Examenul histopatologic în cazul cancerului de sân obligatoriu înaintea oricărui gest terapeutic

Medicul Carmen Lisencu a vorbit în cadrul conferinței științifice „Progrese recente în oncologie” : o șansă în plus pentru pacientul oncologic”, integrată Galei Elitelor Medicale Transilvane, ediţia a III-a, despre avantajele pe care examenul histopatologic le are în diagnosticul în cancerul de sân, în comparație cu biopsia chirurgicală.

Carmen Lisencu – examenul histopatologic al cancerului de sân este obligatoriu înaintea oricărui gest terapeutic, diagnosticul minim invaziv este recomandabil.

Astfel, medicul a răspuns la întrebarea „de ce avem nevoie de examen histaopatologic”, pe care, probabil, mulți dintre pacienții oncologici o pun.

„De ce examen histopatologic? De ce avem nevoie de examen histopatologic? De multe ori, așa cum știți cu toții, avem o pacientă despre care, în momentul în care o consultăm, știm sigur că acolo este un cancer. Oare cât putem fi de siguri? Chiar și cu investigațiile imagistice. Avem situații în care avem un aspect tipic imagistic mamografic și ecografic de malignitate și totuși, rezultatul histopatologic ne indică o benignitate pentru că orice examinare imagistică dintre cele standard adresate patologiei mamare, fac o descriere morfologică a unei formațiuni, iar așa cum am spus, nu toate formațiunile cu aspect de cancer dintr-un sân vor fi reprezentate de cancere.

Nu de puține ori s-a întâmplat ca să avem o formațiune considerată malignă, să se treacă la o secvență terapeutică, considerându-se un cancer, iar surpriza în momentul operator fiind aceea că nu aveam de-aface cu un cancer. Prin urmare a apărut necesitatea ca în afară de descrierea morfologică să avem o confirmare sau o verificare histopatologică a formațiunilor suspectate”, a explicat Carmen Lisencu.

- Articolul continua mai jos-

Biopsia chirurgicală și dezavantajele ei

În trecut, standardul de aur pentru determinarea malignității sau benignității unei tumori era biopsia chirurgicală, fiindcă este o metodă care are specificitate de sută la sută. Însă, această metodă are și dezavantajele ei.

„În trecut, standardul de aur era biopsia chirurgicală pentru că este metoda de sensibilitate și specificitate de sută la sută. Dar are și anumite dezavantaje pe care cu toții le cunoaștem, printre care: morbiditățile asoicate, faptul că se desfășoară în anestezie generală și nu în ultimul rând, un defect cosmetic important asupra pacientei, consum de timp și costuri ridicate. În condițiile în care, după cei mai blânzi autori, peste 50% dintre formațiunile suspecte imagistic nu vor fi reprezentate de cancere. Unii autori chiar dau acest procentaj în țările în care screeningul se desfășoară de mulți ani, ca fiind de peste 80%. Un alt minus al biopsiei chirurgicale, chiar dacă avem formațiuni cu toate aspectele de malignitate și ele aparțin unui proces malign, nu toate cancere de la nivelul sânului sunt reprezentate de cancer la sân, unele dintre ele nu vor avea niciodată indicația de tratament chirurgical”, a spus specialistul.

Necesitatea unor metode minim invazive

În cazul tumorilor avansate care au nevoie de un tratament neoadjuvant, biopsia chirurgicală aduce modificări ale patului tumoral, modificări care nu permit evaluarea corectă a răspunsului la terapie nici clinic, dar nici imagistic. Din cauza acestor dezavantaje, a apărut necesitatea descoperirii unor noi metode de diagnostic minim invaziv.

„Au apărut acele metode, în primul rând, mult utilizată puncție citologică cu ac fin care recoltează doar celuralitate și manoperele cu recoltare de țesut tumoral. Cele mai utilizate pe scară largă sunt puncția biopsie și puncția asistată de vacuum. Ca și avantaje multiple ale acestei manopere sunt reprezentate de faptul că sunt  mult mai ieftine decât biopsia chirurgicală, cu traumatisme mult mai minime pentru pacientă. Și, ca un plus, aduc detalii histologice complete”, a explicat medicul Carmen Lisencu.

Nu există risc dovedit a disiminării celulelor tumorale

Una dintre întrebările pe care pacienții le-o adresează medicilor în momentul în care vine vorba despre folosirea metodelor minim invazive este: „diseminează celulele tumorale după biopsie?”.

„Este o întrebare pe care ne-am pus-o și noi și și-au pus-o și cei dinaintea noastră, care au introdus tehnicile ca standard de biopsiere. O metaanaliza pe multe studii pe literatură ne arată că de fapt există în timpul procedurilor de biopsie o însămânțare a celulelor tumorale. Dar tot aceste studii au demonstrat prin chirurgii succesive la intervale de timp de două ore, două săptămâni, trei săptămâni după o puncție biopsie, că celulele tumorale biopsate nu sunt viabile. Prin urmare, nu există riscul dovedit”, a lămurit astfel Carmen Lisencu.

- Articolul continua mai jos-

Examenul histopatologic este vital

În concluzie, examenul histopatologic al cancerului de sân este obligatoriu înaintea oricărui gest terapeutic, diagnosticul minim invaziv este recomandabil. În prezent, manoperele minim invazive reprezintă standardul de aur al examenului histopatologic.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari