Cel mai important eveniment al primăverii din domeniul sănătății, Gala Elitelor Medicale Transilvane, care a ajuns la cea de-a III-a ediție, a premiat joi seara excelență în domeniul medical, printr-o ceremonie deosebită, care a avut loc la Wonderland Cluj Resort.
Scaunele s-au ocupat rând pe rând în sala elegantă care a fost pregătită special pentru acest eveniment. Cvartetul de coarde al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” a susținut două concerte de Mozart. Cu acorduri de vioară în fundal, oameni excepționali din domeniul medicinei discutau sau priveau panorama extraordinară care se revărsa la poalele resortului.
Hostessele, îmbrăcate în rochii roz pal, îi înâmpinau zâmbitoare pe bărbații la patru ace și femeile cu rochii elegante pe care în zilele obişnuite îi ştim în halate albe sau mai nou costume colorate în clinici şi cabinete medicale.
Evenimentul a început cu un scurt cuvânt din partea organizatorului şi fondatorului platformei Clujul Elitelor şi Valorilor şi a Ziarului Medical , Ionuț Geană.
„Am început acest demers în urmă cu trei ani, cu convingerea că sistemul românesc de sănătate are reprezentanţi de marcă şi în ţară nu numai în clinicile de stat şi private din străinătate. Am încercat să identificăm şi să susţinem iniţiative individuale în domeniul sănătăţii, cu premise de dezvoltare la nivel regional, dându-ne silinţa să ne ducem şi la nivel naţional la anul, împreună cu partenerii care sunt în seara aceasta alături de noi şi le mulţumesc. Eu însumi reprezint chiar şi prin acest eveniment un brand individual, Ziar Medical şi Clujul Elitelor.
Avem chiar în sală modele de tenacitate şi succes, precum Raed Arafat, care a pornit de unul singur, la Târgu Mureş, împotriva rezistenţei sistemului şi astăzi Smurd este cel mai de succes model sanitar naţional. Vreau să o menţionez şi pe doamna Ministru al Sănătăţii Sorina Pintea. Acest ministru, manager de spital care a transformat spitalul din Baia Mare, echipa noastră fiind acolo, într-un model sanitar de succes şi de preluat şi de restul spitalelor din România nu doar al celui regional.
Demersul echipei mele, indiscutabil, este la o scară infinit mai mică decât ce este aici în sală. Este o îmbinare de entuziasm şi pasiune între un proiect mediatic şi unul de evidenţiere în lumina reflectoarelor a lumii medicale transilvane, prin ceea ce are ea la superlativ.
Încă de la început am gândit această gală ca un proiect pe termen lung. De aceea un decis ca juriul care a decis premiile să fie alcătuit din cele mai proeminente nume ale medicinii transilvane, laureaţi ai ediţiilor anterioare ale Galei noastre. Cred că este nu num ai o notă de continuitate, ci şi de maxim profesionalism.
Dacă prima ediţie a fost dedicată medicilor clujeni, de la următoarele ne-au concentrat pe întreaga zonă transilvană. Vă mărturisesc sincer că îmi doresc ca de anul viitor să punem în valoare întreaga pleiadă a medicinii româneşti.
Este un demers curajos la care am nevoie de sprijinul dumneavoastră şi sper ca cei ce îmi sunt parteneri în acestă seară să rămână alături de noi şi să dezvoltăm acest proiect împreună. Vreau să le mulţumesc partenerilor fără de care acest eveniment nu ar fi fost posibil: coorganizator Facultatea de Medicina a Universităţii “Lucian Blaga” Sibiu, partenerilor instituţionali- Institutul Oncologic „Ioan Chiricuţă” Cluj-Napoca, Asociaţia Victor Papilian din Sibiu, Universitatea Lucian Blaga-Sibiu, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu, Sindicatul „Solidaritatea Sanitară”. Ne sunt parteneri Ropharma, Spitalul „Sf. Constantin” Braşov, Confort Dental Sibiu, Alphega Farmacii, Auto Transilvania, Fares, Fresenius Kabi, Genetic Center, Nova Vita, Serve, Magnolia, Tudor Tailor, Neon.
Închei felicitând laureaţii, vă invit să vă bucuraţi de premii, de festivitate şi d eîntâlniurea aceasta, din care sunt sigur că se vor ivi idei şi proiecte ce vor fi premiate de viitoarele gale” a mai spus Ionuţ Geană în finalul alocuţiunii sale.
Cum gala a fost gândită să ajungă asemenea unui „Oscar” în zona medicală, atmosfera a fost una pe măsură. Premianții au urcat pe scenă unul câte unul și și-au luat trofeul rostind câteva gânduri scurte, însă pline de modestie, în ciuda numeroaselor realizări pe care le-au avut de-a lungul carierei. Unul dintre premianți a fost prof. univ. dr. Petre Mircea care a primit premiul pentru educație și cercetare în domeniul medical.
„Vă spun sincer că nu ştiu cum funcţionează lucrurile aici, nu m-am pregătit deloc. Nu m-am gândit că o să fiu primul, m-am gândit că o să am modele, şi n-am modele. Şi cu aceasta am spus un cuvânt care îmi este drag. Toată viaţa asta pe care am parcurs-o între oameni, între oameni şi aş spune pentru oameni, în şcoală, ceea ce este fundamental. Toată viaţa asta am mulţumit faptului că am avut modele.
Am avut modele acasă, am avut şi am modele între prietenii mei buni şi dragi şi am avut modele în dascălii mei. Şi n-am încercat să fac nimic altceva decât să urmez gândul bun al dascălilor mei, ai celora care m-au crescut. Aşa că, ce aţi spus acolo, ce-am făcut, ce n-am făcut, am făcut şi eu aşa cum şi alţii au făcut în şcoala de medicină pe care o iubesc şi care mi-a dat tot. Şcoala de medicină m-a făcut şi cei care m-au învăţat. Aşa că încerc şi acuma, chiar dacă nu mai sunt cel mai activ dintre cei ai şcoli de medicină, să-mi văd de treabă. Mă uit la Nelu Coman, ne-aducem aminte de multe, şi atâta cât pot şi mă pricep, şi sunt în stare, să fiu model, modest ca model. Vă mulţumesc!”, a spus profesorul universitar Petre Mircea.
Pe scenă a urcat și una dintre cele mai reprezentative persoane în domeniul cercetării medicale care, în aproape 20 decenii a reușit să ducă laboratoarele de cercetare spre o nouă eră, Ioana Berindean Neagoie, care a subliniat că toată munca depusă a reprezentat efortul unei întregi echipe.
„Mulţumesc foarte mult. Sigur că sunt mai mult decât emoţionată dar pentru mine e foate simplu să spun câteva cuvinte, pentru că sub nicio formă nu este vorba de mine. Este vorba de toţi cei care m-au sprijinit şi ne-au sprijinit în aceşti ani, care au construit alături de noi tot ceea ce aţi auzit; tuturor colaboratorilor mei, din Institutul Oncologic, şi din Universitatea de Medicină şi Farmacie.
Deci premiul este al lor, fără îndoială, nu al meu, pentru că nu poţi să faci nimic singur în viaţă. Şi aş vrea să subliniez faptul că datorez tot acest sprijin rectorului universităţii şi directorului Institutului Oncologic di acest moment şi fără dânşii şi fără toţi ceilalţi colaboratori pe care îi am de peste 20 de ani, nimic din ceea ce este astăzi în cercetarea din oncologie sau din universitate nu ar fi fost la standardele pe care ni le dorim, dar totodată dorim să le creştem la standarde internaţionale. Mulţumesc mult”, a spus Ioana Neagoe.
Gala Elitelor a premiat susținerea sistemului medical românesc
Premiul de excelență pentru susținerea sistemului medical românesc a fost oferit medicului Raed Arafat, părintele Smurdului din România și Sorinei Pintea, Ministrul Sănătății.
„Mulţumesc pentru nominalizare, pentru premiu pe care eu îl consider un premiu pentru toţi cu care am lucrat ca să reuşim să facem ce am făcut. Niciodată o singură persoană singură nu poate să facă ceva fără să aibă sprijin, fără să aibă oameni care cred în ea, fără să aibă oameni care cred în sistem şi oameni care lucrează ca să ducă o idee mai departe. Rolul meu este să duc mai departe ceea ce am început, şi să las oameni în urmă care să ducă mai departe sistemul ca să funcţioneze aşa cum a fost conceput. Bine-nţeles acest lucru nu este un lucru uşor, dar în sală sunt oameni care şi pe perioade scurte m-au sprijinit, cum este fostul ministru, domnul ministru Patriciu Achimaș, dar sunt mulţi care în fiecare moment au dat un impuls sistemului ca să funcţioneze mai departe.
Cu toate încercările care le ştiţi cu toţii pe parcursul anilor, lucrurile merg mai departe, indiferent de ce încercări sunt ca sistemul să fie altfel, ca să-l schimbăm, ca să face altceva. Dacă vine cineva cu idei mai bune este binevenit întotdeauna. Un alt lucru care cred, că, şi-mi place să-l zic când am o ocazie, este momentul să recunoaştem aspectele care trebuie să fie într-adevăr de calitate şi aspectele care sunt impuse şi nu reprezintă calitate”, a explicat printre altele Raed Arafat.
Chestiuni de ultim moment au împiedicat Ministrul Sănătăţii să participe la Gala Elitelor Medicale
Ministrul sănătății, Sorina Pintea, din păcate, nu a putut să fie prezent la Gala Elitelor Medicale, însă a a fost prezent consilierul personal al doamnei ministru, care a acceptat premiul şi a transmis cele mai calde cuvinte din partea doamnei Sorina Pintea.
„Doamna ministru și-ar fi dorit ca în această seară să fie prezentă aici, dar, după cum bine știți, de cele mai multe ori, între dorință și disponibilitate, este o cale lungă. M-a rugat să menționez că s-a pregătit foarte mult pentru acest eveniment și îi pare foarte rău că nu poate să fie alături de dumneavoastră. Doamna ministru dorește să vă mulțumească pentru distincția pe care i-ați acordat-o, pentru încredere. Se simte extrem de onorată și vă asigură de toată considerația pentru ceea ce faceți pentru sistemul medical din România. Vă dorește succes în continuare și toate cele bune. Ceea ce vreau eu să spun este că eu cred că doamna ministru, la finalul mandatului și-ar dori să primească distincția de cel mai bun ministru al sănătății din toate timpurile”, a completat Romana Furtună.
Este premiul Clujului
Desigur, seara nu ar fi fost completă dacă pe scenă nu ar fi urcat și modelul de excelență în managementul academic, prof. univ. dr. Mihaela Cernușă Mițariu, Decanul Facultății de Medicină din cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, coorganizator al evenimentului.
„Această gală nu este premiul meu, este al Clujului în primul rând. Suntem aici la Cluj și ne bucurăm pentru că pentru noi Sibiul, și mă uit spre Cluj, sunteți un centru de excelență. Sunteți un centru de excelență pentru toată România și ne bucurăm că ați reușit să ajungeți și peste granițe. Dacă noi vrem să vă ajungem din urmă, niciodată. Dar puteți fi un model pentru noi. Ne-am format la voi, ne-am format ca oameni, ne-am format ca universitați, ne-am format în clinica profesorului Băciuț ca și management. Mă uit la profesorul Rotaru că avem și sperăm în continuare alături de noi oameni în coloană care au format multe centre în România.
Clujul ne-a ajutat să ne formăm
Mă uit spre mama mea și îi mulțumesc astăzi că mi-a dat viață și mulțumesc că a fost un model pentru mine de mamă, de medic pediatru, iar tatălui meu că în vremuri grele, când toată lumea zicea că doar acele câteva universități trebuie să rămână în România, a încercat, a luptat. În casă cazam într-adevăr oameni din Cluj, deoarece Clujul ne-a ajutat să ne formăm și le mulțumesc tuturor care au venit la chirurgie maxilo-facială, începând cu profesorul Rotaru care a predat la Sibiu, profesorului Băciuț care a predat la Sibiu, doamnei profesor Mihaela Băciuţ, care a predat la Sibiu, domnului profesor Câmpean Radu care a predat la Sibiu și tuturor care ne-au luat pe noi la început ca rezidenți.
Noi, Sibiu, ce suntem? Suntem un pui mic de Cluj
Acum mă uit spre colegii mei și le mulțumesc celor care sunt astăzi aici sunt formați tot în Cluj și suntem o echipă formată în Cluj. Așadar, dacă am repetat de atâtea ori Cluj, noi, Sibiu, ce suntem? Eu cred, în continuare cu ardoare, că suntem un pui mic de Cluj și ne uităm spre Cluj ca un centru mare de excelență în România. Știu și mă uit aici că avem toată țara. Eu nu pot să spun de București, fiindcă nu m-am format acolo. Știu că e frumos, colegii sunt minunați acolo și în toată țara sunt. Sperăm că împreună, în următorii ani, această sală va fi mai mare și oare de ce credeți că m-am bucurat de acest eveniment? Fiindcă am fost personal la Hollywood pentru că sunt și cetățean american și m-am bucurat că acolo sunt premiați doar actorii.
Nu vă supărați, dar știu că în această sală sunt oameni care în viață s-au bucurat doar de cărți, care s-au bucurat doar de concursuri, care s-au bucurat doar de a salva vieți. Așa că eu noi ne bucurăm că în sfârșit sunt recunoscuți și medicii dedicați, și nu doar medicii, că sunt și asistenți și asistente căsătoriți cu spitalul care ne salvează pacienții, că sunt rezidenți aici în sală care sunt dispuși la rândul lor să stea în spital non-stop. Vă mulțumim tuturor celor care ați fost modele în viața noastră”, a mărturisit Mihaela Cernușcă Mițariu
Încă de la început, Gala Elitelor Medicale a fost gândită ca un proiect pe termen lung, mai ales datorită faptului că un concept de acest gen nu mai există nici în Europa nici în Statele Unite. Pentru ediția de anul viitor, organizatorii își propun să pună în valoare întreaga pleiadă a medicinei românești.