Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilităţi (CEDCD) obţine o victorie strategică, cu impact pe termen lung în jurisprudenţa naţională în cazul lui Ionuţ, victima unor fapte de discriminare deosebit de grave din Judeţul Argeş la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD).
Pentru prima dată, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării aplică amendă contravenţională unei şcoli publice din România pentru neadaptare curriculei şcolare la nevoile lui Ionuţ. Mai mult, Şcoala Gimnazială I.L. Caragiale din Piteşti primeşte amenzi multiple şi avertizări prin directorul instituţiei, domnul Vlad Alin.
De asemenea, cu amendă contravenţională şi avertismente este sancţionat şi Inspectoratul Şcolar al Judeţului Argeş pentru declaraţiile de presă discriminatorii la adresa lui Ionuţ şi pentru pasivitate şi lipsa de promptitudine în soluţionarea situaţiei grave în care s-a aflat Ionuţ.
Reamintim faptul că în luna octombrie 2016, CEDCD depunea deopotrivă plângere la CNCD şi Parchet în cazul lui Ionuţ, un elev diagnosticat cu diagnosticat cu dizabilitate de tip somatic, împotriva căruia profesorii şi părinţii s-au coalizat şi au organizat greve şi grupuri defăimătoare în spaţiul online.
„Suntem fericiţi că, deşi după o lungă perioadă de timp, lui Ionuţ i s-a făcut dreptate. Chiar dacă momentan reparaţia este una strict morală, ne bucurăm că ea acoperă multiplele faţete ale discriminării la care a fost supus acest copil au fost sancţionate, în premieră, cu amenzi multiple şi avertismente. Este un moment important pentru jurisprudenţa în materie, iar suferinţa lui Ionuţ poate, prin această decizie să schimbe destinele a mii de copii cu dizabilităţi din România, care nu beneficiază de adaptările necesare la şcoală, chiar daca formal sunt primiţi in incinta acesteia”, declară Mădălina TURZA, preşedinte CEDCD.
Informaţii de background:
Istoricul unei anihilări minuţios planificate
Începând cu data de 17.10.2016, Ionuţ, un copil din clasa a VII-a din Piteşti, diagnosticat cu deficienţă de tip somatic (simptome fizice inexplicabile din punct de vedere medical, boli ale corpului de origine psihologică), a venit la şcoală să înveţe despre ură.
A fost singur în clasă.
Colegii săi erau pe hol, protestau împotriva lui, împotriva faptului că el are o dizabilitate, învaţă în aceeaşi clasă ca ei şi îndrăzneşte să spere la normalitate şi integrare. Pe pancartele afişate, era scris: „Vreau sa imi implinesc visele”, „Vreau sa invat”, „Vreau sa mi se respecte drepturile”, „Vreau respect.” Copilul privea mesajele şi nu înţelegea ce legătură au cu el. Apoi a venit presa şi l-a filmat.
În toată agitaţia în care părinţii propriilor colegi ţipau pe hol, colegii se adunaseră împotriva lui, iar tatăl era luat la întrebări legate de copilul pe care, alături de soţie îl adoptase cu iubire cu ani buni în urmă, a declarat emoţionat: „Am greşit şi eu faţă de ei, dar colegul mă înjura de părinţi şi, în plus, eu am făcut toate astea. Nu din suflet le ziceam.doar ca să îl sperii în ideea să nu mă mai ameninţe, să nu mă mai înjure.”
Pentru o zi, au crezut că şantajul dă roade
Scenariul s-a repetat în următoarele două zile, până când s-a decis unilateral într-o şedinţă a autorităţilor locale: Prefectura, Inspectoratul Scolar Judetean (inspectorul scolar general, inspectorul scolar adjunct, inspectorul teritorial), DGASPC(directorul adjunct, psihologul de caz al elevului R.I.), Centrul Judetean de Resurse si Asistenta Educationala (directorul centrului), Scoala Generala ” I.L. Caragiale” (directorul, psihologul scolii, medicul scolii), si medicul de familie al elevul ca acesta să fie evaluat medical pentru a se stabili ce formă de învăţământ îi este potrivită, deşi certificatul de orientare şcolară emis în 2015 îl orientează către învăţământul de masă.
În data de 20.10.2016, copilul nu a mai fost la şcoală. Colegii săi s-au întors la ore, iar părinţii acestora au crezut că au răzbit prin şantaj.
29 de adulţi împotriva unui copil
După victoria împotriva cancerului sistemului limfatic, luptă în care i s-au dat 1% şanse de viaţă, după victoria împotriva destinului de a fi abandonat la naştere, fiind adoptat de părinţi iubitori, copilul se întreabă cum va reuşi să iasă din acest hăţiş traumatic. Probabil că aceste amintiri dureroase nu i se vor şterge niciodată, dar cei care le-au orchestrat vor trebui să plătească pentru aceste tratamente degradante.
29 de copii „în pericol”
În data de 25.09.2016, a fost creată o pagină de Facebook, cu numele de „29 de copii în pericol”. Aceasta se doreşte a fi soluţia a 29 de adulţi pentru dificultăţile de integrare ale unui copil, un spaţiu online în care incită la ură şi organizează evenimente online de protest.
Numele paginii de Facebook este corespunzător ales: 29 de copii sunt în pericol, pentru că părinţii lor i-au înlăturat de la o evoluţie sănătoasă din punct de vedere cognitiv-emoţional, i-au instruit să îşi urască un coleg dezavantajat şi le-au făcut poze parcă în formaţie de serbare, serbarea urii.