Un nou record al campaniei „Donează sânge! Fii erou!”la București, peste 1.460 de unităţi transfuzabile

Ediţia de primăvară a campaniei naţionale”Donează sânge! Fii erou!” a înregistrat anul acesta la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti un nou record în ceea ce priveşte „dăruirea unei noi şanse la viaţă”, prin recoltarea, în doar cinci zile, a 1.461 de unităţi transfuzabile. Potrivit statisticilor, în România doar 1,7% din populaţie donează sânge, în contextul în care, în fiecare zi, la nivel naţional este nevoie de minim 1.000 litri de sânge , iar 450 ml de sânge donat ar putea salva trei vieţi.

Proiectul „Donează sânge! Fii erou!”, marca Societăţii Studenţilor în Medicină din Bucureşti şi-a încheiat ediţia de primăvară cu un real succes. Cifrele estimative relevă că, în perioada 23-27 Aprilie, 559 de donatori de sânge au trecut pragul Facultătii de Medicină, iar la Centrul de Transfuzie Sanguină Bucureşti (partener al UMF Carol Davila în această campanie) s-au prezentat 902 donatori, totalizând astfel 1.461 de pungi de sânge transfuzabil recoltate. Beneficiarii acestei campanii sunt atât pacienţii care necesită cel puţin o transfuzie de sânge, cât şi studenţii medicinişti a căror muncă de voluntariat îi aduce cât mai aproape de un act medical care necesită atenţie şi pricepere şi care poate salva pană la 3 vieţi. Efortul donatorilor a fost răsplătit cu tichete valorice în cuantum de 63 de lei, reducere cu 50% a costului abonamentului lunar pentru transportul în comun, precum şi cu o zi liberă de la locul de muncă. În plus, aceştia au mai putut beneficia de diverse cadouri oferite de către SSMB prin intermediul unei tombole speciale. Evenimentul a fost organizat de către Societatea Studenţilor în Medicină din Bucureşti (SSMB), în parteneriat cu Centrul de Transfuzie Sanguină Bucureşti şi Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila.

„Privind retrospectiv, ediţia care s-a încheiat vineri a reprezentat un real succes atât din punctul de vedere al pungilor de sânge recoltate, cât şi al confortului şi atmosferei plăcute de care s-au bucurat donatorii. Pe parcursul acestei săptămâni am întâlnit mulţi eroi, iar unul dintre marile câştiguri constă în faptul că mulţi dintre aceştia au venit pentru prima dată la Facultatea de Medicină pentru a dona, auzind de campania noastră din diverse surse, dar în special din mass-media. Responsabilizarea populaţiei asupra nevoii de sânge reprezintă o directivă pe care o urmăm la fiecare ediţie. Recunoştinţa noastră se îndreaptă în mod special către echipele medicale de la Centrul de Transfuzie Sanguină Bucureşti şi Spitalul Universitar de Urgentă Bucureşti care şi la această ediţie ne-au fost alături” au ţinut să precizeze cei doi coordonatori principali ai campaniei „Donează sânge! Fii erou!”, Delia Vasile şi Cristiana Voicu, ambele, studente în anul IV ale Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti. Acestea au adăugat că „acum ne îndreptăm atenţia asupra organizării campaniei naţionale care constă în sincronizarea tuturor centrelor de transfuzie din ţară şi care va avea loc în perioada 7-11 mai. Vă invităm să rămâneţi alături de noi şi să vă implicaţi în continuare, atât prin prezenţa dumneavoastră la Centrul de Transfuzie Sanguină Bucureşti pentru a dona sânge, cât şi prin promovarea evenimentului”

Începând din anul 2008, „Donează sânge! Fii erou!”este un eveniment organizat bianual la nivel naţional de către asociaţiile studenţilor la medicină şi îşi propune să combată deficitul de sânge şi produse de sânge din unităţile spitaliceşti din România prin organizarea unei colecte extinse de sânge şi prin susţinerea unei puternice campanii de informare şi responsabilizare socială.Campania de sensibilizare cu privire la actul nobil al donării de sânge şi recoltarea propriu-zisă se desfăşoară în acest an sinergic în toate centrele membre ale Federaţiei Asociaţiilor Studenţilor în Medicină din România (FASMR) şi anume în Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi, Braşov, Sibiu, Timişoara, Oradea, Târgu-Mureş şi Craiova.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari