Pacienţii ar putea obţine reţete compensate sau gratuite mai uşor

Asiguraţii din sistemul public şi social al asigurărilor de sănătate ar putea primi mai uşor, fără un drum în plus la medicul de familie, reţete compensate sau gratuite, adeverinţe pentru concediu medical, şi bilete de trimitere pentru consultaţii de specialitate şi paraclinice conform unei propuneri legislative iniţiate de UDMR care a primit, în această săptămână, raport de adoptare de la Comisia pentru Sănătate şi Familie a Camerei Deputaţilor.

Deputatul UDMR, Vass Levente, iniţiatorul proiectului de lege a declarat că şi în cabinetele private ale medicilor de specialitate, chiar dacă aceştia în prezent nu se află în relaţii contractuale cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, se vor putea elibera reţete de medicamente gratuite şi compensate, adeverinţe pentru concediu medical sau bilete de trimitere, dacă medicii consideră că pacientul are nevoie de consultaţii de specialitate suplimentare. Astfel, pentru toate acestea, pacientul nu va mai fi nevoit să se întoarcă la medicul de familie după examenul de specialitate.

Potrivit secretarului Comisiei de specialitate a Camerei inferioare a Parlamentului, prevederile proiectului de lege ar ajuta, de asemenea, şi tinerii medici specialişti care, astfel, ar putea să primească mai mulţi pacienţi în cabinetele medicale private, pe care i-ar putea trata mai eficient.

În cazul acestui proiect de lege, decizia finală este luată de Camera inferioară a Parlamentului; proiectul de act normativ poate fi inclus în agenda plenară a Camerei Deputaţilor chiar în următoarele săptămâni.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari