Sănătate în doi paşi – Cancerul mamar în câteva cuvinte

Fie că avem rude, prietene sau colege care s-au confruntat cu acest diagnostic, cancerul mamar, cunoscut sub numele de  cancer de sân a devenit o afecţiune destul de frecvent întâlnită la nivelul populaţiei, în special la persoanele de sex feminin. Astfel, atunci când auzim că cineva suferă de cancer de sân, mulţi dintre noi nu ştim exact ce atitudine trebuie să avem şi ne punem tot felul de întrebări precum : “Ce e de fapt acest cancer?”,” Cât de grav e?”, “ Se poate muri din cauza acestei boli?” Sunt câteva întrebări pentru care studenta Camelia Danilă, an II, UMF Cluj-Napoca a schiţat câteva răspunsuri.

Ce este cancerul mamar?

Cancerul mamar este o afecţiune la nivelul glandei mamare care constă în proliferarea exgerată a celulelor canceroase, fiind de două tipuri: invaziv şi non-invaziv. Deoarece  glanda mamară este destinată în special alăptatului, aceasta este formată din: lobuli(mici glande) care secretă laptele şi ducte care vor conduce acest lapte în vederea hrănirii copilului. Astfel, cancerul mamar non-invaziv  se limitează doar la nivelul ductelor lactifere. Netratat, acesta poate evolua la o formă mai gravă, cea invazivă. Cancerul invaziv se extinde dincolo de ductele lactifere, afectând lobulii şi ulterior, întreaga glandă mamară.

Stadiile cancerului mamar

Severitatea acestei boli depinde foarte mult de stadiul său de dezvoltare, iar cu cât este diagnosticat mai repede cu atât poate fi tratat şi vindecat mai uşor.  Prin urmare, stadiile cancerului mamar sunt:

Stadiul 0: Celulele canceroase sunt localizate la nivelul ductelor, fără a afecta ţesutul mamar din jurul lor

- Articolul continua mai jos-

Stadiul 1: Tumora formată de celulele canceroase s-a extins, ajungând să măsoare aproximativ 2 cm, neafectând deocamdată nodulii limfatici de la nivelul glandei.

Stadiul 2: Tumora depăşeşte 2 cm şi se extinde şi la nivelul nodulilor limfatici.

Stadiul 3: Tumora ajunge să măsoare 5 cm şi se extinde şi la nivelul nodulilor axilari.

Stadiul 4: Cancerul se extinde în intreg organismul afectând în special plămânii, oasele, ficatul şi creierul.

Câteva dintre simptomele care apar la femeile cu cancer de sân

-prezenţa unui nodul nedureros la nivelul sânului, cu o suprafaţă neregulată şi dură

-creşterea asimetrică a consistenţei sânului atât în întregime cât şi parţial

- Articolul continua mai jos-

-retracţia pielii la nivelul sânului, retracţia mamelonului

– roşeaţă sau ulceraţie la nivelul pielii sânului şi la nivelul mamelonului

-inflamaţii în zona axilară de aceeaşi parte, dar nedureroase

-în stadiile mai avansate, prezenţa durerii la nivelul sânului şi în zona axilară

Diagnosticarea cancerului mamar

Diagnosticarea cancerului de sân se face printr-un control la un  medic specialist şi prin efectuarea mai multor teste precum mamografia care explorează radiologic prezenţa celulelor canceroase la nivelul ţesutului mamar.

Cauzele apariţiei acestei afecţiuni sunt numeroase:  ele pot fi de natură genetică atunci când se transmit descendenţilor anumite gene care favorizează dezvoltarea  celulelor canceroase. De asemenea, înaintarea vârstei,  alimentaţia necorespunzătoare , greutatea peste limiele normale, consumul excesiv de alcool, expunerea la radiaţii, tratamentul cu hormoni precum estrogenii reprezintă factori de risc.

-Articolul continua mai jos-

Tratamentul şi prevenţia

Tratamentul cancerului de sân depinde foarte mult de stadiul în care acesta a fost diagnosticat. Acesta poate fi de tip chirugical, prin radioterapie şi chimioterapie.  Foarte frecvent prin tratamentul chirurgical, se vor elimina în funcţie de nivelul de dezvoltare, fie tumora, dacă nu este foarte extinsă, fie întregul ţesut din jur, incluzând ductele, nodulii, ţesutul adipos adiacent, reprezentând mastectomia.

Pentru a putea preveni această boală se recomandă consultul regulat al unui medic specialist, efectuarea unei mamografii, cât şi respectarea unui stil sănătos de viaţă care să presupună o alimentaţie echilibrată şi bogată în legume şi fructe, renunţarea la obiceiuri precum fumatul şi consumul de alcool şi limitarea expunerii la factori precum radiaţiile şi substanţele chimice toxice din mediul înconjurător.

Cancerul de sân rămâne cea mai frecventă formă de cancer la femei în Europa

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari