Asociaţia „Mame pentru mame” şi Coaliţia „România Sănătoasă” sprijină lansarea Coaliţiei europene pentru vaccinare

Peste 100 de persoane – părinţi, bunici, copii, oficiali, cadre medicale, studenţi la Medicină şi Farmacie – s-au prins în „Lanţul imunităţii”, în jurul locului de joacă central din Parcul Floreasca, pentru a simboliza imunitatea de grup, tema de anul acesta a Săptămânii Mondiale şi Europene a Vaccinării. Această zi se celebrează la nivel global, sub egida Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în ultima săptămână a lunii aprilie.

„Zidul” uman creat simbolic sub sloganul „Protejăm împreună” este o ilustrare a modului în care funcţionează imunitatea de grup, care se obţine prin vaccinarea a cât mai multor persoane eligibile, aceasta fiind adesea singura protecţie de care pot beneficia cei care, din motive medicale, nu pot fi vaccinaţi.

„Aşa cum a recomandat zilele acestea Comisia Europeană, organizaţiile relevante – asociaţiile personalului medical, asociaţiile studenţilor, ca şi alte ONG-uri a căror activitate are impact în domeniul sănătăţii publice – trebuie să lanseze cât mai repede Coaliţia europeană pentru vaccinare, o entitate menită să furnizeze informaţii precise opiniei publice, să combată miturile şi să realizeze schimburi de bune practici privind vaccinarea şi comunicarea pe acest subiect. Asociaţiile noastre sprijină lansarea acestei coaliţii, precum şi punerea în practică a tuturor celor 20 de propuneri ale Comisiei Europene. Dacă România va adera la ele ca principii şi acţiune, vom avea o creştere corespunzătoare a acoperirii vaccinale şi o mai bună protecţie a copiilor noştri”, a declarat Ana Măiţă, preşedintele Asociaţiei „Mame pentru mame”.

Recomandările Comisiei Europene includ 20 de acţiuni care urmează să fie întreprinse de Comisie şi de statele membre, printre care şi România. Amintim dintre acestea: introducerea unor verificări de rutină a situaţiei vaccinărilor; realizarea unui card de vaccinare comun care să poată fi utilizat electronic transfrontalier; crearea până în 2019 a unui site de internet cu informaţii despre vaccinare, pentru a publica dovezi obiective, transparente şi actualizate cu privire la beneficiile şi la siguranţa vaccinurilor; reducerea riscului de apariţie a unor deficite de vaccinuri prin crearea unui registru virtual sub forma unei baze de date la nivelul UE care să conţină informaţii despre stocurile de vaccinuri şi despre necesarul de vaccinuri; convocarea unei Coaliţii pentru vaccinare la nivel european.

- Articolul continua mai jos-

În prezent, în România se înregistrează o scădere dramatică a acoperirii vaccinale, sub limita de 95% recomandată de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii, la vaccinurile incluse în cadrul Programului Naţional de Vaccinare. Astfel, conform datelor Ministerului Sănătăţii, la nivelul anului 2016, acoperirea vaccinală la nivel naţional şi pe tipuri de vaccinuri la copiii în vârstă de 18 luni a înregistrat valori de 95,4% pentru vaccinul BCG (tuberculoză), 87,8% pentru vaccinul împotriva hepatitei B, 68,1% pentru DTP, HiB şi VPI (hexavalent), şi respectiv 76,8% pentru ROR (rujeolă, oreion, rubeolă).

În acest moment, România se află în plină epidemie de rujeolă. Numărul total de cazuri confirmate raportate până vineri, 27 aprilie 2018, a ajuns la 12.648, din care 50 de decese.

Cel de-al 50-lea deces datorat rujeolei a fost raportat la un copil în vârstă de patru ani din judeţul Iaşi. În ultima săptămână au fost raportate încă 280 de cazuri nou confirmate în 15 judeţe şi în municipiul Bucureşti.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari