Roade ale parteneriatului Asociația Transplantaților din România – Ministerul Sănătății

În baza parteneriatului existent între Asociaţia Transplantaţilor din România (ATR) şi Ministerul Sănătăţii, dar şi a calendarului de dezbatere şi analiză a problemelor pacienţilor, săptămâna trecută a avut loc o întâlnire de lucru între preşedintele ATR, Gheorghe Tache, şi Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea.

Cu această ocazie s-au dat asigurări că va fi revigorată activitatea de transplant atât din punct de vedere legislativ, cât şi organizatoric, cu accent pe creşterea accesului pacienţilor la transplant şi pe asigurarea monitorizării post-transplant pentru toate tipurile de transplant. În acest sens se află în curs de elaborare un nou draft de lege a transplantului uman, reorganizarea Agenţiei Naţionale de Transplant şi modificarea procedurilor legale privind accesul la monitorizarea în străinătate pentru pacienţii care au beneficiat de transplant pulmonar în afara ţării.

Se fac demersuri şi propuneri de îmbunătăţire rapidî a cadrului legislativ în vederea asigurării medicaţiei necesare stării post-transplant, atât cea de imunosupresie cât şi alte tipuri de medicamente recomandate în schema terapeutică de către medicii specialişti din centrele de transplant.

Cuprinderea în Normele Metodologice la Contractul Cadru pentru 2018 – 2019 a tratamentului interferon free pentru pacienţii în stare post-transplant, indiferent de tipul transplatului şi de gradul de fibroză.
Restul problemelor semnalate urmează să fie analizate şi căutate soluţii într-o întâlnire ulterioară, în care se vor evalua cele convente cu această ocazie.

- Articolul continua mai jos-

Conducerea ATR consideră şi susţine că numai prin dialog şi conlucrare între pacienţi şi decidenţi, cu sprijinul medicilor, pot fi cunoscute problemele reale cu care se confruntă pacientul şi identificate soluţiile de remediere în timp optim, aşa încât viaţa pacientului să nu fie pusă în pericol.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari