGERPRES

Potrivit Ministrului, în 2012, România a accesat un împrumut de la Banca Mondială pentru sectorul de sănătate, în cuantum de 250 de milioane de euro și o parte din acești bani vor fi folosit pentru centrele de transfuzii.

Articolul continua mai jos

“Din păcate, şi acest împrumut a fost blocat o perioadă şi datorită condiţionalităţilor, pentru că Banca Mondială îţi dă bani dacă îţi şi restructurezi sistemul. A început să se mişte de anul trecut, vor fi dotate centrele de radioterapie, urmează ca în august să deschidem licitaţia pentru blocul operator. Dar au rămas nişte bani care erau pe o linie de ambulator şi pe care eu, personal, nu mai doresc să îi folosesc acolo, pentru că avem 150 de ambulatorii pe Programul Operaţional Regional. Ne-am dus şi cu un plan bine făcut, în sensul că pe lângă centrele judeţene de transfuzie vor exista opt centre regionale, inclusiv cu puncte de colectare a plasmei”, a spus Pintea.

Totodată, ministrul a spus că se are în vedere şi dotarea centrelor regionale de vaccinare cu mijloace de transport frigorific.

“În afară de aceste centre de transfuzie, practic, şi aceste centre regionale, ne mai lipim şi cu centre naţionale de vaccinare, pentru că tot Banca Mondială a dotat direcţiile de sănătate publică cu lăzi frigorifice pentru păstrarea vaccinurilor, dar medicul de familie vine cu lada frigorifică şi le duce şi le pune în frigider. Nu e ok. Să dotăm aceste centre regionale cu mijloace de transport frigorific, să intrăm şi noi în Europa”, a afirmat Pintea.

Citeste si

Urmăreşte ultimele ştiri medicale pe Youtube şi Facebook

15,919FaniÎmi place
1,180AbonațiAbonați-vă

SFATUL MEDICULUI Infecția cu virus hepatitic. Riscuri, prevenție, diagnosticare și tratament

Cele mai citite

ULTIMELE ARTICOLE

Recomandări ZM

Ce este acarophobia şi cum se manifestă această fobie?

Acarophobia se manifestă ca o teamă patologică de infestare a pielii din cauza acarienilor...

Neuropatia diabetică, complicație periculoasă a diabetului zaharat

Neuropatia diabetică - Atenție la pierderea sensibilității la atingere la nivelul picioarelor! În mod normal, distrucția...

Eventrațiile – simptome și tratament

Eventrațiile reprezintă defecte ale peretelui abdominal apărute în urmă unor traumatisme survenite la acest...

Ochi roșii și strănut – semne că ai alergie la ambrozie

Mâncărimi, ochi roșii, nas înfundat şi strănut frecvent sunt simptomele alergiei la polenul de...

Comunicarea între medic şi pacient. Ce este expectorația?

În momentul când mergi la medic, mai ales pentru o problemă respiratorie, apar urmatoarele...

Varicele, la confluența dintre estetic și suferință

Varicele reprezintă o mare problemă a zilelor noastre, atât din punct de vedere fizic,...