Ziua Mondială de luptă împotriva Hipertensiunii Arteriale – 17 mai

Experţii cardiologi, neurologi, diabetologi şi medici de familie trag un semnal de alarmă asupra prevalenţei crescute a hipertensiunii arteriale în România. Apelul vine chiar de Ziua Mondială a Hipertensiunii Arteriale, care se desfăşoară anual pe 17 mai.

Societatea Română de Cardiologie în parteneriat cu Academia Română – Secţia de Ştiinţe Medicale şi Societatea Română de Hipertensiune marchează Ziua Mondială de luptă împotriva Hipertensiunii Arteriale printr-un eveniment de conştientizare a publicului asupra riscurilor şi consecinţelor acestui ÂŤ ucigaş tăcut Âť, responsabil de aproape jumătate dintre decesele asociate bolilor cardiovasculare.

Potrivit studiului epidemiologic SEPHAR III, în România exista aproximativ 7,4 milioane de persoane (45% dintre adulţi) care suferă de hipertensiune arterială. Dintre aceştia se estimează că doar 59% urmează un tratament!

Hipertensiunea arterială este responsabilă, prin complicaţiile sale, pentru 45% din totalul deceselor cauzate de boli cardiovasculare şi 51% dintre decesele cauzate de accidente vasculare cerebrale, care împreună sunt cele mai mari cauze ale morbidităţii şi mortalităţii la nivel mondial. Reducerea valorilor tensiunii arteriale salvează vieţi!

- Articolul continua mai jos-

Factorii posibili implicaţi în creşterea numărului de pacienţi hipertensivi, conform studiului SEPHAR III, sunt consumul excesiv de sare (in medie 12,5 g/zi faţă de un necesar de 6 g/zi), obezitatea în continuă creştere la copii, adolescenţi şi tineri, dislipidemiile, precum şi creşterea prevalenţei diabetului zaharat.

Din păcate, dintre pacienţii care iau medicamente anti-hipertensive, doar circa 1/3 sunt controlaţi la nivelul ‘ţintelor’ recomandate de către ghidurile internaţionale de bună practică medicală. În plus, factorii asociaţi şi agravanţi ai hipertensiunii arteriale, cum ar fi dislipidemiile, obezitatea şi diabetul zaharat, sunt de asemenea necontrolaţi.

„Hipertensiunea arterială este cea mai importantă cauză a deceselor care pot fi prevenite, atât la nivel global, cât şi în România. Mulţi români nu ştiu că au hipertensiune arterială. Nu există simptome şi unii oameni află că sunt hipertensivi abia după ce suferă un infarct miocardic sau un accident vascular cerebral. Zeci de mii de persoane mor în fiecare an din cauza complicaţiilor legate de tensiunea arterială crescută, decese care ar putea fi evitate usor prin diagnosticarea şi tratarea la timp. Tratamentul reduce semnificativ riscul bolilor de inimă şi al accidentelor vasculare cerebrale.

În diagnosticarea şi tratarea hipertensiunii arteriale, vorbim adesea de ‘regula jumătăţilor’, si anume: doar o jumătate dintre pacienţii cu tensiune arterială crescută sunt diagnosticaţi, doar jumătate dintre cei diagnosticaţi sunt trataţi şi, in cel mai bun caz, doar jumatate dintre cei trataţi urmează tratamentul în mod corespunzător”. a declarat Prof. Dr. Dragoş Vinereanu, Preşedinte al Societăţii Române de Cardiologie.

Primul pas: măsoară-ţi cel puţin anual tensiunea arterială, câştigă lupta pentru viaţa ta!

„Hipertensiunea arterială este un factor de risc major pentru bolile cardiovasculare (infarct miocardic, insuficienţă cardiacă, anevrisme ale arterelor, cum ar fi de exemplu anevrismul aortic, boală arterială periferică) şi este o cauza a bolilor renale cronice. Chiar şi o creştere moderată a valorilor tensiunii arteriale este asociată cu o reducere a speranţei de viaţă”, a spus Prof. Dr. Maria Dorobanţu, Preşedinte al Societăţii Române de Hipertensiune.

- Articolul continua mai jos-

„Hipertensiunea arterială este cel mai important factor de risc modificabil al bolilor vasculare ale creierului şi al dementelor, care la rândul lor sunt o cauză majoră de mortalitate şi cea mai importantă cauză de invaliditate majoră în populaţia generală ! De aceea, diagnosticul precoce şi terapia optima şi susţinută a HTA reprezintă calea cu cel mai mare impact asupra reducerii semnificative al acestor consecinţe devastatoare în populaţia generală”, a declarat Prof. Dr. Ovidiu Băjenaru, Preşedinte de Onoare Societatea de Neurologie din România.

„Prevenţia şi depistarea precoce a HTA sunt importante pentru reducerea cazurilor de îmbolnăvire şi evitarea complicaţiilor determinate de acestea. Lucrăm la Legea Sănătăţii care va cuprinde un capitol dedicat prevenţiei. Alte măsuri importante destinate depistării şi tratamentului HTA vizează demararea programului de screening privind factorii de risc pentru bolile cardiovasculare, precum şi creşterea finanţării pentru centrele de Stroke. Vom extinde şi dezvolta si programul de acţiuni prioritare dedicat IMA”, a declarat Sorina Pintea, Ministrul Sănătăţii.

Cum ţii sub control tensiunea arterială?

Stilul de viaţă are o importanţă crucială în prevenirea şi tratarea hipertensiunii arteriale: obezitatea, inactivitatea fizică, excesul de sare, alimentaţia bogată în alimente procesate şi cu un conţinut ridicat de grăsimi, alcoolul şi tutunul sunt printre principalele cauze ale unei tensiuni arteriale crescute.

Modificările stilului de viaţă prin care oricine îşi poate îmbunătăţi tensiunea arterială includ:

– Menţinerea sau aducerea greutăţii la un nivel optim

-Articolul continua mai jos-

– Reducerea grăsimilor monosaturate din alimentaţie

– Reducerea conţinutului de sare în dietă

– Exerciţii fizice regulate

– Ponderarea consumului de alcool

– Eliminarea fumatului

Ziua Mondială a Hipertensiunii Arteriale este un eveniment anual iniţiat în 2005 de Liga Mondială a Hipertensiunii (World Hypertension League) şi are ca obiectiv major să ajute populaţia să conştientizeze şi să prevină ravagiile cauzate de hipertensiune, un „ucigaş tăcut” responsabil de jumătate dintre bolile cardiovasculare.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari