„Progrese recente în Oncologie: o șansă în plus pentru pacientul oncologic”

Medici clujeni renumiți în domeniul oncologiei au vorbit despre progresele pe care le-a făcut oncologia de-a lungul timpului, dar și care sunt cele mai noi metode care oferă pacientului oncologic o șansă în plus la o viață normală.

În fața unor medici curioși, majoritatea tineri, specialiștii au explicat care sunt cele mai recente progrese pe care Oncologia le-a făcut și pe care Institutul Oncologic „Ioan Chiricuţă” din Cluj-Napoca le aplică, reușind astfel să salveze anual sute de oameni.

Nume importante ale Oncologiei

Evenimentul a fost prezentat şi moderat de Profesor Univ. Dr. Patriciu Achimaș, fost ministru al sănătății. La eveniment a fost prezent și Profesor Univ. Dr. Alexandru Irimie, rectorul Universității de Farmacie și Medicină din Cluj-Napoca, supraspecializat în chirurgie oncologică și ginecologie oncologică.

Rectorul a participat activ pe toată durata conferinței, oferind feedback atât în ceea ce a privit vorbitorii, cât și despre subiectele discutate.

- Articolul continua mai jos-

„Mă bucur enorm de tema propusă spre discuție, extrem de generoasă, care dovedește o dată în plus preocuparea Institutului Oncologic pentru ceea ce înseamnă progresul”, a spus Alexandru Irimie la începutul conferinței.

Întreaga conferință a fost împărțită în 6 tematici mari de discuție

  1. Noi factori de risc în cancerologie
  2. Chirurgia oncologică de la minim invaziv la paliativ
  3. Abordul multimodal în tratamentul personal al cancerului
  4. Strategii diagnostice avansate în cancer
  5. Theranostics: progrese în oncologia viitorului
  6. Noi orizonturi în calitatea terapiei oncologice

Primul specialist care a deschis problematica frecventă a cancerului a fost medicul Carmen Lisencu, a cărei domeniu de interes este imagistica sânului, diagnostic intervențonal în patologia glandei mamare. Importanța acestui subiect este datorată faptului că frecvența cu care este diagnosticat cancerul la sân a întregistrat în ultimii ani o creștere semnificativă.

Examenul histopatologic

Medicul Carmen Lisencu a vorbit despre avantajele pe care examenul histopatologic le are în diagnosticul în cancerul de sân, în comparație cu biopsia chirurgicală.

„În trecut standardul de aur era biopsia chirurgicală, pentru că este metoda cu sensibilitate și specificitate de 100%, dar are și anumite dezavantaje printre care: morbiditățile asociate, faptul că se desfășoară sub anestezie totală, defect cosmetic și consum de timp”, a explicat Carmen Lisencu.

Radioterapia pentru pacientul oncologic

În continuare, medicii Claudia Ordean și Ovidiu Coza au vorbit despre progresele în radioterapie, trecând pe listă atât generalitățile acestui tratament, cât și istoricul. Astfel, Claudia Ordean a adus în centrul atenției auditoriului brahiterapia în tratamentul cancerelor ginecologice.

„A devenit o tehnică schimbată care ne-a permis vizualizarea volumui țindă, oferindu-i volumului tumoral o definire mai bună în urma evoluției imageriei 3D”, a explicat medicul.

- Articolul continua mai jos-

Dependenți de aparatură

Doctorul Ovidiu Coza a explicat că radiologia determimă răspunsul terapeutic și a trecut în reviste progresele tehnice care au avut loc în radioterapie.

„Suntem direct dependenți de aparatură, dar cred că acesta este farmecul acestei specializări”, a explicat medicul.

Vorbitorul a continuat cu asocierea dintre radioterapie și imunoterapie, subliniind faptul că terapiile combinate deschid un nou domeniu de cercetare în oncologie.

Istoria tratamentelor oncologice

Tratamentul oncologic are de asemenea o istorie lungă și compexă, subiect care a fost tratat în cadrul conferinței științifice de către Cristina Cebotaru.

Medicul Bogdan Petruț a vorbit despre cele peste 1200 de cazuri care au fost rezolvate în cadrul Institului Oncologic din 2012 încoace, de când a fost achiziționat sisteul scopic 3D de chirurgie laparoscopică. Astfel, au fost reduse pierderile de sânge, a fost redus timpul operator și cel al spitalizării postoperatorii.

După o scurtă pauză, specialiștii și medicii din public s-au întors în sală, iar conferiința științifică a continuat cu tânărul specialist Andrei Roman care a discutat despre biopsiile ghicate care ajuta la prelevarea de țesut din locuri altfel inaccesibile.

-Articolul continua mai jos-

Supravieţuirea după stadii avansate

Pacienții diagnosticați cu cancer într-un stadiu avansat, pacienți cu tumoră prezentă, dar care mai au încă de trăit au fost în centrul discursului medicului Ioan Cosmin Lisencu. Acesta a vorbit despre indicațiile și rolul chirurgiei în tratamentul paliativ al pacienților oncologici. Chirurgia paliativă este un conceput nou în România și are ca obiective: ameloriarea/prevenția simptomelor care apar pe parcursul evoluției tumorii la pacienți, recuperarea funcției unui organ afectat și îmbunătățirea vieții pacientului.

Recidiva cancerului ovarian

Fostul ministru al sănătății, Patriciu Achimaș, a luat la rândul său cuvântul, discutând despre rolul PET/CT în cazul recidivei cancerului ovarian.

„Un număr mare de paciente vor ajunge la recidivă din cauza dezvoltării de rezistență”, a spus Patriciu Achimaș.

Vizualizare specifică și sistemică a căilor metabolice

Doina Piciu, medic specializat în medicină nucleară și endocrinologie a venit tocmai de la Sibiu pentru a discuta despre noutăți în imagistica moleculară care permite acum o vizualizare specifică și sistemică a căilor metabolice, ajutând astfel diagnosticul să conducă la o terapie personalizată.

Cercetare continuă

Ioana Neagoe, șef de lucrări în cadrul Institului Oncologic din Cluj-Napoca a vorbit despre ceea ce înseamnă cercetarea în cadrul instituției și despre primii pași pe care, împreună cu echipa cu care a lucrat, i-a făcut de-a lungul timpului pentru a duce laboratoarele de cercetare spre o nouă eră.

„Eu militez pentru colaborare. Absolut tot ce am realizat în Institutul Oncologic în cercetare în ultimii 18 ani se datorează dumneavoastră și mult mai puțin nouă”,  a spus Ioana Neagoe.

În ciuda termenilor de specializate și a unei aparentă răceală când vine vorba de tratamentul pacienților, în centrul discuțiilor s-au aflat de mult ori chiar pacienții, însă nu doar ca trupuri care suferă de o boală, ci ca persoane a căror viață trebuie îmbunățită, a căror stare de spirit trebuie să rămână pozitivă în ciuda problemelor cu care se confruntă.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari