fbpx
Acasă Ştiri Medicale Plan de prevenţie personalizat pentru femeile din România care prezintă risc pentru...

Plan de prevenţie personalizat pentru femeile din România care prezintă risc pentru a dezvolta cancer ovarian

Femeile din România care prezintă factori de risc pentru a dezvolta cancer ovarian vor beneficia de un plan de prevenţie personalizat, realizat cu ajutorul Coaliţiei Internaţionale de Luptă Împotriva Cancerului Ovarian (World Ovarian Cancer Coalition). Organizaţia a lansat un proiect de cercetare a problemelor-cheie cu care se confruntă femeile cu cancer ovarian. Cercetarea se va finaliza la finalul acestui an cu recomandări specifice de acţiune pentru fiecare ţară, cu scopul de a remedia problemele semnalate.

“Una dintre priorităţile noastre a fost ca ţările participante să fie cât mai variate şi ne-am bucurat mult atunci când FABC a acceptat să se implice. În acelaşi timp, ne bucură faptul că Dr. Dragos Median a acceptat să fie unul dintre cei 10 medici clinicieni din lume aleşi pentru a se implica în acest proiect. Cu ajutorul acestei expertize avem informaţii despre sistemul de sănătate din România pe baza cărora să putem propune un plan de acţiuni cu adevărat eficient pentru româncele cu care suferă de această afecţiune”, spune Frances Reid, reprezentant WOCD.

“Suntem recunoscători pentru colaborarea pe care o avem cu World Ovarian Cancer Coaliton şi aşteptăm cu nerăbdare să aflăm care sunt rezultatele studiului şi să implementăm, pentru prima dată în România, un plan de acţiune cu adevărat eficient pentru pacientele cu cancer ovarian.”, spune Cezar Irimia, Preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România.
Cancerul ovarian face parte dintre cancerele care, depistate la timp, sunt vindecabile.

Articolul continua mai jos

Cel mai important lucru pe care îl pot face femeile care prezintă factori de risc pentru a dezvolta cancer ovarian constă într-o atenţie sporită asupra prevenţiei. Nu numai că trebuie să aibă un stil de viaţă sănătos, ci şi să meargă la medic periodic, astfel încât să depisteze eventualele probleme în stadii incipiente.

“Dacă se pune diagnosticul corect, se aplică tratamentul potrivit şi dacă intervenţiile sunt realizate corect şi la timp, în stadii incipiente, atunci putem spune că această boală este vindecabilă. Din păcate, însă, femeile din România nu numai că nu ştiu care sunt factorii de risc, dar nici nu au o educaţie corectă din punctul de vedere al prevenţiei bolii.”, spune Dr. Dragoş Median, medic specialist oncolog.

Factorii de risc cel mai frecvent asociaţi cancerului ovarian sunt: istoricul familial – între 10 şi 20% dintre femeile care au rude de grad I diagnosticate cu o formă de cancer mamar sau ovarian sunt predispuse să se confrunte cu cancerul ovarian;

– vârsta avansată – cel mai frecvent, cancerul ovarian apare la femeile cu vârsta de peste 50 de ani şi care au intrat la menopauză;

– probleme ale ciclului menstrual – femeile care nu nasc, care au o menstruaţie ce debutează la o vârstă mică (sub 12 ani) sau cele la care menopauza se instalează tardiv se pot confrunta cu cancerul ovarian;

– administrarea terapiilor hormonale

– sindromul ovarelor polichistice – factorul de risc de cancer ovarian creşte din cauza secreţiei scăzute de hormoni de testosteron.

Ediţia din 2018 a campaniei internaţionale de luptă împotriva Cancerului Ovarian, care este implementată şi în România, se referă la faptul că vocea noastră, a tuturor, are puterea de a spori accentul pus pe factorul de prevenţie, astfel încât femeile să meargă la medic şi să poată să depisteze cancerul ovarian în stadiu incipient. Campania se adresează tuturor celor care sunt conştienţi că dacă am fi mai informaţi, ne-am confrunta cu mai puţine probleme de sănătate. Toţi aceştia sunt invitaţi să transmită mai departe mesajul şi, deci, să le ajute pe femei să aibă mai multă grijă de ele.

Mai multe detalii pot fi găsite pe www.invingemcancerul.ro.

Hashtag-urile acestei ediţii a campaniei sunt #VoceaTaAreSperanţă, #VoceaTaArePutere, #VoceaTaAreEcou, #VoceaTaAreInformaţie, #VoceaTaArePasiune, #VoceaTaAreImpact şi #WOCD.

Citeste si

Urmăreşte ultimele ştiri medicale pe Youtube şi Facebook

15,919FaniÎmi place
1,180AbonațiAbonați-vă

SFATUL MEDICULUI Infecția cu virus hepatitic. Riscuri, prevenție, diagnosticare și tratament

Cele mai citite

ULTIMELE ARTICOLE

Recomandări ZM

Ce este pancreatita cronică

Pancreatita cronică reprezintă o boală inflamatorie a pancreasului, caratcterizată prin modificări morfologice și funcționale...

Infiltrații intraarticulare cu acid hialuronic

Infiltrații intraarticulare cu acid hialuronic - ce trebuie să știi. Despre această tehnică medicală...

Infecția cu Clostridium difficile – Simptome, complicatii, tratament

Infecția cu Clostridium difficile (bacterie sporulată ce produce toxine) se manifestă prin diaree acută...

Bolile sezonului rece – între mit și adevăr

Afirmații despre bolile sezonului rece – între mit și adevăr. Întotdeauna în rândul populației generale...

Litiaza renală – definiție, simptomatologie, prevenție

Litiaza renală ( sau pietrele la rinichi ) apare prin precipitarea unor săruri și...

Facelift prin acupunctură. Alungă ridurile de pe fața ta!

Facelift prin acupunctură. Alungă ridurile de pe fața ta! Dacă experiența și înțelepciunea vin...