Ziua Internațională de luptă împotriva Cancerului ovarian

În fiecare an, în a 8-a zi a lunii mai, este marcată ziua internațională de luptă împotriva cancerului ovarian (OvarianCancerDay).

Este un prilej pentru evenimente de informare şi conştientizare a aceastei boli.

Cancerul ovarian are cea mai scăzută rată de supraviețuire dintre toate cele ginecologice. Lipsa de conștientizare a simptomelor, a unui test de depistare precoce, precum și diagnosticul tardiv, determină puține cazuri de vindecare.

Anual, cancerul ovarian este diagnosticat la aproape un sfert de milion de femei la nivel global, fiind responsabil pentru 140.000 de decese.

- Articolul continua mai jos-

Toate femeile prezintă risc pentru a dezvolta cancerul ovarian. Statistica arată că doar 45% dintre femeile cu cancer ovarian sunt susceptibile de a supraviețui timp de cinci ani, comparativ cu până la 89% din femeile cu cancer de sân, potrivit site-ului OvarianCancerDay.org.

În fiecare an, în România, sunt raportate peste 1.800 cazuri noi de cancer ovarian .Peste 1.000 de românce mor anual, potrivit Globocan 2012.

Vârsta la care apare boala este între 40-50 de ani și între 60-70 de ani.

Lansarea campaniei #voceaTAseaude marchează înscrierea României în Coaliţia internaţională de luptă împotriva cancerului ovarian.

Factorii de risc cel mai frecvent asociaţi cancerului ovarian sunt: istoricul familial – între 10 şi 20% dintre femeile care au rude de grad I diagnosticate cu o formă de cancer mamar sau ovarian sunt predispuse să se confrunte cu cancerul ovarian; vârsta avansată – cel mai frecvent, cancerul ovarian apare la femeile cu vârsta de peste 50 de ani şi care au intrat la menopauză; probleme ale ciclului menstrual – femeile care nu nasc, care au o menstruaţie ce debutează la o vârstă mică (sub 12 ani) sau cele la care menopauza se instalează tardiv se pot confrunta cu cancerul ovarian; administrarea terapiilor hormonale.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari